Vlada KS i EBRD zajedno implementiraju projekte vrijedne 108 miliona eura02.12.2020.

Sastanku su prisustvovali ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te ministri saobraćaja Adi Kalem i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Investicije


Na prijedlog premijera Kantona Sarajevo Maria Nenadića, jučer je održan sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o implementaciji tekućih projekata. Sastanku su prisustvovali ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te ministri saobraćaja Adi Kalem i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić. 

Kako se navodi u saopćenju press Službe KS, premijer Nenadić je informisao prisutne kako Vlada KS zajedno s EBRD-om realizira projekte u ukupnoj vrijednosti od 108 miliona eura.

 - Za nabavku novih trolejbusa namijenjeno je 15 miliona eura, za remont pruge od Ilidže do Marijin Dvora 20 miliona, te za ostale projekte iz oblasti javnog prijevoza još 10 miliona eura -  precizirao je premijer Nenadić.

Dodao je kako je za projekte energetske efikasnosti, odnosno utopljavanja 40 javnih zgrada obezbijeđeno osam miliona eura, uz kredit, i plus dva miliona eura grant sredstava.

Također je, za projekte gradskih cesta osiguran iznos od 30 miliona eura, od čega je jedan dio namijenjen za tunel „Kobilja Glava“ na Prvoj transverzali, a drugi za pripadajući nadzor na IX transverzali.

- Preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' za rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja dobit će 25 miliona eura - najavio je premijer.

U toku je priprema projekta „Sarajevski javni prijevoz“ u vrijednosti od 20 miliona eura, a koji će podrazumijevati, prije svega, po riječima premijera, adaptivno upravljanje saobraćajem. Sredstva će biti korištena i za otpremnine u javnom preduzeću „Gras“, ali i za nabavku dodatnog broja tramvaja.

Dogovoreno je i da se naredni sastanak održi sljedeće sedmice, kako bi se što veći broj aktivnosti vezanih za implementaciju projekata sa EBRD-om u ovoj prelaznoj fazi promjene Vlade KS na najuredniji način implementirao, te ostavila „čista“ situacija za što brži nastavak aktivnosti u mandatu nove vlade, saopćeno je.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Investicije

Adaptacija sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“

Investicije

Dodijeljene sredstva za razvoj poduzetničke inicijative

Investicije

Izgradnja teniskog igrališta

Investicije

Izgradnja Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju

Najnoviji:

Investicije

Otvoren novoizgrađeni stadion sa umjetnom travom i tribinama u naselju Vitkovac

Javni pozivi i konkursi

Obavijest za učenike srednjih škola: Općina Kakanj refundira troškove prevoza

Komunalni poslovi

Postavljene ograde na Boguševcu i ulici Paje

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati I rate stipendije za nadarene studente za akademsku 2020/2021. godinu

Najpopularniji:

Poljoprivreda

Poziv poljoprivednicima da se prijave za podsticaj za jesensku sjetvu

Komunalni poslovi

Do kraja naredne sedmice završetak radova na sanaciji Ulice Gorica

Događaji

Emisija "Potez"

Komunalni poslovi

Završeno asfaltiranje dionice puta u Mjesnoj zajednici Podgajevi