Veliko priznanje za načelnika Hadžibajrića i Općinu Stari Grad15.10.2020.

Treću godinu zaredom Općina Stari Grad je lider u BiH, ne samo u ispunjenosti mojih obećanja, već i u transparentnosti

Događaji


Prema rezultatima istraživanja inicijative Istinomjer, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je načelnik sa najviše ispunjenih obećanja datih građanima. Od 124 obećanja u četverogodišnjem mandatu (2016-2020.) ispunio ih je 100, ili 84%. Istovremeno, nema nijedno prekršeno ili neutemeljeno obećanje.

Istinomjer i Udruženje građana “Zašto ne” predstavili su rezultate istraživanja otvorenosti svih jedinica lokalne samuprave u BiH. Općina Stari Grad je ubjedljivo na prvom mjestu sa 72% ispunjenih indikatora što je još jednom čini najotvorenijom i najtransparentnijom općinom u BiH.

Na press konferenciji održanoj u Hotelu “Europa” predstavljeni su finalni rezultati oba istraživanja, a općinskom načelniku Hadžibajriću uručen je certifikat kojim se potvrđuje najviši stepen transparentnosti ove lokalne zajednice. Mjereni su transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

“Treću godinu zaredom Općina Stari Grad je lider u BiH, ne samo u ispunjenosti mojih obećanja, već i u transparentnosti. Na tome moram zahvaliti kompletnoj administraciji Općine Stari Grad, koja je radila u interesu građana sa jasnim stavom da smo mi tu zbog njih,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Kada je riječ o ispunjenosti predizbornih obećanja, istaknuto je da je prethodne četiri godine praćen rad načelnika i gradonačelnika 12 općina i gradova u BiH: Bijeljina, Trebinje, Bihać, Prijedor, Banja Luka, Tuzla, Široki Brijeg, Općina Centar, Općina Stari Grad, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad i Općina Istočno Novo Sarajevo.

 

Ubjedljivo najviše ispunjenih obećanja ima načelnik Hadžibajrić.

“Sada smo na otprilike 87% ispunjenih obećanja, a do kraja mog mandatnog perioda ćemo to sigurno povećati za nekih 6-7%. To je ono što je realno. Potpuna ispunjenost od 100% nije moguća zbog zavisnosti od viših nivoa vlasti i administrativnih procedura. Što se tiče transparentnosti, u odnosu na prošlu godinu, kada smo također bili na prvom mjestu, sada smo postotak povećali na 72%. Nadam se da ćemo i u narednom vremenskom periodu, sljedeće godine povećati naše rezultate. To sad više ne zavisi od načelnika, već od građana koji će birati Općinsko vijeće i ljude koji će sjediti u tom Vijeću,” izjavio je načelnik Hadžibajrić..

Denis Čarkadžić, iz Udruženja građana „Zašto ne“ istakao je da je ukupan procenat ispunjenih obećanja načelnika i gradonačelnika otprilike isti kao prošli mandat 2012-2016. ali i da je neuporedivo veći procenat ispunjenosti obećanja načelnika/gradonačelnika nego predstavnika entitetske i državne vlasti.

Danira Karović iz ovog udruženja je podsjetila da je rađen monitoring lokalnog indeksa otvorenosti u 145 jedinica lokalnih samouprava u BiH. Rezultati su pokazali da su jedinice lokalnih samouprava još neotvorenije nego što su bile prethodne godine, kada je rezultat iznosio 34%, ove godine iznosi 33%. „Kada je riječ o najotvorenijim općinama/gradovima u BiH, na prvom mjestu je Općina Stari Grad Sarajevo, slijedi Općina Kakanj, Grad Prijedor, Grad Zenica, te peta po redu otvorenosti Općina Novo Sarajevo,“kazala je Danira.

 

Pogledajte TV prilog.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Događaji

Direktor GPBiH Zoran Galić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali sastanak

Događaji

Osvjetljavanjem objekata u pink boju započet mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Događaji

U Sapni otvoren proizvodni pogon Number 1

Događaji

Gradonačelnik Kasumović uručio vaučer u vrijednosti 100.000 KM Udruženju penzionera/umirovljenika Grada Zenica

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Maglajska biblioteka

Događaji

Zasijedao Privredni savjet

Događaji

Nogometna reprezentacija BiH ima apsolutnu podršku Grada Zenice i svih Zeničana

Investicije

Bulevar branilaca Dobrinje postat će pješačka zona

Najpopularniji:

Kultura, obrazovanje

Obezbijeđena dezinfekcioma sredstva za škole

Događaji

Potpisani Ugovori o dodjeli sredstava za podršku osnivanju poduzeća i početku poslovanja u okviru projekta kojeg provodi Udruženje trenera CEFE u BiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo

Događaji

Humanitarna akcija

Sport

Općina Hadžići pomogla Košarkaški savez BiH sa 5.000 KM