Nastavak projekta uređenja Bijele sobe u znak sjećanja na 1.600 ubijene djece opkoljenog Sarajeva14.12.2020.

„Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva" nalazit će se na adresi Džidžikovac 3.

Događaji


Smještaj i uređenje „Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“, koja će biti na adresi Džidžikovac 3 u neposrednoj blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine, je započela Općina Centar a svoju podršku su dali i druge sarajevske općine i nivoi vlasti.

Nakon finansijske podrške ovom projektu, kojeg vodi Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. koju su pružili općine Centar i Novi Grad, te Gradska uprava, doprinos ovom projektu je pružilo i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo koje je obezbijedilo iznos od 15.000 KM za obnovu i opremanje spomen sobe.

 

Tim povodom su  kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. Fikret Grabovica potpisali sporazum o sufinaniranju izgradnje memorijalne Bijele sobe, kako će se zvati ova spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

 

Kako je objasnio predsjednik pomenutog udruženja Fikret Grabovica ova spomen soba će imati poseban historijski i edukativni značaj posebno za učenike iz osnovnih i srednjih škola koja će ovdje moći dobiti saznanja šta se dešavalo tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i opsadu Sarajeva, na koji način su ubijana nevina djeca na ulicama ovog grada, tokom igre, u dvorištima, u školskim učionicama, u redu za vodu i hljeb...

 

Kako je javnost upoznata zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća Centar prvo je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. po povoljnim uslovima dat pod zakup ovaj prostor površine od 74 metara kvadratnih po cijeni od 1 KM/m2.  Nakon toga je tokom ove godine također iz budžeta Općine Centar izdvojen iznos od 30.000 KM za sufinansiranje uređenja prostora u kojem treba biti smještena spomen soba.

 

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da na ovaj način ćemo sačuvati sjećanje na 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

 

 

Idejni projekat je uradio bez naknade Arhitektonski studio 403, a na osnovu procjene potrebno je oko 100.000 maraka za realizaciju ovog projekta. 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

Članovi općinskog Centra za promociju i unapređenje zdravlja čestitali načelniku Hadžibajriću

Događaji

Načelnik Bošković održao sastanak s veleposlanicom Kavalec

Događaji

„Dani domaćih proizvoda“ od 15. oktobra kod „Krajiške kuće“

Događaji

U Sapni otvoren proizvodni pogon Number 1

Najnoviji:

Događaji

Vidović: Dodatna sredstva Vlade Medicinskom fakultetu za opremanje novih prostorija

Događaji

Pogledajte TV hroniku Općine Stari Grad za mjesec oktobar

Investicije

U Kakanj stiže novih 618.500 KM od vodnih naknada

Događaji

Sjećanje na Seada Gološa

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Sanacija potpornog zida i ulice Meše Čohodara

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati I rate stipendije za nadarene studente za akademsku 2020/2021. godinu

Događaji

U Domu zdravlja Vogošća počela vakcinacija protiv sezonske gripe

Događaji

Veliko priznanje za načelnika Hadžibajrića i Općinu Stari Grad