Privrednicima u Starom Gradu umanjene zakupnine u narednih šest mjeseci02.10.2020.

Svim zakupcima općinskih poslovnih prostora zakupnine će biti umanjene za 30% do 31.03.2021. godine.

Komunalni poslovi


Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je Odluku o umanjenju plaćanja zakupnina zakupcima poslovnih zgrada i prostora u vlasništvu Općine Stari Grad u narednih šest mjeseci. Svim zakupcima općinskih poslovnih prostora zakupnine će biti umanjene za 30% do 31.03.2021. godine. Od odluke su izuzete djelatnosti bankarstva, apoteke i pekare.

Ova odluka donesena je s ciljem ublažavanja negativnih posljedica na privredu u Starom Gradu, uzrokovanih pandemijom korona virusa, prvenstveno radi očuvanja poslovanja privrednih subjekata i radnih mjesta.

Od početka pandemije korona virusa, općinski načelnik u više navrata obilazio je privredne subjekte u Starom Gradu interesujući se za način poslovanja i poteškoće sa kojima se suočavaju. Sredinom mjeseca septembra, u pratnji v.d. općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića, pomoćnice za privredu Aldiane Kavazović i po ovlaštenju pomoćnice za civilnu zaštitu Lejle Dizdarević, izvršen je još jedan obilazak. Tom prilikom, konstatovano da je privreda pretrpjela teške posljedice, a prihodi su smanjeni između 60 i 70 %. Posljedice pandemije korona virusa svakog dana su sve veće: zatvaraju se poslovni objekti, hoteli, otpuštaju radnici, a promet je iz dana u dan sve slabiji. Načelnik Hadžibajrić tada je najavio:

„Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća iznijet ću prijedlog da od 01.10. do 31.03.2021. godine umanjimo sve kirije za poslovne prostore za 30%. Nadati se da ćemo poslije toga prebroditi ovu krizu i da će ova pošast stati, početi se normalno raditi, otvarati granice,“ kazao je Hadžibajrić.

Umanjenje kirija značit će i manji priliv sredstava u budžet za oko milion konvertibilnih maraka, dok je ranije oslobađanje zakupaca od kirija (mart, april i maj) koštalo oko dva miliona maraka. No, kako je tada istakao načelnik Hadžibajrić, budžet i postoji zbog građana.

„Ovdje ne treba spašavati budžete. Mi moramo spašavati privredu, građane, pomoći starim, bolesnim i socijalno ugroženim i sva naša pažnja u narednom periodu će biti usmjerena prema tome, a budžet je varijabilna kategorija i ne trebamo ga stavljati u prvi plan. Građani su u prvom planu. I viši nivoi vlasti bi trebali razmišljati na ovaj način jer svi oni su se okrenuli da spašavaju budžete što je naopako jer budžeti nisu tu sami zbog sebe, nego zbog građana. Građani trebaju budžete, ne treba budžet građane, „izjavio je Hadžibajrić. Najavio je da će se stanje u privredi pratiti i nakon roka od šest mjeseci, te da će djelovati u skladu sa potrebama.

Zbog posljedica pandemije korona virusa, Općina Stari Grad je u martu ove godine zakupcima umanjila iznose zakupnina za 50%, a u aprilu i maju bili su oslobođeni 100%.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Potpisani ugovori o izvođenju radova na humusiranju, ozelenjavanju i postavljanju mobilijara u Eko-parku Tršće

Komunalni poslovi

Bakije sokak: Zamijenjene instalacije u dijelu ulice, slijedi nastavak sanacije

Komunalni poslovi

Načelnik u posjeti Donjim Kolibama

Komunalni poslovi

Završeno asfaltiranje puta u selu Jastrebac i sanacija dijela ulice Ibrakovića put

Najnoviji:

Investicije

Svečano otvorena školska dvorana u Kaloševiću

Kultura i obrazovanje

Općina će finansijski podržati Olimpijski muzej u Sarajevu i galeriju „Preporod“

Komunalni poslovi

Mališani Kromolja dobili novo igralište

Događaji

Građanima je potrebna ambulanta porodične medicine na Višnjiku

Najpopularniji:

Događaji

Čestitka Ajnadžića novoizabranom načelniku Mandiću

Investicije

Javni poziv izmjene

Kultura i obrazovanje

Općina Ilidža raspisala konkurs za stipendiranje talentovanih učenika i studenata

Investicije

Počinju radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji Bistričke stanice, nacionalnog spomenika BIH