Načelnik Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu31.03.2021.

Načelnik Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu

Događaji


Pismo je u nastavku preneseno u cjelosti: „Cijenjeni Guverneru, poštovani g. Softić, Siguran sam da nije potrebno posebno elaborisati i ići u detalje kolike kontroverze u javnosti izaziva najavljena izgradnja objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahana. Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su u pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođenja cijelog projekta od strane prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Opštinskog Vijeća Opštine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke.

Za takvo stanje nemam osnova, a ni namjeru, prozivati Vas i Vaše saradnike.  Ne znam da li vam je poznato kako i na koji način su organizovane i vođene javne rasprave, te donošene odluke o izmjenama i prilagođavanjima regulacionih planova. To je rađeno u atmosferi koja je daleko od slobodne i demokratske. Građanke i građani, stanovnici MZ Marijin Dvor, kao i rukovodstvo Savjeta MZ, tvrde i iznose dokaze da su bili podvrgnuti snažnim pritiscima, zastrašivanju i otvorenim prijetnjama.

Pored toga, odluke Opštinskog vijeća su donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu “trgovinu uticajem”.  Za ovo što pišem postoji čitav niz pisanih i usmenih svjedočanstava, audio i video zapisa, te zahtjeva građana da im se pomogne. Ishod ovakvih aktivnosti prethodne administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana. Umjesto da preko svojih vijećnika upravljaju i  odlučuju o njegovoj konačnoj namjeni, oni s pravom osjećaju da im je dio javnog prostora naprosto otet. Nadam se da dijelite moj stav da je za ovako važna pitanja od šireg društvenog, a u ovom slučaju i od državnog značaja, potrebno više od proste vijećnićke većine, posebno ako imamo u vidu način na koji se do te većine došlo. Za tako nešto potreban je široki konsezus, otvorene javne rasprave, mišljenje struke i, ono što je meni najvažnije, podrška građanki i građana. A ona u slučaju izgradnje objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahane, posebno nakon svega što se desilo, evidentno ne postoji. Ja, kao novoizabrani načelnik, ni na koji način ne želim dovesti interese građanki i građana pod znak pitanja. Istovremeno, duboko sam svjestan situacije i pravnih obaveza koje su iz proizašle iz odluka prethodne opštinske administracije.

Takođe, veoma su mi važni i interesi Centralne banke, kao i institucije na čije sam čelo izabran velikom većinom glasova stanovnika koju tu žive. Centralna banke svake države, pa tako i naše Bosne i Hercegovine, je jedna od najznačajnijih institucija i budite sigurni da sam toga i kao vaš kolega po struci, ali i kao patriota, potpuno svjestan. Želim iskoristiti priliku da Vama, kao i vašim prethodnicima, iskreno čestitam na naporima i trudu koji ulažete da, bez obzira na različite političke uticaje, očuvate funkcionisanje Valutnog odbora, kao i monetarnu stabilnost u cjelini. Upravo zato, želim vas uvjeriti da je ultimativni interes nove administracije i mene lično da na području Opštine Centar egzistiraju i da se grade novi poslovni objekti pod okriljem Centralne banke. Iz tog razloga zadovoljstvo mi je da Vam sada i zvanično mogu ponuditi opciju za koju sam siguran da predstavlja kompromisno rješenje ovog slučaja, koje će imati kako političku, tako i podršku šire javnosti. Naime, na prijedlog i uz asistenciju Premijera Kantona Sarajevo, gospodina Edina Forte, želim vam ponuditi adekvatnu zamjensku lokaciju.- Lokacija se nalazi u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower. Lokacija obuhvata parcele označene kao k.č.231/10, k.č. 231/11, k.č. 243/4 i k.č. 144/1 k.o. Sarajevo VII, sa upisanim posjednicima Centrotrans autotransportno i turističko preduzeće i Stambeno preduzeće Sarajevo, novi premjer, što po starom premjeru odgovara parcelama označenim kao k.č. 3288, k.č. 3289, k.č. 3287 iz zk.ul. broj 1124 k.o. Sarajevo LIV, državno vlasništvo, sa upisanim pravom raspolaganja u korist KJKP Gras sa 1/1. - Ukupna površina parcele je cca 2505 m2, definisana je kao zona „D“, i predviđena je za izgradnju poslovnih objekata, spratnosti P+6. Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije za Vas adekvatna, spremni smo vam ponuditi i neke druge opcije. Prednost navedene lokacije je što ni na koji način ne ugrožava interese stanovnika Opštine Centar.

Pored toga što se nalazi na svega nekoliko stotina metara udaljenosti od postojeće lokacije i uz dionicu prve transverzale, ova lokacija ima čitav niz dodatnih prednosti: u dijelu je grada koji, zbog blizine državnih institucija, ambasada i ostalih neophodnih pratećih sadržaja, u potpunosti ispunjava sve zahtjeve – komunikacione, bezbjedonosne, ali i urbanističke. Pored toga, ovom prilikom želim vam dati garancije da ćemo u najbržem mogućem roku i po ubrzanoj proceduri, obezbijediti svu neophodnu dokumentaciju i saglasnosti za građenje objekta. Takođe, spremni smo iz opštinskog budžeta finansirati korekciju postojećeg ili izradu novog arhitektonskog idejnog rješenja. Ubijeđen sam da ovaj prijedlog predstavlja više od kompromisa. Na ovaj način, potpuno transparentno, poštujući volju građana, pokazaćemo i drugim nivoima vlasti, da je moguć novi način saradnje, onakav kakav naši sugrađani, ali i sve građanke i građani Bosne i Hercegovine konačno i zaslužuju. Ljubazno vas molim da razmotrite ovu ponudu i obavijestite me o mogućem sastanku na ovu temu, na kojem bismo razgovarali o svim neophodnim detaljima. Vama prepuštam da odredite termin i lokaciju sastanka. 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

Osvjetljavanjem objekata u pink boju započet mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Događaji

Općinsko vijeće Centar raspravljalo o posljedicama proglašenja historijskog urbanog krajolika na području ove općine

Događaji

Najljepši poklon svom voljenom gradu

Događaji

Sjećanje na istaknute kakanjske antifašiste pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Miladin Dragić (1903-1944)

Najnoviji:

Investicije

Vlada KS i EBRD zajedno implementiraju projekte vrijedne 108 miliona eura

Komunalni poslovi

Asfaltiranje dijela ulice Bakije sokak

Komunalni poslovi

"Građanska patrola": Najviše prijava za divlje deponije i rasvjetu

Komunalni poslovi

Grad Tuzla u još jednom projektu energetske efikasnosti, uskoro zamjena postojećih sijalica sa LED rasvjetnim tijelima

Najpopularniji:

Događaji

Pogledajte TV hroniku Općine Stari Grad za mjesec mart

Javni pozivi i konkursi

Informacija za zimsko održavanje javnih gradskih ulica, trotoara, lokalnih cesta i nerazvrstanih cesta za period od 15.11.2020. do 15.03.2021. godine

Događaji

Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, nabavka opreme za DZ Stari Grad

Kultura i obrazovanje

NOVO IZNENAĐENJE ZA NAŠE NAJMLAĐE IZ JU CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR