Prije 29 godina započela je opsada Sarajeva05.04.2021.

Općina Stari Grad, čitavo Sarajevo i njegovi građani, danas se prisjećaju 05. aprila 1992. godine. Tog dana je počela najduža opsada u modernoj historiji svijeta jednog glavnog grada.

Događaji


Općina Stari Grad, čitavo Sarajevo i njegovi građani, danas se prisjećaju 05. aprila 1992. godine. Tog dana je počela najduža opsada u modernoj historiji svijeta jednog glavnog grada.

U narednih 1.425 dana Sarajevo je bilo pod opsadom agresora, bila je to detaljno planirana kampanja teroriziranja Sarajeva i njegovih građana od strane Vojske Republike Srpske, JNA i srpskih paravojnih formacija. U ovom periodu skoro 12.000 ljudi izgubilo je život u Sarajevu i njegovoj okolini, među kojima i 1.601 dijete. Više od 50.000 građana Sarajeva teže je ili lakše ranjeno. Uoči 05. aprila desile su se brojne vojne aktivnosti u Sarajevu, a dijelovi grada su bili blokirani barikadama. Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo tim stanjem, hiljade građana Sarajeva su tog 05. aprila 1992. godine okupirali prostor oko današnje Parlamentarne Skupštine BiH i Hotela Holiday Inn. Na protestima su zahtijevali od rukovodstva SDS-a, organizatora vojnih aktivnosti, da ukloni barikade i normalizuje stanje. Umjesto mirnog rješenja te situacije, na građane su ispaljeni prvi hici sa Hotela Holiday Inn i sa okolnih kuća na Vrbanji od kojih su ubijene Olga Sučić i Suada Dilberović, prve žrtve opsade Sarajeva.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić nerijetko ističe veliku važnost Općine Stari Grad i njenih građana za vrijeme čitave opsade i agresije na našu zemlju. „Moramo biti ponosni na svoju državu Bosnu i Hercegovinu, na svoj grad i na ovu općinu jer u ovoj općini se branila Bosna i Hercegovina. Ovdje je bivši predsjednik, rahmetli Alija Izetbegović, u periodu od 1992. do 1995. godine provodio više vremena nego u Predsjedništvu. Odavde je sve kretalo, ova općina je bila pokretač i motorna snaga. Ovo je bilo jezgro”, izjavio je načelnik Hadžibajrić na ovogodišnji 01. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hecegovine.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Događaji

Prijm stranaka na otvorenom

Događaji

Pucnjem topa sa Žute tabije označen početak ramazana

Događaji

Preminula je Aziza Karić jedna od najstarijih stanovnica Starog Grada

Događaji

Grad Bihać potpisao Deklaraciju "Grad/Općina bez brana"

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Općina u 2020. dala novi sjaj mnogim starim kaldrmama, uloženo preko 300.000 KM

Kultura i obrazovanje

U Tuzli postavljena izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića

Događaji

Epidemiološka situacija u Starom Gradu

Komunalni poslovi

Čišćenje šikare na lokalitetu Otoka - Meander

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Komunalni poslovi

Počinje sanacija ulice Hadžiabdinica na Širokači

Događaji

Općinski načelnik potpisao Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslovnih žena u BiH

Investicije

Javni poziv: Prijavite se i osvojite 10.000 KM za prvi biznis