Počeli radovi na izgradnji Prve transverzale27.10.2020.

Početak radova na izgradnji Prve transverzale rezultat je zajedničke koordinacije Kantona, općina Centar i Novo Sarajevi, općinskih načelnika te nadležnih institucija.

Investicije


Potreba za izgradnjom transverzale iskazana je prije skoro četiri decenije. U ime premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, prisutnima se obratio v.d. premijer ministar Anis Krivić.

- Veliki su napori učinjeni i prisustvujemo historijskom danu. Nadamo se da će se pokazati koliko je projekat koristan za građane Kantona Sarajevo, kazao je Krivić.

Adi Kalem, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, potcrtao je kako je početak radova na izgradnji Prve transverzale svečani čin koji je rezultat zajedničke koordinacije Kantona, općina Centar i Novo Sarajevo, općinskih načelnika, te nadležnih institucija.

- Ovo je prioritetni projekat u mandatu. Radovi će se odvijati u dvije faze: od Ulice Halida Kajtaza do Tešanjske ulice, te od Tešanjske do Ulice Braće Begić. Krećemo sa desnom saobraćajnom trakom, dok će lijeva biti osposobljena za saobraćaj kako se ne bi stvarala gužva. Rokovi za prvu fazu su potpisani okvirnim sporazumom na četiri godine, u zavisnosti kako budemo rješavali imovinsko-pravne odnose. Također, napreduju i razgovori kada je riječ o imovinsko-pravnim odnosima vezanim za objekat Penny Plus. Formiran je pregovarački tim i već je održan radni sastanak, kazao je Kalem, zahvalivši općinskim načelnicima na razumijevanju i svesrdnoj pomoći pri realizaciji.

Načelnik Ajnadžić je naglasio kako je Općina do sada ulagala maksimalne napore kako bi se pitanje imovinsko-pravnih odnosa što prije razriješilo, te da će učiniti sve da se riješe i ostala pitanja u cilju što skorijeg početka izgradnje i druge dionice.

- Ovo je prioritetan infrastrukturalni projekat Općine Centar. Ono na čemu će biti poseban fokus jeste rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na kompletnoj poziciji objekta Penny Plus u imovinsko-pravnom smislu i širem pojasu benzinske pumpe El Tarik Oil, tako da cijelu trasu možemo povezati. Sasvim je dovoljan četverogodišnji okvirni sporazum, uz nastojanja kantonalnog Ministarstva saobraćaja, Zavoda za izgradnju KS-a, Direkcije za ceste KS-a i Općine Novo Sarajevo da to zajednički harmoniziramo u smjeru iznalaženja najboljeg i najbržeg rješenja, poručio je načelnik Ajnadžić.

Direktor Zavoda za izgradnju KS-a Mirza Hulusić je istakao kako je ovo najznačajniji infrastrukturalni projekat u gradu, ali i općini Centar, s obzirom na to da je riječ o izgradnji autoputa koji prolazi kroz gradsku jezgru. 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Investicije

Adaptacija sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“

Investicije

Dodijeljen građevinski materijal jednom povratniku

Investicije

Nova velika investicija u materijalno-tehničke kapacitete JP “Vodokom”: Na dva kamiona postavljeni novi mašinski sistemi-nadogradnje u vrijednosti od 200.000 KM, stvoreni preduslovi za novi zamah u pogledu kvaliteta usluga prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada

Investicije

48 izbjeglih i raseljenih porodica na području Trebinja uskoro dobija stanove

Najnoviji:

Donacije

Značajna donacija za Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo

Komunalni poslovi

Počelo uređenje Aleje ambasadora nakon njene devastacije prije dva mjeseca

Kultura i obrazovanje

NOVO IZNENAĐENJE ZA NAŠE NAJMLAĐE IZ JU CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Komunalni poslovi

Stari Grad: Počela isporuka industrijske soli mjesnim zajednicama

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Rekonstrukcija ulice Bistua Nuova ulazi u završnu fazu

Komunalni poslovi

Nove zaštitne ograde na pet lokacija

Investicije

Izgradnja zgrade i pristupnog puta OŠ 'Mula Mustafa

Investicije

Vlada KS i EBRD zajedno implementiraju projekte vrijedne 108 miliona eura