U Tuzli postavljena izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića26.10.2020.

Autor izložbe „Tolerancija“, Mirko Ilić do sada je prikupio oko 150 umjetničkih plakata koje su dizajnirali umjetnici iz čitavog svijeta, a izložba je u zadnje tri godine postavljena u 29 zemalja.

Kultura i obrazovanje


Izložba plakata „Tolerancija“ autora projekta „THE TOLERANCE PROJECT“ i svjetski poznatog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića će biti postavljena u Tuzli, od 23.10 – 27.11.2020.godine.

Zbog sve složenije epidemiološke situacije vezane za korona virus i u svrhu sprečavanja daljeg širenja virusa, neće biti zvaničnog otvaranja izložbe, koje je bilo najavljeno za petak, 23.10.2020.godine, u 19:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla. Plakati na temu tolerancije su postavljeni na više javnih objekata u gradu, na svim objektima JU Centar za kulturu Tuzla: Dom mladih, Međunarodna galerija portreta, Kuća i atelje Ismet Mujezinović, Dom književnosti, Spomen dom Husinska buna, Kuća solidarnosti Gornja Lipnica, Društveni dom Gornja Tuzla, te u centru grada, na ulicama i drugim lokacijama.

U svom obraćanju u povodu postavljanja izložbe u Tuzli, autor izložbe Mirko Ilić je rekao: „Htio bih se zahvaliti gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću na pozivanju ove izložbe u Tuzlu i htio bih se zahvaliti Centru za kulturu u Tuzli, koji je izložbu organizirao i postavio, ali svakako bih se htio zahvaliti građanima Tuzle na njihovoj tradicionalnoj toleranciji. Zašto je tolerancija toliko važna u ovom trenutku? Zato što se život ponovo zakomplicirao. Kad god se život zakomplicira, ratom, glađu, bolešću, jedna od prvih stvari koja strada je tolerancija. A najčešći razlozi za to su pripadnost „pogrešnom“ plemenu, „pogrešna“ boja kože, „pogrešna“ seksualna orijentacija, „pogrešna“ religija. Tri od ova četiri „pogrešna“ razloga uzrokovana su rođenjem, a to je nešto što se ne može kontrolirati. Osoba nije odgovorna za to. Te odluke su donesene puno, puno prije rođenja te osobe, ali ne toleriraju te jer si rođen. Uz to, ta tri „pogrešna“ razloga čine maksimalno 10% naših razlika, 90% mi smo isti. Želimo sigurnost, želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom, želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego za netoleranciju? Ja se nadam da će ova izložba biti mali vizualni podsjetnik na to. Puno vam hvala.“

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, na čiji poziv je izložba organizovana i u Tuzli, u svojoj izjavi je poručio: „Zahvaljujem Mirku Iliću na ovoj veličanstvenoj izložbi. Zahvaljujem Mirku Iliću, umjetniku i humanisti kojeg poštuje cijeli svijet, na pohvali koju je uputio građanima Tuzle. Građanke i građani Tuzle su to zaslužili. Oni su u svim vremenima i u svim krizama pokazali da znaju sačuvati toleranciju i ljudskost. Istorija je pokazala da su građanke i građani Tuzle stvorili tuzlansku metodu harmonizacije odnosa među razlikama i da osnovu te metode čine i tolerancija i ljubav.“

Autor izložbe „Tolerancija“, Mirko Ilić do sada je  prikupio oko 150 umjetničkih plakata koje su dizajnirali umjetnici iz čitavog svijeta, a izložba je u zadnje tri godine postavljena u 29 zemalja. Tokom ovog mjeseca, osim u Bosni i Hercegovini i to u Tuzli, izložba će biti postavljena u Kanadi, Indoneziji, Tajvanu, Hrvatskoj, Rumuniji, Sloveniji i Koreji. Razlog za to je 16.11. koji se obilježava kao Međunarodni dan tolerancije.

Grad Tuzla

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Jasmin Imamović

mayor

Općina

Tuzla

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Vrijedna izdvajanja Grada za projekte iz oblasti kulture i organizacije CD

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati osme rate stipendije studentima pripadnicima boračke populacije

Kultura i obrazovanje

Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

Kultura i obrazovanje

Promocija i otvaranje izložbe prvog strip izdanja „Sarajevska priča“

Najnoviji:

Javni pozivi i konkursi

Objavljen javni poziv za prijave na konkurs „Čiji je to grad?“

Kultura i obrazovanje

U Širokom Brijegu predstavljen roman "Lipe mostarske"

Investicije

Jednoglasno podržan budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 48.817.800 KM

Događaji

Održan radni sastanak na temu poboljšanja rada Covid ambulante u Semizovcu

Najpopularniji:

Poljoprivreda

Podrška poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Događaji

Magično putovanje za najmlađe koje je spremio Centar kulture i mladih počinje večeras

Investicije

Počeli radovi na izgradnji Prve transverzale

Komunalni poslovi

Počelo uređenje Aleje ambasadora nakon njene devastacije prije dva mjeseca