Nastavak podrške građanima: Porodica Mujanović dobila sredstva za nabavku hrane za stoku03.12.2020.

Kroz projekat poticaja stočarskoj proizvodnji Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je finansijska sredstva za kupovinu hrane za stoku porodici Mujanović. Inače, supružnici Šemsa i Hašim Mujanović preko 20 godina uzgajaju stoku u naselju Donje biosko na Mošćanici...

Donacije


Kroz projekat poticaja stočarskoj proizvodnji Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je finansijska sredstva za kupovinu hrane za stoku porodici Mujanović. Inače, supružnici Šemsa i Hašim Mujanović preko 20 godina uzgajaju stoku u naselju Donje biosko na Mošćanici.

Imaju 40 ovaca, četiri krave, jedno tele i 100 kokoši, a plan im je kažu da u budućnosti imaju ih i još više. “Par puta smo se obratili Općini za pomoć i to je jedino što smo ikada dobili. Ove godine smo dobili dio novca za kupovinu hrane za stoku i bit će nam malo lakše nego inače“, ističu Mujanovići. Ispričali su nam da su u ratu ostali bez ičega i da je to bio jako težak period za njih. „Kada se rat završio, posla ionako nije bilo i mi smo 1996. godine počeli se baviti stočarstvom. Prihvatili smo se ovog posla, jer smatramo da stočarstvo ima dobru budućnost, bez obzira što je to težak posao“, pričaju Mujanovići.

Pored brige o stoki, svake godine redovno sade i sezonsko povrće kao što su: krompir, luk, grah, mrkva, zelje, peršun, buranija, grašak... Šemsa nam kaže da sve što proizvedu lahko prodaju. „Proizvodim mlijeko, sir, kajmak, prodajemo jaja, a ponekad prodamo i meso od teleta. Ljudi već znaju za nas i uglavnom sve prodam komšijama u susjednim ulicama”, priča Šemsa. Priznaje da je to težak rad s puno odricanja, ali da bi ona ipak preporučila pogotovo mladim ljudima koji nemaju posla da se počnu baviti stočarstvom. „Jeste teško, ali od ovoga se može živjeti. Bolje je raditi za sebe nego raditi za nekoga za malu platu“, ističe Šemsa, koja je već godinama na Birou za zapošljavanje. Kaže da su njeni dani u potpunosti ispunjeni brigom oko stoke. „Naš dan počinje u šest sati odlaskom u štalu. Hranimo ih, pojimo, muzemo, ovce izvodimo, kokoši hranimo, onda spakujem mlijeko odvučem ga za prodaju, oko podne ponovo štala, hranjenje, čišćenje i sve tako“, priča nam s velikim osmjehom na licu Šemsa. Imaju četiri krave i jedno tele. „Meni je najvažnije da su zdravi i napredni. Svake godine životinje se testiraju i provjerava se ispravnost mlijeka. Što se tiče količine, mlijeka bude onoliko koliko se kvalitetno hrane krave. Muzu se tri puta dnevno, a prosječno bude oko 25 litara mlijeka po kravi“, ističe Šemsa. Prema njenim riječima ovo jeste težak posao ali ga oni rade s puno ljubavi. „Mi smo naučili da radimo i radit ćemo dokle god budemo mogli. Ovo je naš život i ne žalimo se“, poručuju supružnici Mujanović.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Donacije

Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 26 porodilja iz Centra

Donacije

Preduzeću „Pokop“ uručena specijalizovana mašina

Donacije

Objavljena lista: 391 kompanija dobila subvenciju

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Online prezentacija za start up ideje

Događaji

Politički subjekti s područja općine Jajce potpisali Izborni etički kodeks

Komunalni poslovi

Načelnik Efendić sa povjerenicima stambenih zgrada obišao sanirane krovove na Alipašinom Polju

Komunalni poslovi

Potpisan ugovor za realizaciju projekta utopljavanja: Škola “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji dobija nove prozore

Najpopularniji:

Događaji

Zasijedao Privredni savjet

Događaji

Načelnik Ajnadžić uručio poklone učenicima iz Kotor-Varoši

Komunalni poslovi

Dječiji park u ulici Kemala Kapetanovića 25 u blizini vrtića „Mašnica“ u potpuno novom izdanju

Događaji

Služba civilne zaštite Kakanj: U 2020. godini u Kaknju prikupljene 24 ručne odbrambene bombe, dvije tromblonske mine, jedna ručna kumulativna bomba i 50 komada sitne municije