Privodi se kraju asfaltiranje Ahatovićke i ulice Avde Palića, glavnih saobraćajnica u Dobroševićima i Zabrđu30.03.2021.

Privodi se kraju asfaltiranje Ahatovićke i ulice Avde Palića, glavnih saobraćajnica u Dobroševićima i Zabrđu

Komunalni poslovi


Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač obišli su sa saradnicima dva gradilišta na području općine Novi Grad Sarajevo, gdje se vrši temeljita rekonstrukcija i proširenje saobraćajnica od kantonalnog značaja, odnosno glavnih saobraćajnica u naseljima Dobroševići i Zabrđe.

Radi se o rekonstrukciji i sanaciji Ahatovićke ulice, koja ima status regionalne ceste i alternativna je veza sa općinom Ilijaš preko Bioče, a kojom se odvija javni gradski prevoz, te ulice Avde Palića koja prolazi kroz Zabrđe prema deponiji, a gdje se oko kilometar saobraćajnice u potpunosti rekonstruiše sa izgradnjom odvodnje, eksproprijacijom potrebnih površina, kako bi se saobraćajnica dobila u punom profilu. U obje ulice su  po prvi put izgrađeni trotoari za pješake. Saobraćajnice su u mreži kantonalnih cesta, a sanacija i rekonstrukcija realizira se u saradnji Općine i Direkcije za puteve KS.

„Danas smo sa direktorom Kovačom i njegovim saradnicima u obilasku ove dvije ulice, to je program iz prošle godine obzirom da je realizacija počela krajem prošle godine, a sa početkom ove godine sa prvim lijepim danima se privode kraju radovi na asfaltiranju. Nadam se da će posao biti završen za otprilike mjesec dana obzirom da će izvođači sačekati ljepše vrijeme za polaganje završnog sloja asfalta. Ovo su saobraćajnice koje koristi veliki broj naših građana i za nas je značajno da se radi njihova sanacija i rekonstrukcija“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Zahvaljujući realizaciji investicija u vrijeme pandemije, kada ni građevinska operativa na području općine nije prekidala svoj rad, danas je u Novom Gradu aktivno dvadestak gradilišta.

„To je nešto što pokreće sve drugo za sobom, tako da se nadam što skorijem završetku situacije uzrokovane pandemijom, ali i mjera koje prouzrokuju zaustavljanje pojedinih grana privrede. Nadam se da ćemo biti u prilici da već sa samim proljećem stabilizujemo ekonomsku, ali i svaku drugu situaciju“, istakao je načelnik Efendić.

Amer Karičić iz Direkcije za puteve KS naglasio je zajedničku saradnju Općine Novi Grad Sarajevo i Direkcije za puteve KS, koja rezultira višemilionskim zajedničkim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu u Novom Gradu.

„U ulici Ahatovićka se radi rekonstrukcija i sanacija ceste do spoja sa ulicom Dobroševićka, a vrijednost projekta je 440.000 KM, ostatak ceste će se raditi u narednom periodu. Trenutno Općina vrši eksproprijaciju zemljišta. Ahatovićka je bila u jako lošem stanju i ovo je definitivno saobraćajnica koja je od zanačaja za Kanton. Uporedo radimo i ulicu Avde Palića, gdje je Općina nosilac aktivnosti, a mi sufinansiramo radove“, istakao je Kričić.

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu

Komunalni poslovi

Počela podjela kanti za prikupljanje otpada u Butmiru

Komunalni poslovi

VAŽNO! VAŽNO! Provjerite da li se Vaša kuća, stan ili firma nalaze na području koji je izloženo riziku od poplava, klizišta ili drugih opasnosti, predstavljamo DRAS sistem razvijen u okviru Zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija pod nazivom „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini”

Komunalni poslovi

Završena izgradnja stajališta u Ulici Patriotske lige

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Park preko puta Predsjedništva BiH poprimio novi izgled

Komunalni poslovi

Ugrađena nova dekorativna rasvjeta i javna česma u tematskom parku kod Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo

Investicije

Novi mamograf za JZU "Kantonalna bolnica Goražde"

Komunalni poslovi

Asfaltiranje ulice Mraovac

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

NOVO IZNENAĐENJE ZA NAŠE NAJMLAĐE IZ JU CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Javni pozivi i konkursi

Nagradni konkurs za najbolje fotografije na temu “Boje mog mjesta”

Donacije

Općina Centar stipendira 550 srednjoškolaca i studenata sa svog područja

Komunalni poslovi

Prijavite nelegalni otpad i preuzmite aplikaciju