Nastavlja se podrška mladim, nezaposlenim ljudima - raspisan javni poziv za nove start up-e31.03.2021.

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, raspisala Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima Budžeta Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom...

Javni pozivi i konkursi


Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, raspisala Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima Budžeta Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.

Inače, Općina Stari Grad Sarajevo predvođena načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, je od 2016. do 2020. godine, samostalno i u saradnji s partnerima, obezbijedila više od tri miliona konvertibilnih maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti. Ove godine Općina će finansirati ili sufinansirati biznis planove ne samo za mlade, nego i za nezaposlene osobe bez obzira na starosnu dob, žene, kao i osobe s invaliditetom.

„Imajući u vidu cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom koranivursom, kao i činjenicu da je veliki broj osoba ostao bez posla, ove godine smo obezbijedili značajna sredstva u budžetu s ciljem podrške samozapošljavanju prevashodno ranjivih kategorija stanovništva. U tu svrhu izmijenili smo Pravilnik o finansiranju Start up biznis, kako bismo ispoštovali sve zakonske procedure u oblasti pružanja podrške zapošljavanju“, istakao je načelnik Hadžibajrić.

U prethodnih pet godina, Općina Stari Grad Sarajevo je kroz ovaj mehanizam podrške sufinansirala pokretanje Start up biznisa za oko 30 mladih osoba.

Među novopokrenutim biznisima mladih ljudi našli su se: prva veterinarska apoteka u Starom Gradu, studio za 3D print, studio za izradu videoigrica, ali i obrti poput fotografskog, automehaničarskog, autolakirerskog i dr.

Koliko se važnosti pridaje ovoj oblasti dokaz je planirano uvećanje pozicija za pomoć i podršku mladim ljudima u budžetu Općine Stari Grad za 2021. godinu iako je isti, zbog posljedica pandemije korona virusa, značajno umanjen u odnosu na prošlu godinu.

 

Javni poziv će biti otvoren do 21. aprila, 2021. godine

Na osnovu Javnog poziva bit će odabrani najbolji poslovni planovi mladih i novčano nagrađeni. Novčana nagrada namijenjena je sufinansiranju troškova pokretanja biznisa kroz: finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova. Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do maksimalnih 10.000 KM.

Osnovni cilj Javnog poziva je poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Stari Grad Sarajevo kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Javni poziv je otvoren do 21. aprila, 2021. godine.

Ovo je šesti put kako Općina Stari Grad raspisuje javne pozive za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova, a dosad je za te namjene izdvojeno više od 110.000 KM.

Javni poziv pročitajte ovdje.

Obrazac poslovnog plana za prijavu preuzmite ovdje.

Javni poziv objavljen u novinama pogledajte ovdje.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Javni pozivi i konkursi

Izvještaj o provedenom postupku javne nabavke - Izvođenje nepredviđenih i dodatnih radova na sanaciji objekta i izgradnji vanjskih sadržaja u okviru Centra za edukaciju sporti i rekreaciju "Safet Zajko"ad Sarajevo

Javni pozivi i konkursi

Obavijest za učenike srednjih škola: Općina Kakanj refundira troškove prevoza

Javni pozivi i konkursi

Lista kandidata koji ispunjavaju i kandidata koji ne ispunjavaju uslove za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih i refundiranju troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje/urbanističke saglasnosti koja važi kao odobrenje za izgradnju

Javni pozivi i konkursi

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Svetosavske nagrade

Najnoviji:

Donacije

Općina Centar vodi brigu o penzionisanim uposlenicima

Investicije

Uskoro ledena ploha na Ilidži

Komunalni poslovi

Postavljen novi asfalt na oko 400 metara regionalne ceste R447 Dariva-Hreša

Komunalni poslovi

Rekonstrukcija ulice Bistua Nuova ulazi u završnu fazu

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Prvi slučaj reinfekcije COVID 19

Komunalni poslovi

Uskoro završetak sanacije pristupne staze i stepeništa u Ulici Nusreta Fazlibegovića

Događaji

Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma

Komunalni poslovi

U toku radovi na rekonstrukciji društvenih domova u mjesnim zajednicama Gorica i Orahovica