Pred Dan državnosti BiH – Kakanjski antifašisti su dali veliki doprinos u stvaranju uslova za obnovu državnosti BiH (serijal priča): Melenta Bošnjak (1911-1943)26.11.2020.

Pred Dan državnosti BiH – Kakanjski antifašisti su dali veliki doprinos u stvaranju uslova za obnovu državnosti BiH (serijal priča): Melenta Bošnjak (1911-1943)

Događaji


Melenta Bošnjak je rođen 1911. godine u selu Bosna, općina Kakanj. Osnovnu školu je završio u Bilješevu, radio je u Rudniku Kakanj, prvo na Separaciji, a zatim u Staroj jami. U Kaknju  je ostao do rudarske katastrofe 1934. godine kada prelazi na rad u Željezaru Zenica.  Po dolasku NDH aktivno je radio na organizovanju ustanka. Poslije otpuštanja iz Željezare, sredinom 1941. godine, odlazi u svoje rodno selo Bosna, ali ubrzo biva uhapšen od strane NDH vlasti. Zahvaljujući poznanstvu sa jednim od stražara bio je pušten.

Bošnjak nastavlja sa pripremama za ustanak,  prvo na terenu Viduše, Saranovića i drugih sela u okolini Modrinja, a zatim prelazi na teren Ponihova i Dračića, početkom jeseni 1941. godine. Učesnik je prvih borbi na Sebinju, Perinom Hanu i Dračiću.

Bio je jedan od prvih komandira partizanskih četa na kakanjskom području. U Zeničkom partizanskom odredu ostaje do četničkog puča maja 1942. godine. Polovinom maja 1942. godine stupa u grupu udarnih bataljona od kojih se u  augustu iste godine formirala Šesta istočnobosanska brigada. U ovoj Brigadi biva postavljen za komandira čete. Krajem 1942. godine postavljen je  za zamjenika komandanta bataljona. U borbama se isticao kao primjeran borac.

Poginuo je u borbi na Milićima kod Vlasenice marta 1943. godine.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Mirnes Bajtaraveć

mayor

Općina

Kakanj

Još iz kategorije:

Događaji

Prije 29 godina započela je opsada Sarajeva

Događaji

Općinsko vijeće uputilo Ramazansku čestitku

Događaji

U četvrtak druga vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar

Događaji

Ostani kući, budi odgovoran

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Uplaćena novčana sredstva za učenike

Događaji

Danas je Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu

Sport

Nastavak podrške radu Karate kluba „Baščaršija“ iz Starog Grada

Komunalni poslovi

Vodosnadbijevanje

Najpopularniji:

Poljoprivreda

Obavijest za poljoprivredne proizvođače

Događaji

U OPĆINI JABLANICA ODRŽAN CERTIFIKACIJSKI AUDIT ISO STANDARDA 9001:2015

Događaji

Zasijedao Privredni savjet

Privreda

Poslovna prilika: Virtuelni svjetski sajam namještaja i uređenja enterijera