Bulevar branilaca Dobrinje postat će pješačka zona20.10.2020.

U sklopu projekta radit će se sanacija i proširivanje servisnih saobraćajnica i postojećih parkinga čime će bit osigurano oko 200 novih parking mjesta u naselju Dobrinja.

Investicije


Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas sa Šukrijom Melezovićem, direktorom građevinske firme „Grakop“ ugovor o izvođenju radova na sanaciji i proširivanju servisnih saobraćajnica i parkinga na širem prostoru naselja Dobrinja. Vrijednost projekta kojim se reorganizira unutrašnji saobraćaj u naselju Dobrinja iznosi 900.000 KM.

U sklopu projekta radit će se sanacija i proširivanje servisnih saobraćajnica i postojećih parkinga čime će bit osigurano oko 200 novih parking mjesta u naselju Dobrinja. Time će se osigurati dodatni prostor za parkiranje vozila koja se sada parkiraju u pješačkoj zoni na Bulevaru branilaca Dobrinje. Radovi koji će biti realizirani kroz ovaj ugovor podrazumijevaju jednu vrstu reorganizacije i uređenja unutrašnjeg saobraćaja u Dobrinji  

"Potpisivanjem današnjeg ugovora počinjemo sa realizacijom jednog važnog projekta kada je u pitanju saobraćaj unutar naselja Dobrinja i saobraćaj u mirovanju unutar Dobrinje. Ono što je važno je da će se realizacijom ovog projekta centralna zona Dobrinje, odnosno Bulevar branilaca Dobrinje, pretvoriti u pješačku zonu. Sada imamo jedan dio prostora koji je pješačka zona, dok je drugi dio rezervisan za saobraćaj motornih vozila u jednom pravcu i parkiranje motornih vozila u jednoj od dvije saobraćajne trake. Naša ideja i plan je da se taj prostor u potpunosti zatvori za saobraćaj vozila, izuzev u jutarnjim satima za potrebu dostave u radnje koje se tamo nalaze i vozila hitne pomoći i vatrogasaca. Sva ostala vozila će biti usmjerena na drugu stranu”, pojasnio je općinski načelnik Semir Efendić

U tom dijelu sada se nalazi između 120 i 150 automobila, koja se uglavnom ne parkiraju pravilno, tako da je bilo neophodno riješiti pitanje njihovog parkiranja nakon što bude za saobraćaj zatvoren Bulevar branilaca Dobrinje. Uredit će se i jedan dio saobraćajnica koje se sada koriste za saobraćaj vozila, iako su bile planirane kao protivpožarni putevi, tako da će se one moći koristiti za saobraćaj vozila, dok će ostali dio biti zatvoreni za kretanje ili parkiranje vozila. Također, duž cijelog šetališta na Dobrinji bit će postavljeni stubići, kako bi se i fizički onemogućio ulazak automobile na bulevar.

U zadnjih osam godina rast broja registrovanih automobile u općini Novi Grad bio je enorman. Otprilike 1.000 novih vozila je u jednoj godini registrovano u našoj općini. Za osam godina blizu 10.000 novih automobila i evidentan je problem sa saobraćajem u mirovanju koji se mora rješavati kroz ovakve i slične projekte.

Također, veliki problem predstavljaju i neiskorištene garaže kojima upravlja KJKP “Rad na Dobrinji i u Saraj – Polju, gdje je više od 1.000 parking mjesta na gornjim plohama neiskorišteno, a koje treba staviti u punu funkciju.

Direktor Melezović je podsjetio da je firma “Grakop” prisutna u Kantonu Sarajevo u svim općinama, da je uradila dosta posla za Novi Grad, tako da će i u ovom projektu biti ispoštovani svi zahtjevi, kako bi građani dobili što bolje uslove za življenje.

 

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Investicije

Završetak izgradnje škole na Šipu se očekuje u sljedećoj godini

Investicije

Dodijeljene sredstva za razvoj poduzetničke inicijative

Investicije

Grad Tuzla osvojio oko milion KM iz EU IPA programa za uređenje izletišta Ilinčica

Investicije

Izgradnja Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju

Najnoviji:

Događaji

Potpisani Ugovori o dodjeli sredstava za podršku osnivanju poduzeća i početku poslovanja u okviru projekta kojeg provodi Udruženje trenera CEFE u BiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo

Investicije

Rekonstruisani most kralja Aleksandra u Zvorniku

Kultura i obrazovanje

Otvoren Sajam inovacija i novih tehnologija

Komunalni poslovi

Radovi na kanalizacionoj mreži

Najpopularniji:

Poljoprivreda

Javni poziv: 10 milijuna KM za pomoć subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

Investicije

Sastanak Ćurić-Aćić: Potpisan ugovor o sanaciji putne infrastrukture u Petrovom Polju

Investicije

Načelnik Hadžibajrić: Sljedeće godine gradimo još jednu zgradu za djecu bez roditelja i socijalno ugrožene porodice

Kultura i obrazovanje

Nagrada za najboljeg fizičara Balkana - TV prilog