Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'16.12.2020.

'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Kultura i obrazovanje


U sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH' održana je edukacija uposlenika Službe za civilnu zaštitu Općine Stari Grad za rad u GIS bazi. Ranije su INZA Institut i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR, Službi civilne zaštite uručili plansku dokumentaciju i prateću opremu iz oblasti zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, a sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima FBiH, te sa praksom i smjernicama EU.

Edukaciju o radu u GIS bazi za uposlenike civilne zaštite održao je danas Omer Dervišbegović iz firme INZA. GIS aplikacije su alati koji dozvoljavaju korisniku da pravi interaktivne upite (korisnička traženja), da analizira prostorne podatke, uređuje podatke, karte, i da predstavlja rezultate svih tih operacija. GIS opisuje bilo koji inforamcioni sistem koji uvezuje, smješta, uređuje, analizira i prikazuje geografske informacije.

Cilj ovog projekta je bio smanjiti osjetljivost na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe i ojačanje kapaciteta civilne zaštite na području prevencije, pripravnosti i odgovora na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe.

Implementacija projektnih aktivnosti definiranih prioriteta projekta „EU za bolju civilnu zaštitu“ će značajno poboljšati status sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, koji će stvoriti uslove za pristupanje mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, posebno procjenu rizika od poplava na sjeveru i od požara na jugu države.

U projektu su pored Općine Stari Grad Sarajevo učestvovali Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske i Odjel za javnu sigurnost distrikta Brčko.

Nosilac ovog projekta Evropske unije je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Izložba “Učene žene u Leksikonu bošnjačke uleme” u Vili Hadžihalilovića

Kultura i obrazovanje

Općina Centar finansira dodatne troškove produženog boravka u osnovnim školama

Kultura i obrazovanje

Deset dana preostalo do kraja roka za prijavljivanje na likovni konkurs „Čiji je to grad?“

Kultura i obrazovanje

Maglajska biblioteka

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu

Komunalni poslovi

Zimsko održavanje puteva na području Kaknja u zimskoj sezoni 2020/2021. godina vršit će preduzeća “Trgošped”, “Mega Travel” i “Vodokom”

Donacije

Objavljena lista: 391 kompanija dobila subvenciju

Događaji

Promovisani rezultati programa Omladinske banke Zenica

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Saradnje u oblasti komunalnih djelatnosti

Komunalni poslovi

Grad Zenica daje u zakup 24 poslovna prostora

Komunalni poslovi

Planirana isključenja električne energije na području Vogošće za 02.12.2020.godine

Investicije

Nakon Centra za zdravo starenje na Ilidži i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju