Načelnik Hadžibajrić: Izdvojit ćemo 300.000 KM za stipendiranje naših učenika i studenata u 2020/21. školskoj godini04.11.2020.

Iako je pandemija korona virusa zaustavila mnoge projekte u lokalnim zajednicama zbog smanjenog priliva sredstava u budžete..

Kultura i obrazovanje


Iako je pandemija korona virusa zaustavila mnoge projekte u lokalnim zajednicama zbog smanjenog priliva sredstava u budžete, ono što nijednog momenta ne smije biti upitno su stipendiranja učenika i studenata – poručio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i dodao da će u Općini Stari Grad za stipendije biti osigurano 300.000 KM.

I u ovoj školskoj godini stipendirat će se djeca iz porodica boračke populacije, nadareni učenici i studenti i oni koji izučavaju tradicionalne zanate ili su se odlučili za deficitarna zanimanja.

“Ulaganjem u obrazovanje naše djece dajemo im šansu da izrastu u dobre ljude, učimo ih da je sticanje obrazovanja jedini ispravan put do ostvarivanja životnih ambicija i ciljeva i zato stipendiranje naše djece nikada nećemo dovesti u pitanje. U prošloj školskoj godini smo isplatili pune iznose stipendija i tako ćemo nastaviti i u ovoj. Sutra raspisujemo javne pozive i svima koji ispunjavaju uslove obećavamo stipendije Općine Stari Grad u školskoj 2020/2021.godini,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Putem općinske web stranice, kao i dnevnih novina, sutra će biti raspisana dva javna poziva putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport - stipendije za nadarene učenike i studente i za učenike tradicionalnih zanata ili deficitarnih zanimanja; i jedan putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - stipendije za djecu šehida – poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u školskoj 2020/2021. godini.

Rok za prijavljivanje na pozive Službe za obrazovanje, kulturu i sport bit će 15 dana, a Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu 30 dana. Stipendije učenici i studenti mogu ostvariti samo po jednom osnovu, uz ispunjavanje svih propisanih uslova.

U školskoj 2019/20. godini Općina Stari Grad stipendirala je više od 300 učenika. Ukupno je 212 učenika i studenata koji su djeca ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca ostvarilo pravo na stipendiju, a ukupan iznos stipendija koje su im dodijeljene je 200.000 KM.

Pored toga, isplaćene su i sve stipendije za 92 nadarena učenika i studente, kao i za pet stipendista koji su učenici deficitarnih zanimanja: mesar, hemijski čistač, elektroenergetičar, plinski vodoinstalater i krojač. Za te stipendije je isplaćeno 85.000 KM.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Maglajska biblioteka

Kultura i obrazovanje

Do kraja sedmice otvoren je likovni konkurs „Studentski dani 2020“

Kultura i obrazovanje

Načelnik Hadžibajrić primio Ensada Berbera: Nastavlja se izgradnja Muzeja „Mersad Berber“ u Starom Gradu

Kultura i obrazovanje

Podrška školovanju i stipendiranju djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila-žrtava rata sa područja Općine Novo Sarajevo

Najnoviji:

Događaji

Emitovanje signala „prestanak opasnosti“ u četvrtak, 01. oktobra u 12:00 sati

Događaji

Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od fašizma

Događaji

Prema podacima DZ Stari Grad, u aprilu malo manji broj kovid pozitivnih u Starom Gradu

Događaji

Danas je Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu

Najpopularniji:

Javni pozivi i konkursi

Lista kandidata koji ispunjavaju i kandidata koji ne ispunjavaju uslove za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih i refundiranju troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje/urbanističke saglasnosti koja važi kao odobrenje za izgradnju

Kultura i obrazovanje

Irfan Hozo obilježava 40 godina rada: Otvorena izložba "Portreti grada"

Poljoprivreda

Poziv za registraciju poljoprivrednig gazdinstava

Komunalni poslovi

Grad Sarajevo nastavlja finansijski pomagati dobrovoljna vatrogasna društva