Načelnik Efendić sa povjerenicima stambenih zgrada obišao sanirane krovove na Alipašinom Polju31.10.2020.

Ovu zimu stanari dočekuju u boljim uslovima

Komunalni poslovi


Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sa predstavnicima stanara obišao je krovove stambenih zgrada na kojima je izvršena sanacija, u ulicama Trg nezavisnosti broj 17, Trg ZAVNOBiH-a 6 i Trg solidarnosti 19, na Alipašinom Polju.

Iz budžeta Općine svake godine se izdvajaju sredstva za sanaciju i hitne popravke krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja, a u proteklim godinama sanirano je 86 krovova i 25 fasada, od kojih su neke zbog ratnih oštećenja sanirane u potpunosti poput “Pancirke” na Dobrinji i  zgrade u ulici Senada Mandića Dende, na Saraj-Polju. Ove godine je sanirano 9 krovova, a obnovljena je i fasada stambene zgrade u ulici Gandijeva na Dobrinji. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 170.000 KM.

"Sanacija je izvršena na ravnim krovovima, a imali smo priliku pogledati i neke od stanova u kojima je situacija bila zaista teška. Stanari nisu mogli održavati svoje stanove zbog prokišnjavanja. Sada je izvršena temeljita rekonstrukcija svih krovova, i ovo je naš mali doprinos upraviteljima u onim poslovima koje oni samostalno ne mogu raditi, naraočito tamo gdje su u pitanju bila ratna oštećenja. Imali smo priliku uvjeriti se da je sada u pitanju sasvim drugo stanje i drago nam je da je izvođač radove završio prije zimskog perioda i velikih padavina, što će omogućiti da ovu zimu značajan broj naših stanovnika dočeka u boljim uslovima za život”, kazao je načelnik Efendić.

Suad Mekić, predstavnik stanara zgrade u ulici Trg nezavisnosti rekao je da je krov zgrade od perioda rata bio polovično urađen i vremenom je počeo da prokišnjava.

“Kod komšinice Aide Mušić zbog prokišnjavanja situacija je bila opasna po život, plafoni i zidovi stana još uvijek su mokri, ali važno je da krov više ne prokišnjava, tako da se sada može uraditi sanacija zidova“, kazao je Mekić.

Predstavnik stanara u ulici Trg ZAVNOBiH-a Samir Hastor naveo je da je prije sanacije krova postojao problem sa nagomilanim smećem na krovu zgrade, koji je prokišnjavao, te da su se stanari organizovali, uklonili ga, a zatim je  "Sarajevostan" koji upravlja zgradom sanirao kritičnu polovinu krova. Međutim, nakon što je jedan dio krova urađen, pojavio se problem i na drugom dijelu.

“U strahu zbog ugroženih električnih instalacija potražili smo pomoć od Općine i ovo je prvi put od izgradnje zgrade da je krov u potpunosti saniran", kazao je Hastor.

Ovogodišnjim programom sanacije su obuhvaćeni i krovovi u ulicama: Omera Hajama broj 1, Trg zlatnih ljiljana broj 21, Akifa Šeremeta broj 13, Gradačačka broj 104, Vladimira Nazora broj 8, i Rudija Alvadžara broj 9.

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Saradnja mještana i Grada Visoko: Izgrađeno dječije igralište u naselju Bradve

Komunalni poslovi

Nastavak deminiranja u Visokom

Komunalni poslovi

Most na Bijeloj

Komunalni poslovi

Stabilnije vremenske prilike pogoduju zamjeni instalacija iz tri pravca

Najnoviji:

Događaji

Općinsko vijeće Centar raspravljalo o posljedicama proglašenja historijskog urbanog krajolika na području ove općine

Kultura i obrazovanje

Maglajska biblioteka

Poljoprivreda

Obavijest za poljoprivredne proizvođače

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Komunalni poslovi

Uskoro završetak radova na izgradnji stajališta u Ulici Patriotske lige

Komunalni poslovi

Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu

Investicije

Počeli radovi na izgradnji Prve transverzale