Počinju radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji Bistričke stanice, nacionalnog spomenika BIH13.10.2020.

Radovi na kompletnoj rekonstrukciji, rehabilitaciji i sanaciji nacionalnog spomenika Bistričke stanice zvanično počinju u ponedjeljak, 19. oktobra

Investicije


Pripremni radovi za početak obnove još jednog simbola grada su završeni kao i izrada glavnog projekta. Izvršeno je čišćenje unutrašnjosti kao i postavljanje zaštitne ograde duž cijelog objekta.

U sklopu zaštitne ograde Bistričke stanice planirana je i postavka mesh platna, prikaz jedne fasade kako bi građani imali uvid kako će izgledati obnovljeni reprezentativni objekat.

„Nakon obnovljenog Olimpijskog muzeja Sarajevo, nastavljamo kako smo i obećali našim sugrađanima, Bistrička stanica postat će još jedna turistička atrakcija koja će u potpunosti biti samoodrživa. Cilj nam je da obnovljena impresivna građevina bude mjesto susreta kulturnih i društvenih događaja značajnih za grad Sarajevo“, poručio je Skaka.

Podsjećamo, Grad Sarajevo je ovaj nacionalni spomenik BiH otkupio od etažnih vlasnika, riješio imovinsko-pravne odnose i stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu.

Staru Bistričku stanicu gradili su majstori koji su bili učenici čuvenog francuskog konstruktora Aleksandra Gustava Eiffela, tvrdi Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i vrsni poznavalac historije grada.

Ističe da se radi o vrlo važnom historijskom objektu koji je nekada bio jedan od najvažnijih infrastrukturnih građevina za razvoje moderne BiH i Sarajeva. Obnova stanice, kako navodi, budi emocije i divne uspomene na popularnog Ćiru.

„Prije ukidanja uskotračne pruge, njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Ukidanjem uskotračnih pruga 1. augusta 1978. godine, to je sve nestalo. Odmah po ukidanju pruge postojala je inicijativa da stanica postane muzej, ali se to pitanje nikad nije pokrenulo sve do dolaska gradonačelnika Abdulaha Skake“, ističe Garibija.

Zgrada stare Željezničke stanice na Bistriku 2006. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena je nacionalnim spomenikom.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Investicije

Završena zgrada za socijalno stanovanje

Investicije

Izgradnja teniskog igrališta

Investicije

Mali biznisi: Četrdeset novih radnih mjesta pokrenuto uz podršku Općine Novi Grad

Investicije

Javni poziv izmjene

Najnoviji:

Javni pozivi i konkursi

Lista kandidata koji ispunjavaju i kandidata koji ne ispunjavaju uslove za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih i refundiranju troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje/urbanističke saglasnosti koja važi kao odobrenje za izgradnju

Događaji

Gradonačelnik Istanbula İmamoğlu čestitao izbornu pobjedu Hadžibajrića

Komunalni poslovi

Naredba Kriznog štaba

Događaji

Veliko priznanje za načelnika Hadžibajrića i Općinu Stari Grad

Najpopularniji:

Događaji

Potpisani Ugovori o dodjeli sredstava za podršku osnivanju poduzeća i početku poslovanja u okviru projekta kojeg provodi Udruženje trenera CEFE u BiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo

Događaji

Sjećanje na Seada Gološa

Poljoprivreda

Obilazak poljoprivrednika i stočara iz Starog Grada: Najavljena podrška u vidu podsticaja i mehanizacije

Događaji

Čestitka iz Općine Centar za Dan državnosti BiH