Izložba umjetničkih fotografija Salke Šarića i Vladimira Kolopića otvorena u Galeriji Općine Novi Grad03.11.2020.

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba „Poniženje ljepote“, koja se realizuje u saradnji sa Bošnjačim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Kultura i obrazovanje


U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba „Poniženje ljepote“, koja se realizuje u saradnji sa Bošnjačim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Izložbu čine 24 umjetničke fotografije Salke Šarića i Vladimira Kolopića koje su nastale  u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, tokom granatiranja Mostara. Izložba je upriličena s ciljem doprinosa obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru i organizira se u sklopu saradnje Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića i Općine Novi Grad Sarajevo kojom se nastoje promovisati istinske vrijednosti kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

„Slike predstavljene na ovoj izložbi su nastale  neposredno prije rušenja Starog mosta u Mostaru. Vidi se razaranje koje je Mostar pretrpio i 1992. godine jer je granatiran sa agresorske srpske strane, a 1993. godine i sa agresorske hrvatske strane. Ova izložba ima ukupno 40 fotografija, a mi smo izabrali 24“, kazao je direktor Instituta prof. dr. Faris Gavrankapetanović.

Saradnja Instituta i Općine je do sada realizirana kroz brojne izložbe na kojima su predstavljena umjetnička djela iz zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta, tako da su do sada posjetioci Galerije mogli vidjeti originalne radove proteklih godina nekih od naših najznačajnijih likovnih umjetnika kao što su Mersad Berber, Dževad Hozo, Halil Tikveša, Safet Zec i drugi.

„Fotografije nam na neki način prikazuju prkos i otpor umjetnika prema sveopćoj destrukciji i bezumlju i uništenju koje je tih godina u Mostaru rezultiralo rušenjem kulturno-historijskih spomenika, između ostalih stradanja. Zanimljivo je da se na posljednoj fotografiji iz ciklusa, koja je urađena nekih godinu dana prije nego što će biti srušen Stari most, kao da se vidi i prepoznaje neka slutnja koja se nadvila nad Mostom kojeg je zadesila takva sudbina kakva jeste“, kazao je kustos izložbe, Ermin Lagumdžija.

Izložba se može pogledati do 10. novembra, radnim danima u periodu od 10:00 do 16:00 sati u Galeriji Općine Novi Grad.

ULAZ JE SLOBODAN!

 

PRESS OPĆINE

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Mostarska liska

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati I rate stipendije za nadarene studente za akademsku 2020/2021. godinu

Kultura i obrazovanje

U toku završni radovi četvrte faze izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

Kultura i obrazovanje

Nenad Okanović i Bojan Ivković sa Romanije odnijeli pozitivne utiske

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Park preko puta Predsjedništva BiH poprimio novi izgled

Događaji

Vidović: Dodatna sredstva Vlade Medicinskom fakultetu za opremanje novih prostorija

Događaji

Služba civilne zaštite Kakanj: U 2020. godini u Kaknju prikupljene 24 ručne odbrambene bombe, dvije tromblonske mine, jedna ručna kumulativna bomba i 50 komada sitne municije

Kultura i obrazovanje

Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Načelnik u posjeti Donjim Kolibama

Komunalni poslovi

Novi sadržaji u Pionirskoj dolini

Komunalni poslovi

Prvi slučaj reinfekcije COVID 19

Komunalni poslovi

Početak radova na Prvoj transverzali u Ulici Halida Kajtaza