Načelnik Efendić sa povjerenicima stambenih zgrada obišao sanirane krovove na Alipašinom Polju31.10.2020.

Ovu zimu stanari dočekuju u boljim uslovima

Komunalni poslovi


Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sa predstavnicima stanara obišao je krovove stambenih zgrada na kojima je izvršena sanacija, u ulicama Trg nezavisnosti broj 17, Trg ZAVNOBiH-a 6 i Trg solidarnosti 19, na Alipašinom Polju.

Iz budžeta Općine svake godine se izdvajaju sredstva za sanaciju i hitne popravke krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja, a u proteklim godinama sanirano je 86 krovova i 25 fasada, od kojih su neke zbog ratnih oštećenja sanirane u potpunosti poput “Pancirke” na Dobrinji i  zgrade u ulici Senada Mandića Dende, na Saraj-Polju. Ove godine je sanirano 9 krovova, a obnovljena je i fasada stambene zgrade u ulici Gandijeva na Dobrinji. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 170.000 KM.

"Sanacija je izvršena na ravnim krovovima, a imali smo priliku pogledati i neke od stanova u kojima je situacija bila zaista teška. Stanari nisu mogli održavati svoje stanove zbog prokišnjavanja. Sada je izvršena temeljita rekonstrukcija svih krovova, i ovo je naš mali doprinos upraviteljima u onim poslovima koje oni samostalno ne mogu raditi, naraočito tamo gdje su u pitanju bila ratna oštećenja. Imali smo priliku uvjeriti se da je sada u pitanju sasvim drugo stanje i drago nam je da je izvođač radove završio prije zimskog perioda i velikih padavina, što će omogućiti da ovu zimu značajan broj naših stanovnika dočeka u boljim uslovima za život”, kazao je načelnik Efendić.

Suad Mekić, predstavnik stanara zgrade u ulici Trg nezavisnosti rekao je da je krov zgrade od perioda rata bio polovično urađen i vremenom je počeo da prokišnjava.

“Kod komšinice Aide Mušić zbog prokišnjavanja situacija je bila opasna po život, plafoni i zidovi stana još uvijek su mokri, ali važno je da krov više ne prokišnjava, tako da se sada može uraditi sanacija zidova“, kazao je Mekić.

Predstavnik stanara u ulici Trg ZAVNOBiH-a Samir Hastor naveo je da je prije sanacije krova postojao problem sa nagomilanim smećem na krovu zgrade, koji je prokišnjavao, te da su se stanari organizovali, uklonili ga, a zatim je  "Sarajevostan" koji upravlja zgradom sanirao kritičnu polovinu krova. Međutim, nakon što je jedan dio krova urađen, pojavio se problem i na drugom dijelu.

“U strahu zbog ugroženih električnih instalacija potražili smo pomoć od Općine i ovo je prvi put od izgradnje zgrade da je krov u potpunosti saniran", kazao je Hastor.

Ovogodišnjim programom sanacije su obuhvaćeni i krovovi u ulicama: Omera Hajama broj 1, Trg zlatnih ljiljana broj 21, Akifa Šeremeta broj 13, Gradačačka broj 104, Vladimira Nazora broj 8, i Rudija Alvadžara broj 9.

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Dječiji park u ulici Kemala Kapetanovića 25 u blizini vrtića „Mašnica“ u potpuno novom izdanju

Komunalni poslovi

Asfaltirani i gornji dijelovi ulice Bakije sokak

Komunalni poslovi

U ponedjeljak počinje sanacija potpornog zida u ulici Josipa Štadlera

Komunalni poslovi

Raskošne svjetlosne dekoracije obogatile centralne ulice u Starom Gradu

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Općina Centar zahtjeva od Ministarstva zdravstva KS izmještanje Zavod za bolesti ovisnosti sa Gorice

Komunalni poslovi

Nastavljeno utopljavanje stambenih objekata i izgradnja novih igrališta

Događaji

Pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Sjećanje na antifašistu Omera Maslića

Kultura i obrazovanje

Uplaćena novčana sredstva za učenike

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Nova, moderna, web stranica „Doma zdravlja“ Zenica

Događaji

Gradonačelnica Babić i predsjedavajući Fejzić uputili telegram saučešća povodom smrti Edhema Sirče

Kultura i obrazovanje

Općina Centar nastavlja snažnu podršku institucijama kulture

Događaji

Održana 11. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar