Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu06.11.2020.

Stavljeno u funkciju i odjeljenja Službe za opću upravu Općine Novi Grad.

Komunalni poslovi


Općina Novi Grad Sarajevo adaptirala je prostor od oko 100 metara kvadratnih, u ulici Dobrinjske bolnice br.15 na Dobrinji i opremila ga za potrebe Centra za komunalne usluge, kako bi građanima olakšala i omogućila plaćanje režija na jednom mjestu. U dijelu objekta otvoreno je odjeljenje Službe za opću upravu Općine Novi Grad, gdje će stanovnici Dobrinje moći završiti i određene administrativne poslove bez dolaska u zgradu Općine.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je jučer sporazum o saradnji sa v.d. direktorima kantonalnih javnih komunalnih preduzeća „Sarajevogas“, i „Rad“ Ibrahimom Karahodžićem i Mirsadom Hošićem, i izvršnim direktorom u preduzeću „Toplane - Sarajevo“ Predragom Mlađenom, a potpisivanju je prisustvovala i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč. Predstavnici KJKP „ViK“ nisu se odazvali pozivu, zbog kako su naveli, još nedefinisane upravljačke strukture u tom preduzeću.

Iako je sve spremno za početak rada, nažlost preduzeća neće moći početi raditi, zbog činjenice da im je uvođenjem moratorija na zapošljavanje onemogućeno zapošljavanje, ali i interni premještaji zaposlenika.

„Nažalost u jednoj smo apsurdnoj situaciji da nakon što smo sve pripremili, preduzeća ne mogu preuzeti ono što je bilo dogovoreno, svoje šaltere koji su spremni za rad. Po mom mišljenju iz razloga što Skupština KS već duži vremenski period uvodi anarhiju u Kantonu Sarajevo time što stvari koje su riješene zakonom ona dodatno remeti svojim zaključcima, koji su u osnovi nezakoniti“, izjavio je načelnik Efendić.

Uspostavljanje Centra za komunalne usluge u općini Novi Grad, bila je inicijativa Kluba vijećnika DF-a u Općinskom vijeću Novi Grad, nakon što su ranije u dvije općine otvoreni takvi centri u kojima građani na jednom mjestu mogu rješavati zahtjeve kada su u pitanju priključivanja, isključivanja, plaćanja i sve ostale administrativne poslove vezane za usluge kantonalnih javnih komunalnih preduzeća. 

Ovom prilikom ministrica Glamoč zahvalila je Općinskom načelniku koji je omogućio da se nastavi sa strateškim ciljevima sa kojima je resorno ministarstvo krenulo 2017. godine, da kantonalna komunalna preduzeća i na području općine Novi Grad podignu nivo kvalitete pružanja usluga građanima.

„Današnjim činom potpisat će se sporazum sa direktorima komunalnih preduzeća, ali ono što baca sjenu na ovaj izuzetno važan projekat i jedan od strateških ciljeva u programu rada Vlade i Ministarstva KS, jeste što nećemo moći reći da ovaj centar počinje sa radom sutra, iz razloga što je Skupština KS krajem septembra donijela zaključak kojim se zabranjuje zapošljavanje uposlenika, kao i imenovanja nadzornih i upravljačkih struktura, što je ovim preduzećima u mnogo čemu otežalo pa i u ovom vrlo važnom iskoraku da pružimo odmah sutra uslugu građanima“, rekla je ministrica Glamoč.

Stavljeno u funkciju i odjeljenja Službe za opću upravu Općine Novi Grad

U novootvorenom postoru, Općina je stavila u funkciju izdvojeno odjeljenje Službe za opću upravu, gdje će građani moći ovjeriti dokumente, preuzeti sve obrasce koji se mogu preuzeti u zgradi Općini, ali i provjeriti stanje predmeta u upravnom postupku.

U planu je da već od naredne godine bude uvezan sistem sa matičnim uredom, koji je uvezan na cijeloj teritoriji Federacije BiH, kako bi se mogli izdavati rodni listovi i uvjerenja iz matične knjige vjenčanih, umrlih i drugi dokumenti vezani za matične knjige.

Odjeljenje Općine Novi Grad na usluzi je građanima radnim danima od 8 do 16 sati. 

 

  

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Postavljen novi asfalt na oko 400 metara regionalne ceste R447 Dariva-Hreša

Komunalni poslovi

Počinje sanacija ulice Hadžiabdinica na Širokači

Komunalni poslovi

Načelnik u posjeti Donjim Kolibama

Komunalni poslovi

Počelo uređenje Aleje ambasadora nakon njene devastacije prije dva mjeseca

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Otklonjena i posljednja barijera za početak izgradnje spomen-obilježja „Lasta“

Komunalni poslovi

U ponedjeljak počinje sanacija potpornog zida u ulici Josipa Štadlera

Javni pozivi i konkursi

Općina Centar objavila javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova vanrednog školovanja i prekvalifikacije

Komunalni poslovi

Započela sanacija saobraćajnice u Ulici Nusreta Šišića Dede

Najpopularniji:

Događaji

Od 2017. godine odobreno 113 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje

Kultura i obrazovanje

U Širokom Brijegu predstavljen roman "Lipe mostarske"

Investicije

Počinju radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji Bistričke stanice, nacionalnog spomenika BIH

Kultura i obrazovanje

U Tuzli postavljena izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića