Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore o stipendiranju mladih sportista iz Starog Grada01.12.2020.

Ukupan iznos izdvojen za stipendiranje učenika - nadarenih sportista, u 2020. godini je 20.000 KM.

Sport


Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore o stipendiranju 29 nadarenih sportista učenika osnovnih i srednjih škola iz općine Stari Grad, čime je po prvi put u Kantonu Sarajevo, na nivou jedne lokalne samouprave ostvaren sistemski pristup u podršci i pomoći talentovanim mladim sportistima.

Uslov za stipendiranje učenika bio je da imaju prebivalište u ovoj općini, ali i da su članovi kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom sportskom savezu BiH. Minimalni uspjeh koji su morali imati da bi dobili stipendiju je prvo, drugo ili treće mjesto na državnom takmičenju.

Iako je iza nas teška godina sa smanjenim prilivom sredstava u budžet, kako je istakao općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, podrška ovim talentovanim učenicima nije bila upitna.

„Moramo imati sistemska rješenja za podršku sportistima i to u najranijoj dobi jer znamo koliko je bavljenje sportom važno za djecu i omladinu. Mi smo odlučili podržati naše mlade sportiste, učenike osnovnih i srednjih škola, koji su od danas naši stipendisti, bez obzira na teško stanje u kojem smo se svi našli. Nadam se da ćemo ih ovako motivirati za još bolje rezultate na budućim takmičenjima, „ izjavio je načelnik Hadžibajrić koji je današnjim stipendistima poručio da će uvijek podržavati mlade, uspješne i talentovane učenike. On je podsjetio da je u općini Stari Grad ove godine ukupno stipendirano 338 učenika i studenata, te da je za te namjene izdvojeno 310.000 KM. Među ovim stipendistima su djeca iz porodica boračke populacije, nadareni učenici i studenti, učenici tradicionalnih zanata i od danas talentovani sportisti.

Stipendista Općine Stari Grad danas je postao i Hamza Turulja, najbolji mladi sportista Bosne i Hercegovine i među 3 najbolja seniora BiH po izboru Olimpijskog komiteta.

Na 11. Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore - U21, održanom prošle godine u Čileu, Hamza Turulja je ostvario jedan od najvećih sportskih uspjeha u historiji naše zemlje, a to je srebrna medalja u kategoriji mlađih seniora do 75 kg. I tada je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pružio finansijsku podršku za pripremu i odlazak na ovo, ali i brojna druga takmičenja ovog vrhunskog sportiste

„Svaka pomoć države i njenih institucija nama sportistima mnogo znači, a ovo nije prvi put da Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić podržavaju moj rad. Želio bih i da se druge institucije u našoj zemlji uključe u pomaganje vrhunskim sportistima, jer nije u redu da sav teret te obaveze spadne na općinu i načelnika,”kazao je Turulja. O svojim planovima kaže da ima visoko zacrtane ciljeve od kojih neće odustati.

„Želim ponoviti svoj veliki uspjeh iz prošle godine. Aktuelni sam državni seniorski prvak, te se nadam da ću i u toj kategoriji početi donositi medalje. Usljed pandemije ova sportska godina je kratko trajala, al ipak sam uspio uzeti učešće na bitnim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Za narednu godinu cilj mi je ponovo postati državni prvak i tako izboriti učešće na evropskom i svjetskom takmičenju, „dodao je.

Ugovor o stipendiranju potpisala je i dvanaestogodišnja Atika Holjan koja se aktivno bavi ženskom sportskom gimnastikom. Članica je „Gimnastičkog kluba Bosna“, a odlukom Sportskog saveza Kantona Sarajevo proglašena je za najperspektivniju sportistkinju Kantona Sarajevo u 2017 godini u domeni sportske ženske gimnastike.

„Stipendija mi jako znači, daje mi inspiraciju da nastavim sa sportom i da postignem što bolje uspjehe i rezultate. Prvi dan kad sam se počela baviti gimnastikom, znala sam da je to ono čime želim da se bavim u budućnosti. Gimnastika je težak sport, moguće su povrede, ali to ne smije obeshrabriti nikoga da se počne baviti ovim sportom i ne treba odmah odustajati, „ispričala je Atika.

Ukupan iznos izdvojen za stipendiranje učenika - nadarenih sportista, u 2020. godini je 20.000 KM., a cilj je mladim talentovanim sportistima dati podstreka za njihov aktivniji angažman i bolje rezultate u sportskim aktivnostima.

Javni poziv realizovan je putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a s ciljem poštivanja higijensko-epidemioloških mjera stipendisti su danas ugovore potpisali u dvije odvojene grupe i različitim terminima.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Sport

Potpisan ugovor između Općine Ilijaš i KSBIH

Sport

Nastavak podrške radu Karate kluba „Baščaršija“ iz Starog Grada

Sport

Značajna pomoć za mlade sportiste iz Starog Grada - TV prilog

Sport

Deveti turnir u odbojci za žene "Ilidža Volleyball Cup 2020"

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Ulica Isevića sokak: Građani prezadovoljni, bit će rekonstruisana kompletna ulica

Sport

Mališani sa Džananom Musom otvorili novo igralište u Pionirskoj dolini

Događaji

Otvorena zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu

Događaji

Najljepši poklon svom voljenom gradu

Najpopularniji:

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu financijske pomoći subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

Komunalni poslovi

Osvrt na 2020. godinu: Povećan broj intervencija vatrogasaca u odnosu na 2019. godinu

Investicije

Uskoro ledena ploha na Ilidži

Kultura i obrazovanje

Nagrada za najboljeg fizičara Balkana - TV prilog