U Općini Centar održan sastanak na temu prestanka mandata izabranim zvaničnicima na lokalnom nivou29.10.2020.

UPUĆEN APEL NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA

Događaji


Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, a pozivu na sastanak odazvali su se načelnici općina Novo Sarajevo, Novi grad i Vogošća Nedžad Koldžo, Semir Efendić i Edin Smajić, te direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin.  

Direktorica Travljanin upoznala je prisutne da je Savez općina i gradova FBiH, koji je članom 51. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH zakonski definiran kao zastupnik jedinica lokalne samouprave, na adresu viših institucija uputio upit za tumačenje trajanja mandata aktuelnih načelnika, gradonačelnika, te općinskih i gradskih vijećnika.  

-Naime, mi smo u dva navrata postavili pitanje da li mandat aktuelnim načelnicima, gradonačelnicima, te općinskim i gradskim vijećnicima u FBiH traje do dana objavljivanja Odluke o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine. Do danas nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, a važno je napomenuti da je u 2016. godini Odluka o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2016. godine objavljena u „Službenom glasniku BiH“ 1. novembra 2016. godine. Ubijeđena sam da je ovo izuzetno značajno pitanje i da se mora pronaći rješenje, budući da navedeni izabrani zvaničnici odgovaraju za ustavnost i zakonitost akata koje donose u okviru svojih nadležnosti, istakla je Travljanin.  

Načelnik Ajnadžić naglasio je da je iznimno važno obezbijediti kontinuitet vlasti, kako bi se omogućio nesmetan rad i funkcionisanje jedinica lokalne samouprave.  

-Radi funkcionisanja izvršne i predstavničke vlasti na lokalnom nivou, zajedno sa Savezom općina i gradova FBiH, upućujemo apel nadležnim institucijama da odgovore na pitanje šta poslije 1. novembra 2020. godine kada aktuelnim gradonačelnicima, načelnicima, te općinskim i gradskim vijećnicima završava četverogodišnji mandat kako je to propisano Izbornim zakonom BiH.

Problem koji može nastati može uzrokovati totalnu blokadu lokalne vlasti, a naročito u periodu kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa, poručio je Ajnadžić.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

Održana 62 sjednica Skupštine opštine Rogatica

Događaji

Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo

Događaji

Vijećnici položili svečanu zakletvu, Sejad Đozo izabran za predsjedavajućeg

Događaji

Čestitka iz Općine Centar za Dan državnosti BiH

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Građani se Inspektoratu Općine Centar mogu obratiti i putem Vibera

Komunalni poslovi

Općina u 2020. dala novi sjaj mnogim starim kaldrmama, uloženo preko 300.000 KM

Komunalni poslovi

Grad Zenica ove godine u puteve ulaže dva miliona KM

Kultura i obrazovanje

Rezervisane ulaznice za predstave u Centru kulture i mladih

Najpopularniji:

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Događaji

Direktor GPBiH Zoran Galić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali sastanak

Kultura i obrazovanje

U Vili Hadžihalilovića održan omaž Safetu Plakalu, jednom od osnivača SARTR-a

Komunalni poslovi

Vodosnadbijevanje