Grad Zenica uložio oko pola miliona KM u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih dječijih i sportskih igrališta04.11.2020.

Radi se o dječijim igralištima u naseljima Radakovo, Babina Rijeka i Nemila.

Komunalni poslovi


S ciljem poboljšanja uslova života za najmlađe stanovnike i osiguranja prostora za adekvatnu i bezbrižnu igru Grad Zenica je u posljednje četiri godine opredijelio velika sredstva za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih dječijih i sportskih igrališta.

U 2017. godini opredijeljena su sredstva i potpisani ugovori za izgradnju, odnosno rekonstrukciju tri dječija igrališta.

Radi se o dječijim igralištima u naseljima Radakovo, Babina Rijeka i Nemila. Za realizaciju ovih projekata iz Budžeta Grada Zenica izdvojena su sredstva u iznosu od 20.000 KM.

Krajem 2017. godine uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini uređeno je školsko igralište u osnovnoj školi "Edhem Mulabdić". Riječ je o igralištu na kojem se okupljaju djeca i omladina iz više zeničkih gradskih mjesnih zajednica. Radovi uređenja podrazumijevali su postavljanje nove ograde oko igrališta, drvenih obloga na tribinama, koševa i golova te obilježavanje igrališta za određene vrste sportova.

Iste godine Gradska uprava Zenice je u saradnji sa drugim insititucijama i organizacijama napravila katastar dječijih igrališta sa postojećim stanjem.

U skladu sa stanjem u tom katastru u narednim godinama pristupilo se rekonstrukciji dječijih igrališta u gradu.

Na inicijativu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića uporedo su provođene aktivnosti na izgradnji i sanaciji sportskih poligona, odnosno igrališta u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama.

Grad Zenica je u 2018. godini za izgradnju i uređenje dječijih i sportskih igrališta obezbijedio sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Početkom aprila 2018. godine otvoreno je rekonstruisano dječije igralište u parku Tursko - bosanskog prijateljstva na Kamberovića polju. Turska vojna misija u BiH izgradila je ovo igralište. U njegovu obnovu je investirala oko 70.000 KM. Grad Zenica je uređenje parka i igrališta finansirao sa oko 10.000 KM. U parku je obnovljena česma, sahat kula, zamijenjeni su rekviziti na dječijim igralištima i postavljen novi pijesak.

Sredinom 2019. godine u Mjesnoj zajednici Topčić Polje otvoreno je rekonstruisano sportsko igralište.

Ceremoniji otvorenja prisustvovao je veliki broj mještana koji su s odušvljenjem dočekali da sportski poligon ponovo bude u funkciji, nakon što je uništen u poplavama 2014. godine.  

U sklopu izvođenja radova rekonstrukcije igrališta asfaltirane su podloge za terene za fudbal i košarku te ograđeno područje za poligon. Grad Zenica je finansirao ovaj projekat sa 56.113,20 KM.

Zahvaljujući saradnji Grada Zenice i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u mjesnim zajednicama Perin Han i Sejmen izgrađeni su sportsko i dječije igralište.

Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica inicirala je i osmislila projekat "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi". U sklopu ovog projekta uređeno je postojeće sportsko igralište, postavljene su nove konstrukcije za košarku i mali nogomet te izvršena rekonstrukcija tribina i ograde. Ukupna vrijednost projekta je cca 137.424,48 KM.

Početkom ove godine nastavljeni su radovi na izgradnji šest dječijih igrališta na području grada Zenica. Igrališta će tako dobiti mališani u naseljima Jalija, Zmajevac, Nova Zenica i Koprivna, dok će dva igrališta biti na raspolaganju najmlađim stanovnicima Meokušnica. Vrijednost ugovora je oko 80.000 KM.

Također u mjesnoj zajednici Klopče otvoreno je novoizgrađeno kombinovano sportsko igralište. Prema riječima tamošnjih mještana više od pola stoljeća čekalo se na izgradnju igrališta. Ulaganje je vrijedno blizu 94.000 KM, a finansirano je sredstvima iz Budžeta Grada Zenica.

Inače, Grad Zenica vlasnik je 19 igrališta.

Zenička razvojna agencija ZEDA ovlaštena je za ispitivanje i pregled dječijih igrališta.

Zbog utvrđenih određenih nepravilnosti na pojedinim spravama ili dijelovima konstrukcija sprava na igralištima, Agencija ZEDA u saradnji sa Gradom Zenica poduzela je mjere za hitno saniranje dječijih igrališta u naselju Nemila i na Kamberovića polju 1. Sanacija ovih igrališta je koštala oko 6.000 KM, a finansirana je sredstvima iz Budžeta Grada Zenica.

Za narednu godinu planirana je sanacija dječijeg igrališta na lokaciji Kamberovića polje 2, gdje je osim sanacije postojećeg dječijeg igrališta planirana i ugradnja dvije inkluzivne sprave za djecu s poteškoćama u razvoju.

"U protekle tri i po godine Grad Zenica je finansirao izgradnju 15-tak dječijih igrališta, kao i sportskih poligona. U ovoj godini planirali smo izgraditi još 13 dječijih i sportskih igrališta, za šta su sredstva planirana Budžetom Grada. Opredjeljenje mene kao gradonačelnika i Gradske uprave jeste da sredstva koja su se ranije trošila u ko zna kakve političke projekte i za finansiranje stranaka, vratimo građanima Zenice, a posebno našim najmlađim. Naša djeca zaslužuju adekvatan i siguran prostor za igru, ali i razvoj motoričkih funkcija. Briga o našim najmlađim bila je i biće u fokusu mene kao gradonačelnika i Gradske uprave na čijem sam čelu", rekao je u ranijoj izjavi za medije Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

 

 

 

 

 

 

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Fuad Kasumović

mayor

Općina

Zenica

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Sanirana Titova ulica uskoro postaje još sigurnija za pješake

Komunalni poslovi

Kvalitet zraka: U Kaknju proglašena “EPIZODA PRIPRAVNOSTI”

Komunalni poslovi

Obavijest: Predizborno plakatiranje na nedozvoljenim mjestima će biti sankcionisano

Komunalni poslovi

Od sutra radno vrijeme Općine Centar od 7,30 do 16 sati

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Asfaltiranje puteva

Događaji

Održana 62 sjednica Skupštine opštine Rogatica

Komunalni poslovi

Raskošne svjetlosne dekoracije obogatile centralne ulice u Starom Gradu

Događaji

Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od fašizma

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Do kraja naredne sedmice završetak radova na sanaciji Ulice Gorica

Poljoprivreda

Obavijest za poljoprivredne proizvođače

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Komunalni poslovi

Općinska Služba civilne zaštite: Jaki udari vjetra za vikend