Prije 29 godina započela je opsada Sarajeva05.04.2021.

Općina Stari Grad, čitavo Sarajevo i njegovi građani, danas se prisjećaju 05. aprila 1992. godine. Tog dana je počela najduža opsada u modernoj historiji svijeta jednog glavnog grada.

Događaji


Općina Stari Grad, čitavo Sarajevo i njegovi građani, danas se prisjećaju 05. aprila 1992. godine. Tog dana je počela najduža opsada u modernoj historiji svijeta jednog glavnog grada.

U narednih 1.425 dana Sarajevo je bilo pod opsadom agresora, bila je to detaljno planirana kampanja teroriziranja Sarajeva i njegovih građana od strane Vojske Republike Srpske, JNA i srpskih paravojnih formacija. U ovom periodu skoro 12.000 ljudi izgubilo je život u Sarajevu i njegovoj okolini, među kojima i 1.601 dijete. Više od 50.000 građana Sarajeva teže je ili lakše ranjeno. Uoči 05. aprila desile su se brojne vojne aktivnosti u Sarajevu, a dijelovi grada su bili blokirani barikadama. Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo tim stanjem, hiljade građana Sarajeva su tog 05. aprila 1992. godine okupirali prostor oko današnje Parlamentarne Skupštine BiH i Hotela Holiday Inn. Na protestima su zahtijevali od rukovodstva SDS-a, organizatora vojnih aktivnosti, da ukloni barikade i normalizuje stanje. Umjesto mirnog rješenja te situacije, na građane su ispaljeni prvi hici sa Hotela Holiday Inn i sa okolnih kuća na Vrbanji od kojih su ubijene Olga Sučić i Suada Dilberović, prve žrtve opsade Sarajeva.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić nerijetko ističe veliku važnost Općine Stari Grad i njenih građana za vrijeme čitave opsade i agresije na našu zemlju. „Moramo biti ponosni na svoju državu Bosnu i Hercegovinu, na svoj grad i na ovu općinu jer u ovoj općini se branila Bosna i Hercegovina. Ovdje je bivši predsjednik, rahmetli Alija Izetbegović, u periodu od 1992. do 1995. godine provodio više vremena nego u Predsjedništvu. Odavde je sve kretalo, ova općina je bila pokretač i motorna snaga. Ovo je bilo jezgro”, izjavio je načelnik Hadžibajrić na ovogodišnji 01. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hecegovine.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Događaji

Pogledajte TV prilog sa potpisivanja Ugovora o finansijskoj pomoći Udruženju penzionera Stari Grad

Događaji

Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo

Događaji

Sjećanje na istaknute kakanjske antifašiste pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Sjećanje na antifašistu Mehmeda Skopljaka (1922-1942)

Događaji

Preminula je Aziza Karić jedna od najstarijih stanovnica Starog Grada

Najnoviji:

Investicije

Uskoro otvaranje Centra za mlade i Centra za zdravo starenje u naselju Breka

Događaji

Zastoj na žičari uzrok veće koncentracije putnika na polaznoj stanici

Događaji

Delegacija Općine Centar učestvovala u obilježavanju 6. aprila - Dana grada Sarajeva

Događaji

Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od fašizma

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

U toku radovi na rekonstrukciji društvenih domova u mjesnim zajednicama Gorica i Orahovica

Događaji

Čestitka Općinskog vijeća Centar za međunarodni dan Roma

Poljoprivreda

Prijava jesenske sjetve

Događaji

Otvorena zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu