Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'16.12.2020.

'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Kultura i obrazovanje


U sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH' održana je edukacija uposlenika Službe za civilnu zaštitu Općine Stari Grad za rad u GIS bazi. Ranije su INZA Institut i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR, Službi civilne zaštite uručili plansku dokumentaciju i prateću opremu iz oblasti zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, a sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima FBiH, te sa praksom i smjernicama EU.

Edukaciju o radu u GIS bazi za uposlenike civilne zaštite održao je danas Omer Dervišbegović iz firme INZA. GIS aplikacije su alati koji dozvoljavaju korisniku da pravi interaktivne upite (korisnička traženja), da analizira prostorne podatke, uređuje podatke, karte, i da predstavlja rezultate svih tih operacija. GIS opisuje bilo koji inforamcioni sistem koji uvezuje, smješta, uređuje, analizira i prikazuje geografske informacije.

Cilj ovog projekta je bio smanjiti osjetljivost na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe i ojačanje kapaciteta civilne zaštite na području prevencije, pripravnosti i odgovora na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe.

Implementacija projektnih aktivnosti definiranih prioriteta projekta „EU za bolju civilnu zaštitu“ će značajno poboljšati status sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, koji će stvoriti uslove za pristupanje mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, posebno procjenu rizika od poplava na sjeveru i od požara na jugu države.

U projektu su pored Općine Stari Grad Sarajevo učestvovali Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske i Odjel za javnu sigurnost distrikta Brčko.

Nosilac ovog projekta Evropske unije je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Alumni Prce bošnjačke gimnazije: Kakvo obrazovanje trebamo?

Kultura i obrazovanje

Konačna lista kandidata za dodjelu studentskih stipendija za deficitarna zanimanja za školsku 2020/2021. godinu

Kultura i obrazovanje

Aprilski upisni rok za prvačiće prilagođen epidemiološkoj situaciji

Kultura i obrazovanje

Turistička organizacija opštine Bileća ugostila grupu novinara iz BIH

Najnoviji:

Komunalni poslovi

''INICIJATIVE ZA ZELENIJU I ODRŽIVIJU BUDUĆNOST''

Komunalni poslovi

USKORO Asfaltiranje i uređenje Zdene

Komunalni poslovi

Realizovan projekat izgradnje javne rasvjete Kalotići - Paljika

Poljoprivreda

Prijava jesenske sjetve

Najpopularniji:

Događaji

Jasmin Imamović: Ovo je priznanje za sve nas

Komunalni poslovi

Otklonjena i posljednja barijera za početak izgradnje spomen-obilježja „Lasta“

Komunalni poslovi

Stari Grad: Počela isporuka industrijske soli mjesnim zajednicama

Komunalni poslovi

Hitne popravke na objektima kolektivnog stanovanja: Obnovljena fasada zgrade u Gandijevoj 5, na Dobrinji