Potpisani Ugovori o dodjeli sredstava za podršku osnivanju poduzeća i početku poslovanja u okviru projekta kojeg provodi Udruženje trenera CEFE u BiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo16.10.2020.

Realizacija aktivnosti podržana je od strane Ambasade SAD u BiH i Općine Novo Sarajevo.

Događaji


U zgradi Općine Novo Sarajevo, 16.oktobra ove godine,  općinski načelnik Nedžad Koldžo i menadžer CEFE u BiH Zoran Kulundžija potpisali su Ugovore o dodjeli sredstava za podršku osnivanju poduzeća i početku poslovanja sa učesnicima CEFE Programa podrške čiji su poslovni planovi proglašeni najboljim od strane stručne komisije. To su: Asmir Ćatić sa svojim poslovnim planom Renter.ba i Suvad Karkelja sa svojim poslovnim planom „Povećanje konkurentnosti u pčelarstvu u ruralnim sredinama – Zadruga Benat“.

CEFE Program podrške poduzetništvu na teritoriji Općine Novo Sarajevo, realizuje se na osnovu Ugovora o saradnji Općine Novo Sarajevo i Udruženja trenera CEFE u BiH. Realizacija aktivnosti podržana je od strane Ambasade SAD u BiH i Općine Novo Sarajevo.

Ovim povodom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao  da se na ovaj način zajedničkom realizacijom Programa podrške poduzetništvu potiče održivi razvoj, kreiranje kvalitetnijih radnih mjesta, te pruža podrška mladima na području Općine Novo Sarajevo.

– „Pored već planiranih sedam politika aktivnog zapošljavanja koje provodi Općina, realiziraju se i dodatni projekti sa ciljem smanjenja stope nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva, te  osposobljavanja mladih ljudi da putem programa samozapošljavanja pokrenu svoje prve biznise, ali i postanu konkurentni na tržištu rada“, rekao je načelnik Koldžo.

Pozvao je aplikante da učestvuju i u ostalim općinskim programima s ciljem daljnjeg unapređenja njihovih poslovnih planova, te im čestitao na poslovnim idejama koje su proglašene najboljim.

U ime  CEFE u BiH Zoran Kulundžija podsjetio je da se na javni poziv prijavilo 28 učesnika koji su pozvani na učešće u poduzetničkoj obuci, od kojih je šest učesnika Programa uspješno finaliziralo svoje poslovne planove, a koje su prezentirali stručnoj komisiji.

Učesnici ovog Programa podrške, Suvad Karkelja i Asmir Ćatić zahvalili su se općinskom načelniku Nedžadu Koldži, Općini Novo Sarajevo, kao i Udruženju trenera CEFE u BiH na podršci na putu ka realizaciji poslovne ideje.

Suvad Karkelja, osnivač je privrednog gazdinstva za unapređenje pčelarske proizvodnje, a poslovni plan Asmir Ćatića odnosi se na kratkoročno iznajmljivanje stanova putem online platformi.

Ukupna vrijednost projekta je 15.000 KM. Dva najbolje ocijenjena poslovna poduhvata finansijski su podržana iznosom od po 5.000 KM, a ostatak novca je namijenjen za poduzetničku obuku aplikanata.

Finansijska sredstva obezbijedila je Općina Novo Sarajevo. Za sve učesnike Programa koji pokrenu svoje poslovne poduhvate CEFE BiH će obezbijediti dugoročnu mentorsku podršku iz onih oblasti za koje se procijeni da je potrebno pojedinim poduzetnicima.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Hasan Tanović

mayor

Općina

Novo Sarajevo

Još iz kategorije:

Događaji

Osvjetljavanjem objekata u pink boju započet mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Događaji

Forum "Sarajevo Unlimited" u online formatu

Događaji

Postavljena raskošna jelka ispred Vijećnice: Dekoracije kao simbol nade

Događaji

Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Vrijedna izdvajanja Grada za projekte iz oblasti kulture i organizacije CD

Komunalni poslovi

Epideemiološka situacija u Brezi

Komunalni poslovi

Na još tri lokacije postavljene solarne klupe sa naslonom

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati I rate stipendije za nadarene studente za akademsku 2020/2021. godinu

Najpopularniji:

Događaji

Gradonačelnica Babić i predsjedavajući Fejzić uputili telegram saučešća povodom smrti Edhema Sirče

Donacije

Odobrena poticajna sredstva za 104 fizička lica (obrtnika) i sredstva su uplaćena na transakcijske račune obrtnika

Komunalni poslovi

Otklonjena i posljednja barijera za početak izgradnje spomen-obilježja „Lasta“

Događaji

Općinsko vijeće uputilo Ramazansku čestitku