Za poboljšanje položaja mladih u budžetu Općine Centar izdvojeno 399.000 KM30.03.2021.

Za poboljšanje položaja mladih u budžetu Općine Centar izdvojeno 399.000 KM

Investicije


Tačnije, u okviru tekućih programa budžeta Općine Centar, posebno je izdvojen tekući program "Kontinuirana briga o mladima" za koji je u 2021. godini obezbijeđeno 239.000 KM, te dodatnih 160.000 KM za poticaj zapošljavanja mladih kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih. 

U okviru kontinuirane brige o mladima, Općina Centar, uz podršku koju pruža njihovom obrazovanju, zapošljavanju, kulturnim i sportskim projektima, daje potporu i stambenom zbrinjavanju mladih. Od 2017. godine u Općini Centar je na snazi Odluka o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina. U budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu izdvojeno je 70.000 KM, a sredstva se raspoređuju na osnovu javnog poziva koji će biti otvoren tokom cijele godine, a u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, tj. do utroška budžetskih sredstava planiranih za ovu namjenu. 

Za implementaciju Strategije prema mladima Općine Centar izdvojeno je ukupno 59.000 KM. U okviru tih sredstava 20.000 KM je planirano za obilježavanje Dana mladih općine Centar, 15.000 KM za realizaciju besplatnog kursa stranih jezika za mlade, 10.000 KM za grant JU Biblioteke Sarajeva za potrebe besplatnog članstva mladih osoba do 35 godina starosti u odjeljenjima ove ustanove, te 10.000 KM obrazovnim ustanovama za realizaciju projekata podrške inkluzivnom obrazovanju. U budžetu je također obezbijeđena stavka u iznosu od 35.000 KM za finansijsku podršku dobitnicima najvećih priznanja iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Za realizaciju besplatnih projekata za mlade u Centru kulture i mladih Općine Centar izdvojeno je 45.000 KM za projekte za mlade s ciljem edukacije, druženja, podsticanja i razvijanja talenata kod mladih osoba. 

U ovogodišnjem budžetu izdvojeno je i 20.000 KM za mobilnost mladih kao i 10.000 KM kao podrška aktivizmu mladih. I ova sredstva se raspoređuju putem javnog poziva koji će biti otvoren tokom cijele godine, a u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, odnosno do utroška budžetskih sredstava planiranih za ovu namjenu. Budžetska izdvajanja za mlade imaju za cilj kontinuirani rad na poboljšanju njihovog položaja, aktivnijeg i odgovornijeg sudjelovanja u društvenom životu i stvaranje okruženja kako bi mladi imali veće šanse i perspektivu za bolje sutra. Općina Centar će brigu o mladima nastaviti i u budućem periodu. 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Investicije

Otvoren novoizgrađeni stadion sa umjetnom travom i tribinama u naselju Vitkovac

Investicije

Potpisan ugovor o rehabilitaciji i rekonstrukciji lokalnog puta M18-OŠ Srednje-Lepa Luka

Investicije

Sastanak Ćurić-Aćić: Potpisan ugovor o sanaciji putne infrastrukture u Petrovom Polju

Investicije

Bulevar branilaca Dobrinje postat će pješačka zona

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Upošljavanje volontera pripravnika

Komunalni poslovi

Počela rekonstrukcija društvenog doma u Mjesnoj zajednici Gladovići

Kultura i obrazovanje

Deset dana preostalo do kraja roka za prijavljivanje na likovni konkurs „Čiji je to grad?“

Komunalni poslovi

Nova LED rasvjeta na parkiralištima u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje i Otoka

Najpopularniji:

Događaji

Čestitka Općinskog vijeća Centar za međunarodni dan Roma

Događaji

Općinsko vijeće Centar raspravljalo o posljedicama proglašenja historijskog urbanog krajolika na području ove općine

Investicije

Rekonstrukcija spomen - obilježja u Novom Gradu: Imena najhrabrijih sinova trajno zapisana u kamenim postamentima

Komunalni poslovi

Općinska Služba civilne zaštite: Jaki udari vjetra za vikend