Nastavak projekta uređenja Bijele sobe u znak sjećanja na 1.600 ubijene djece opkoljenog Sarajeva14.12.2020.

„Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva" nalazit će se na adresi Džidžikovac 3.

Događaji


Smještaj i uređenje „Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“, koja će biti na adresi Džidžikovac 3 u neposrednoj blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine, je započela Općina Centar a svoju podršku su dali i druge sarajevske općine i nivoi vlasti.

Nakon finansijske podrške ovom projektu, kojeg vodi Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. koju su pružili općine Centar i Novi Grad, te Gradska uprava, doprinos ovom projektu je pružilo i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo koje je obezbijedilo iznos od 15.000 KM za obnovu i opremanje spomen sobe.

 

Tim povodom su  kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. Fikret Grabovica potpisali sporazum o sufinaniranju izgradnje memorijalne Bijele sobe, kako će se zvati ova spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

 

Kako je objasnio predsjednik pomenutog udruženja Fikret Grabovica ova spomen soba će imati poseban historijski i edukativni značaj posebno za učenike iz osnovnih i srednjih škola koja će ovdje moći dobiti saznanja šta se dešavalo tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i opsadu Sarajeva, na koji način su ubijana nevina djeca na ulicama ovog grada, tokom igre, u dvorištima, u školskim učionicama, u redu za vodu i hljeb...

 

Kako je javnost upoznata zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća Centar prvo je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. po povoljnim uslovima dat pod zakup ovaj prostor površine od 74 metara kvadratnih po cijeni od 1 KM/m2.  Nakon toga je tokom ove godine također iz budžeta Općine Centar izdvojen iznos od 30.000 KM za sufinansiranje uređenja prostora u kojem treba biti smještena spomen soba.

 

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da na ovaj način ćemo sačuvati sjećanje na 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

 

 

Idejni projekat je uradio bez naknade Arhitektonski studio 403, a na osnovu procjene potrebno je oko 100.000 maraka za realizaciju ovog projekta. 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

Gradonačelnik Istanbula İmamoğlu čestitao izbornu pobjedu Hadžibajrića

Događaji

Općinski načelnik potpisao Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslovnih žena u BiH

Događaji

Pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Sjećanje na antifašistu Omera Maslića

Događaji

Jasmin Imamović: Ovo je priznanje za sve nas

Najnoviji:

Poljoprivreda

Obilazak poljoprivrednika i stočara iz Starog Grada: Najavljena podrška u vidu podsticaja i mehanizacije

Događaji

„Dani domaćih proizvoda“ od 15. oktobra kod „Krajiške kuće“

Javni pozivi i konkursi

Konkurs za dodjelu stipendije studentima - braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2020/2021. godinu

Događaji

VOGOŠĆANSKI BAZEN PONOVO U FUNKCIJI

Najpopularniji:

Događaji

Općina Jablanica se priključila "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost"

Poljoprivreda

Javni poziv: 10 milijuna KM za pomoć subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

Poljoprivreda

Podijeljeno 5.000 sadnica voća građanima Ilidže

Komunalni poslovi

Vodosnadbijevanje