Obilježavanje Dana grada Sarajeva: Delegacija Općine Stari Grad položila cvijeće na više lokacija06.04.2021.

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva...

Događaji


Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije, među kojima i delegacija Općine Stari Grad Sarajevo predvođena načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, da bi podsjetile na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila, 1945. i 1992. godine.

Prvo je položeno cvijeće na spomen obilježje ispred Vječne vatre, zatim Šehidsko mezarje Kovači, mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva 1992/1995, Spomen obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku, te Spomen park Vraca.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je na to da je na današnji dan 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma.

"Na današnji dan 1992. godine Sarajevo su napale fašističke snage s okolnih brda i uslijedilo je sistematsko uništavanje grada i višegodišnja opsada grada. Unatoč svemu, Sarajevo se odbranilo, odbranila se BiH", poručio je Hadžibajrić.

Delegaciju Općine Stari Grad pored načelnika Hadžibajrića činili su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za boračko - invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Elma Novalija i šef Odsjeka za opću upravu Sadžida Brkanić.

Prije 76 godina Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila, 1992. godine, počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Događaji

Skaka: Povodom 45. godišnjice pobratimskih odnosa, obnoviti sporazum o saradnji između Sarajeva i Tripolija

Događaji

U OPĆINI JABLANICA ODRŽAN CERTIFIKACIJSKI AUDIT ISO STANDARDA 9001:2015

Događaji

Međunarodni dan ljudskih prava

Događaji

Načelnik Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu

Najnoviji:

Privreda

Poslovna prilika: Virtuelni svjetski sajam namještaja i uređenja enterijera

Događaji

Direktor GPBiH Zoran Galić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali sastanak

Komunalni poslovi

Otvoren Centar za komunalne usluge na Dobrinji, moratorij na zapošljavanje onemogućio početak rada KJK preduzećima

Investicije

Novi mamograf za JZU "Kantonalna bolnica Goražde"

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Općina Stari Grad nagradila i otkupila 20 najljepših učeničkih likovnih radova

Događaji

Grad Bihać potpisao Deklaraciju "Grad/Općina bez brana"

Komunalni poslovi

Bakije sokak: Zamijenjene instalacije u dijelu ulice, slijedi nastavak sanacije

Događaji

Ostani kući, budi odgovoran