Mogućnosti ulaganja stranih investitora na području Grada Bijeljina11.10.2020.

Upostaviti ravnotežu između finansiranja projekata u Srpskoj i FBiH

Investicije


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić razgovarao je u petak 09.10. sa direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Milicom Marković o mogućnostima ulaganja stranih investitora na području Grada Bijeljina. 
„Mi smo već kandidovali niz projekata. Prije svega mislim na Banju Dvorovi, gdje želimo da u potpunosti završimo zatvoreni bazen i da se geotermalna voda, kao naš veliki potencijal, koristi na pravi način, da bi se pružila bolja usluga pacijentima i unaprijedila turistička ponuda“, istakao je Mićić. 
Jedna od tema sastanka bile su i javne garaže, koje su Regulacionim planom centra planirane na mjestu autobuske stanice i pored Zelene pijace.
„Nakon izmještanja Autobuske stanice na novu lokaciju, steći će se uslovi za izgradnju javne garaže na tom mjestu. Kada je riječ o drugoj javnoj garaži u blizini Zelene pijace, koja će imati 300 mjesta na 4 nivoa, tu smo već riješili 70 odsto posla u vezi sa imovinskim odnosima. Ova dva objekta riješiće pitanje parkiranja i saobraćajne gužve u gradu, a možda se steknu uslovi i da zatvorimo centar grada za saobraćaj“, naglasio je gradonačelnik Bijeljine. 
Prema njegovim riječima, posebno interesantno u smislu ponude stranim investitorima za ulaganje u Bijeljinu, jesu poslovno-industrijske zone, odnosno, agrar koji će omogućiti potpunu preradu poljoprivrednih proizvoda u budućnosti. 
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Milica Marković naglasila je da su gradonačelnik i Gradska uprava Bijeljina radili vrlo marljivo i kandidovali brojne projekte kod ove Agencije, ali da je podrška, u protekom periodu, nažalost, izostala, što ne smije biti slučaj u budućnosti.
„Na internet stranici Agencije nalazi se više od 300 projekata. Veći dio njih realizovan je u Federaciji BiH. Kao direktor koji dolazi iz Republike Srpske, nastojaću da u se u narednom periodu napravi ravnoteža u tom smislu, jer Agenciju finansiraju i poreski obveznici iz Srpske“, ukazala je Markovićeva. Ona je pojasnila da posao Agencije nije da obezbijedi novac, već da spoji predlagača projekta i potencijalnog investitora, da bi oni pronašli rješenja i planirane investicije mogli uspješno da realizuju.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ljubiša Petrović

mayor

Općina

Bijeljina

Još iz kategorije:

Investicije

Nova sredstva za Kakanj

Investicije

Uskoro otvaranje Centra za mlade i Centra za zdravo starenje u naselju Breka

Investicije

Počinju radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji Bistričke stanice, nacionalnog spomenika BIH

Investicije

Završen kružni tok u Hrasnici

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Grad Zenica daje u zakup 24 poslovna prostora

Komunalni poslovi

Počela rekonstrukcija društvenog doma u Mjesnoj zajednici Gladovići

Javni pozivi i konkursi

Općina Centar objavila javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova vanrednog školovanja i prekvalifikacije

Događaji

Gradsko vijeće Zenica u četvrtak razmatra 12 tačaka dnevnog reda

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Skoro sve mjesne zajednice u potpunosti obasjane javnom rasvjetom

Investicije

Otvoren novoizgrađeni stadion sa umjetnom travom i tribinama u naselju Vitkovac

Komunalni poslovi

Potpisan ugovor za realizaciju projekta utopljavanja: Škola “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji dobija nove prozore

Događaji

Predsjedavajuća Karačić učestvovala u obilježavanju Dana mrtvih