Nastavak podrške građanima: Porodica Mujanović dobila sredstva za nabavku hrane za stoku03.12.2020.

Kroz projekat poticaja stočarskoj proizvodnji Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je finansijska sredstva za kupovinu hrane za stoku porodici Mujanović. Inače, supružnici Šemsa i Hašim Mujanović preko 20 godina uzgajaju stoku u naselju Donje biosko na Mošćanici...

Donacije


Kroz projekat poticaja stočarskoj proizvodnji Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je finansijska sredstva za kupovinu hrane za stoku porodici Mujanović. Inače, supružnici Šemsa i Hašim Mujanović preko 20 godina uzgajaju stoku u naselju Donje biosko na Mošćanici.

Imaju 40 ovaca, četiri krave, jedno tele i 100 kokoši, a plan im je kažu da u budućnosti imaju ih i još više. “Par puta smo se obratili Općini za pomoć i to je jedino što smo ikada dobili. Ove godine smo dobili dio novca za kupovinu hrane za stoku i bit će nam malo lakše nego inače“, ističu Mujanovići. Ispričali su nam da su u ratu ostali bez ičega i da je to bio jako težak period za njih. „Kada se rat završio, posla ionako nije bilo i mi smo 1996. godine počeli se baviti stočarstvom. Prihvatili smo se ovog posla, jer smatramo da stočarstvo ima dobru budućnost, bez obzira što je to težak posao“, pričaju Mujanovići.

Pored brige o stoki, svake godine redovno sade i sezonsko povrće kao što su: krompir, luk, grah, mrkva, zelje, peršun, buranija, grašak... Šemsa nam kaže da sve što proizvedu lahko prodaju. „Proizvodim mlijeko, sir, kajmak, prodajemo jaja, a ponekad prodamo i meso od teleta. Ljudi već znaju za nas i uglavnom sve prodam komšijama u susjednim ulicama”, priča Šemsa. Priznaje da je to težak rad s puno odricanja, ali da bi ona ipak preporučila pogotovo mladim ljudima koji nemaju posla da se počnu baviti stočarstvom. „Jeste teško, ali od ovoga se može živjeti. Bolje je raditi za sebe nego raditi za nekoga za malu platu“, ističe Šemsa, koja je već godinama na Birou za zapošljavanje. Kaže da su njeni dani u potpunosti ispunjeni brigom oko stoke. „Naš dan počinje u šest sati odlaskom u štalu. Hranimo ih, pojimo, muzemo, ovce izvodimo, kokoši hranimo, onda spakujem mlijeko odvučem ga za prodaju, oko podne ponovo štala, hranjenje, čišćenje i sve tako“, priča nam s velikim osmjehom na licu Šemsa. Imaju četiri krave i jedno tele. „Meni je najvažnije da su zdravi i napredni. Svake godine životinje se testiraju i provjerava se ispravnost mlijeka. Što se tiče količine, mlijeka bude onoliko koliko se kvalitetno hrane krave. Muzu se tri puta dnevno, a prosječno bude oko 25 litara mlijeka po kravi“, ističe Šemsa. Prema njenim riječima ovo jeste težak posao ali ga oni rade s puno ljubavi. „Mi smo naučili da radimo i radit ćemo dokle god budemo mogli. Ovo je naš život i ne žalimo se“, poručuju supružnici Mujanović.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Donacije

Odobrena poticajna sredstva za 104 fizička lica (obrtnika) i sredstva su uplaćena na transakcijske račune obrtnika

Donacije

Veterinarskom fakultetu u Sarajevu donirano vozilo za prevoz životinja

Donacije

Općina obezbijedila zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i toplomjere za osnovne škole i vrtiće

Donacije

Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 32 porodilje iz Centra

Najnoviji:

Investicije

Programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za 43 nezaposlene osobe

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati I rate stipendije za nadarene studente za akademsku 2020/2021. godinu

Kultura i obrazovanje

Načelnik Hadžibajrić primio Ensada Berbera: Nastavlja se izgradnja Muzeja „Mersad Berber“ u Starom Gradu

Komunalni poslovi

Asfaltira se Ablagijin sokak

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Osvrt na 2020. godinu: Povećan broj intervencija vatrogasaca u odnosu na 2019. godinu

Kultura i obrazovanje

Konačna lista kandidata za dodjelu studentskih stipendija za deficitarna zanimanja za školsku 2020/2021. godinu

Komunalni poslovi

Potpisani ugovori o izvođenju radova na humusiranju, ozelenjavanju i postavljanju mobilijara u Eko-parku Tršće

Komunalni poslovi

Grad Sarajevo osigurao nesmetan saobraćaj: U funkciji druga cijev tunela Ciglane