Civilna zaštita u obilasku: Vatrogasci na oprezu, Dom zdravlja ima dovoljno testova, policija na terenu i prati stanje23.10.2020.

Usljed naglog pogoršanja epidemiološke situacije u našem gradu predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine Stari Grad danas su obišli sve općinske službe zaštite i spašavanja, te im uručili dezinfekcijska sredstva.

Događaji


Usljed naglog pogoršanja epidemiološke situacije u našem gradu predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine Stari Grad danas su obišli sve općinske službe zaštite i spašavanja, te im uručili dezinfekcijska sredstva.

Posjeta je iskorištena da se načelnica općinskog Štaba civilne zaštite i po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu Lejla Dizdarević upozna sa situacijom na terenu. U posljednjih 48 sati, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, ali i veći dio Evrope bilježe nagli porast zaraženih korona virusom.

Prva adresa je bila Vatrogasno društvo „Vratnik“, a predstavnike Općine su dočekali članovi društva, kao i komandir vatrogasne grupe Neven Bratić. Bratić je izrazio veliku zahvalnost Općini i općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću na brizi: „Vatrogasno društvo 'Vratnik' je uvijek u funkciji i na raspolaganju Općini Stari Grad i njenim građanima, bilo da je riječ o vanrednoj ili redovnoj situaciji. Svaka pomoć u trenutnoj situaciji je dobrodošla, vrlo smo oprezni po pitanju korona virusa, svakodnevno čistimo prostorije i vozila, nosimo maske i držimo distancu“, izjavio je Bratić.

U ime Doma zdravlja Stari Grad sredstva je primila direktorica ove ustanove dr. Amela Brčkalija, koja nam je kazala da je trenutno u Starom Gradu evidentirano oko 40 zaraženih osoba, oko 250 osoba je u izolaciji, s tim što se ti brojevi konstantno mijenjaju. „Situaciju držimo pod kontrolom, redovno testiramo osobe, testova ima dovoljno. Apelujemo na građane koji imaju neke od simptoma korona virusa, poput temperature, da ne dolaze u Dom zdravlja, već da nas kontaktiraju telefonom“, kazala je dr. Brčkalija i zahvalila se Općini i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću što je Dom zdravlja Stari Grad jedan od najbolje opremljenih u KS.

Načelnik Prve PU – PS Stari Grad Safet Šabović je podsjetio da je Općina Stari Grad, pored današnje pomoći, nedavno uručila i 400 komada zaštitnih maski, koje pripadnici Policijske stanice Stari Grad dijele građanima na terenu. „Jako je bitno da u ovim teškim trenucima imamo odličnu saradnju sa našom lokalnom samoupravom. Pripadnici PS Stari Grad su redovno na terenu i prate poštivanje naredbi koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo“, izjavio je načelnik Šabović. Obilazak je izvršen i u Crvenom krstu Stari Grad, Narodnoj kuhinji Stari Grad, općinskom Centru za promociju i unapređenje zdravlja, te u firmi Klico trans gradnja.

Za sutra je planiran obilazak i svih osnovnih škola kojim će se također uručiti dezinfekcijska sredstva.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Događaji

Međunarodni aerodrom Sarajevo pridružuje se obilježevanju "Trenutak za Betovena"

Događaji

Forum "Sarajevo Unlimited" u online formatu

Događaji

Potpisani Ugovori o dodjeli sredstava za podršku osnivanju poduzeća i početku poslovanja u okviru projekta kojeg provodi Udruženje trenera CEFE u BiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo

Događaji

Čestitka za Dan Oružanih snaga BiH - 1.decembar

Najnoviji:

Događaji

U Domu zdravlja Vogošća počela vakcinacija protiv sezonske gripe

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati osme rate stipendije studentima pripadnicima boračke populacije

Komunalni poslovi

Završena sanacija stepeništa i pješačke staze na Koševskom brdu

Događaji

Pogledajte TV hroniku Općine Stari Grad za mjesec oktobar

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Toplice: Počela montaža konstrukcije mosta

Komunalni poslovi

Počinje sanacija ulice Hadžiabdinica na Širokači

Kultura i obrazovanje

Historijski urbani krajolik Sarajevo postao nacionalni spomenik

Kultura i obrazovanje

Izdvajanja za sport u 2019.g.