Općina u 2020. dala novi sjaj mnogim starim kaldrmama, uloženo preko 300.000 KM08.12.2020.

Općina Stari Grad oduvijek nastoji očuvati tradiciju i ambijentalnu vrijednost svojih ulica i mahala.

Komunalni poslovi


Iako se kaldrme u današnje vrijeme često uklanjaju jer su nepraktične i skupe za održavanje u odnosu na asfalt, Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, oduvijek nastoji očuvati tradiciju i ambijentalnu vrijednost svojih ulica i mahala. Sanacijom brojnih kaldrma u Starom Gradu, Općina obogaćuje izgled svojih ulica i vraća im nekadašnji duh. Od početka ove godine u Starom Gradu sanirano je šest kaldrma u nekoliko naselja, a trenutno se radi i sanacija kaldrmisanog stepeništa u naselju Logavina.

U 2020. godini naselja Kovači, Mahmutovac, Vratnik, Širokača, Bistrik, Mjedenica i Logavina dobili su nove kaldrme. U sve ove radove uloženo je preko 300.000 KM, a kaldrme su sanirane u sljedećim ulicama:

Nadmlini (MZ Kovači) - januar, 2020. godine

U januaru ove godine urađena je sanacija kaldrme u ulici Nadmlini na Kovačima u dužini od 100 metara. Ova kaldrma je izuzetno važna putna komunikacija za veliki broj građana ovog naselja. Radila se kompletna sanacija, a radovi su koštali oko 113.000 KM.

Jekovac (MZ Kovači) – februar, 2020. godine

U februaru je sanirana kaldrma u ulici Jekovac. Uz mezarje Kovači, urađena je sanacija kaldrmisanog trotoara, kojim je ranije bilo otežano kretanje pješaka usljed velikih oštećenja. Trotoar je saniran od Žute tabije, u ukupnoj dužini 166 metara. Za ovaj projekat izdvojeno je 38.000 KM.

Begovac (MZ Mahmutovac) – april, 2020. godine

U aprilu ove godine uspješno su izvedeni radovi izgradnje armirano-betonskog potpornog zida i sanacije dijela kaldrme u ulici Begovac na Mahmutovcu. Izgrađen je potpuno novi armirano-betonski potporni zid dužine oko 11 metara i visine četiri metra, a potom je sanirana kaldrma u dužini od 20 metara. Radove je finansirala Općina Stari Grad u iznosu od 26.000 KM.

Timurhanova (MZ Mahmutovac) – juni, 2020. godine

U junu ove godine izvedeni su građevinski radovi na sanaciji kaldrmisanog stepeništa, te zamjeni dijela komunalne infrastrukture u ulici Timurhanova na Hridu, dužine 30 metara. Za projekat je osigurano oko 20.000 KM.

Porčina (MZ Vratnik) – septembar, 2020. godine

Realizovan je i projekat treće i posljednje faze sanacije kaldrme u ulici Porčina na Vratniku. Ovom vratničkom ulicom se proteže kaldrma cijelom njenom dužinom od skoro 200 metara. Prva faza radova je urađena je 2016. godine, tačno godinu dana poslije završena je druga faza, tada je bilo sanirano oko 120 metara kaldrme. Preostalo je još bilo da se sanira oko 70 metara, a ti su radovi počeli polovinom jula i okončali početkom septembra ove godine. Treća faza je koštala oko 54.000 KM.

Za beglukom (MZ Širokača, Bistrik i Mjedenica) – oktobar, 2020. godine

Sanirano je i kaldrmisano i armirano-betonsko stepeništa u ulici Za beglukom koje se proteže duž mjesnih zajednica Širokača, Bistrik i Mjedenica. Stepenište u ulici Za beglukom je iznimno frekventna pješačka zona, odnosno jedna od glavnih pješačkih veza od Mjedenice, Bistrika, pa do Širokače. U jednom dijelu je kaldrma, a u drugom betonske ploče. Oba dijela su sanirana, a projekat je koštao oko 53.000 KM.

Hrgića (MZ Logavina) – decembar, 2020. godine

U toku je sanacija kaldrme u ulici Hrgića u dužini od oko 60 metara. Trenutno se radi skidanje slojeva stare kaldrme nakon čega će uslijediti ugradnja kanalske rešetke za prihvatanje kišnice, tamponiranje, ugradnja kamena i kamenih ivičnjaka uz objekte, te nivelisanje postojećih šahtova za vodu i kanalizaciju. Radovi će koštati oko 33.000 KM.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Kanalizaciona mreža u ulici 27.juli

Komunalni poslovi

Dobra dinamika sanacije kaldrme u ulici Hrgića

Komunalni poslovi

Sanirane devastirane ploče i oštećenja u Aleji ambasadora

Komunalni poslovi

Uređenje vodotoka II kategorije

Najnoviji:

Događaji

Veliko priznanje za načelnika Hadžibajrića i Općinu Stari Grad

Događaji

Ajnadžić uspješno riješio spor sa porodicom Buhač na trasi Prve transverzale

Događaji

Epidemiološka situacija u Starom Gradu

Događaji

Općinski načelnik potpisao Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslovnih žena u BiH

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Početak radova na Prvoj transverzali u Ulici Halida Kajtaza

Investicije

Dodijeljen građevinski materijal jednom povratniku

Donacije

Općina Stari Grad povodom Uskrsa uručila prehrambene pakete Franjevačkom samostanu svetog Ante za njihove korisnike

Kultura i obrazovanje

Čestitka gradonačelnika povodom Svjetskog dana učitelja