Vlada KS i EBRD zajedno implementiraju projekte vrijedne 108 miliona eura02.12.2020.

Sastanku su prisustvovali ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te ministri saobraćaja Adi Kalem i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Investicije


Na prijedlog premijera Kantona Sarajevo Maria Nenadića, jučer je održan sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o implementaciji tekućih projekata. Sastanku su prisustvovali ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te ministri saobraćaja Adi Kalem i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić. 

Kako se navodi u saopćenju press Službe KS, premijer Nenadić je informisao prisutne kako Vlada KS zajedno s EBRD-om realizira projekte u ukupnoj vrijednosti od 108 miliona eura.

 - Za nabavku novih trolejbusa namijenjeno je 15 miliona eura, za remont pruge od Ilidže do Marijin Dvora 20 miliona, te za ostale projekte iz oblasti javnog prijevoza još 10 miliona eura -  precizirao je premijer Nenadić.

Dodao je kako je za projekte energetske efikasnosti, odnosno utopljavanja 40 javnih zgrada obezbijeđeno osam miliona eura, uz kredit, i plus dva miliona eura grant sredstava.

Također je, za projekte gradskih cesta osiguran iznos od 30 miliona eura, od čega je jedan dio namijenjen za tunel „Kobilja Glava“ na Prvoj transverzali, a drugi za pripadajući nadzor na IX transverzali.

- Preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' za rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja dobit će 25 miliona eura - najavio je premijer.

U toku je priprema projekta „Sarajevski javni prijevoz“ u vrijednosti od 20 miliona eura, a koji će podrazumijevati, prije svega, po riječima premijera, adaptivno upravljanje saobraćajem. Sredstva će biti korištena i za otpremnine u javnom preduzeću „Gras“, ali i za nabavku dodatnog broja tramvaja.

Dogovoreno je i da se naredni sastanak održi sljedeće sedmice, kako bi se što veći broj aktivnosti vezanih za implementaciju projekata sa EBRD-om u ovoj prelaznoj fazi promjene Vlade KS na najuredniji način implementirao, te ostavila „čista“ situacija za što brži nastavak aktivnosti u mandatu nove vlade, saopćeno je.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Investicije

Izgradnja zgrade i pristupnog puta OŠ 'Mula Mustafa

Investicije

Gotovo polovina budžeta Općine Centar za 2021. godinu je namijenjena za kapitalne projekte

Investicije

Grad Tuzla osvojio oko milion KM iz EU IPA programa za uređenje izletišta Ilinčica

Investicije

Otvoren novoizgrađeni stadion sa umjetnom travom i tribinama u naselju Vitkovac

Najnoviji:

Događaji

Održana 62 sjednica Skupštine opštine Rogatica

Događaji

Grad Visoko prvi u BiH implementirao aplikaciju koja besplatno povezuje poslodavce i osobe koje traže posao

Komunalni poslovi

Rekonstrukcija ulice Bistua Nuova ulazi u završnu fazu

Kultura i obrazovanje

Mladi eko-pjesnici podižu glas za vraćanje prirode u njihove živote!

Najpopularniji:

Događaji

Načelnik Ejubović u posjeti Udruženju za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića

Komunalni poslovi

Novo igrališta

Kultura i obrazovanje

Znanje je svjetlost

Javni pozivi i konkursi

UNDP: Javni poziv za organizacije civilnog društva