Mlada reprezentacija Starog Grada iz robotike se priprema za državno takmičenje04.12.2020.

Najbolji robotičari iz Starog Grada spremaju se za državno takmičenje.

Kultura i obrazovanje


Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, već godinama podržava i potiče starogradske osnovce na bavljenje robotikom. Riječ je o vrlo modernoj i naprednoj nauci, a sada se najbolji robotičari iz Starog Grada spremaju za državno takmičenje.

Uočivši veliki talenat i potencijal mlade robotičke ekipe iz OŠ „Vrhbosna“, Općina Stari Grad u novembru 2017. godine finansira odlazak mladih osnovaca na Svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER) u kinesku metropolu Šangaj. Osnovci sa Mošćanice u sastavu Galib Pleho, Abdullah Išerić i Halima Išerić su osvojili nagradu za najbolji timski video. Dvije godine poslije, Općina Stari Grad, preko svoje Službe za obrazovanje, kulturu i sport i Udruženja Spark iz Mostara, pokreće ligu u robotici u kojoj su učešće uzele sve osnovne škole iz Starog Grada, kao i Zavod Mjedenica. Ovim projektom Općina Stari Grad je postala prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je svoje osnovce motivirala za bolje učenje i rad i na ovaj način. Cilj aktivnosti je bio popularizirati robotiku među mladima, te ih uvesti u svijet modernih tehnologija gdje robotika zauzima vodeće mjesto. Prethodno je Općina svim školama obezbijedila svu neophodnu opremu u vrijednosti od 10.000 KM, odnosno po tri M-bot robota za svaku školu.

Nakon odigrana dva kola, uslijedila je pandemija korona virusa, te je ostatak takmičenja završen u online formi. Polovinom prošlog mjeseca općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je starogradske učenike koji su ostvarili najbolje rezultate i osvojili prva mjesta u pojedinačnim kategorijama, kategoriji timova, te im uručio zaslužene nagrade. Udruženje Spark je za 18. decembar odlučilo organizovati finale SPARKreators lige u online formi, na kojoj je učešće dosada potvrdilo 25 ekipa iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Općinu Stari Grad, ali i Kanton Sarajevo, predstavljat će tim kojeg čini šest učenika iz svake starogradske osnovne škole. Članovi robotičkog tima iz Starog Grada su: Muhamed Išerić (OŠ "Vrhbosna"), Faruk Ibrahimović (OŠ "Saburina"), Muhamed Delić (OŠ "Edhem Mulabdić"), Said Karišik (OŠ "Mula Mustafa Bašeskija"), Saida Džuho (OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković"),  i Abdullah Ali Bulbul (OŠ "Hamdija Kreševljaković"). Trener ekipe je Emir Jasenčić, nastavnik informatike iz OŠ „Šejh Muhamed.ef. Hadžijamaković“.

Robotika je interdisciplinarni ogranak inženjerstva i nauke koja uključuje mehaničko, elektroničko i informaciono inženjerstvo, kao i samu informatiku. Robotiku čine dizajn, proizvodnja i upotreba robota, kao i kompjuterskih sistema koji ih pokreću.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Joel Bouzou i Didier Drogba poslali čestitku gradonačelniku Skaki povodom otvaranja Olimpijskog muzeja

Kultura i obrazovanje

Gradonačelnik Kasumović sa glumcem Muharemovićem: Podrška projektu „Putevi heroja“

Kultura i obrazovanje

Općina Centar nastavlja snažnu podršku institucijama kulture

Kultura i obrazovanje

Podjela školske opreme

Najnoviji:

Investicije

Načelnik Hadžibajrić: Sljedeće godine gradimo još jednu zgradu za djecu bez roditelja i socijalno ugrožene porodice

Događaji

Organizovan prijem za 26 pripravnika

Javni pozivi i konkursi

Informacija za zimsko održavanje javnih gradskih ulica, trotoara, lokalnih cesta i nerazvrstanih cesta za period od 15.11.2020. do 15.03.2021. godine

Komunalni poslovi

Napreduju radovi na sanaciji saobraćajnice u Ulici Danijela Ozme

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Epideemiološka situacija u Brezi

Kultura i obrazovanje

Općina Stari Grad nagradila i otkupila 20 najljepših učeničkih likovnih radova

Investicije

Nakon Centra za zdravo starenje na Ilidži i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju

Događaji

U četvrtak druga vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar