Počinju radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji Bistričke stanice, nacionalnog spomenika BIH13.10.2020.

Radovi na kompletnoj rekonstrukciji, rehabilitaciji i sanaciji nacionalnog spomenika Bistričke stanice zvanično počinju u ponedjeljak, 19. oktobra

Investicije


Pripremni radovi za početak obnove još jednog simbola grada su završeni kao i izrada glavnog projekta. Izvršeno je čišćenje unutrašnjosti kao i postavljanje zaštitne ograde duž cijelog objekta.

U sklopu zaštitne ograde Bistričke stanice planirana je i postavka mesh platna, prikaz jedne fasade kako bi građani imali uvid kako će izgledati obnovljeni reprezentativni objekat.

„Nakon obnovljenog Olimpijskog muzeja Sarajevo, nastavljamo kako smo i obećali našim sugrađanima, Bistrička stanica postat će još jedna turistička atrakcija koja će u potpunosti biti samoodrživa. Cilj nam je da obnovljena impresivna građevina bude mjesto susreta kulturnih i društvenih događaja značajnih za grad Sarajevo“, poručio je Skaka.

Podsjećamo, Grad Sarajevo je ovaj nacionalni spomenik BiH otkupio od etažnih vlasnika, riješio imovinsko-pravne odnose i stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu.

Staru Bistričku stanicu gradili su majstori koji su bili učenici čuvenog francuskog konstruktora Aleksandra Gustava Eiffela, tvrdi Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i vrsni poznavalac historije grada.

Ističe da se radi o vrlo važnom historijskom objektu koji je nekada bio jedan od najvažnijih infrastrukturnih građevina za razvoje moderne BiH i Sarajeva. Obnova stanice, kako navodi, budi emocije i divne uspomene na popularnog Ćiru.

„Prije ukidanja uskotračne pruge, njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Ukidanjem uskotračnih pruga 1. augusta 1978. godine, to je sve nestalo. Odmah po ukidanju pruge postojala je inicijativa da stanica postane muzej, ali se to pitanje nikad nije pokrenulo sve do dolaska gradonačelnika Abdulaha Skake“, ističe Garibija.

Zgrada stare Željezničke stanice na Bistriku 2006. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena je nacionalnim spomenikom.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Investicije

Programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za 43 nezaposlene osobe

Investicije

Rekonstrukcija Doma zdravlja

Investicije

Adaptacija sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“

Investicije

Izgradnja teniskog igrališta

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Otvoren Sajam inovacija i novih tehnologija

Investicije

Starčevica: Nova dvorana u funkciji narednog mjeseca

Komunalni poslovi

Općina Centar zahtjeva od Ministarstva zdravstva KS izmještanje Zavod za bolesti ovisnosti sa Gorice

Događaji

Osvjetljavanjem objekata u pink boju započet mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Vodosnadbijevanje

Investicije

Sastanak Ćurić-Aćić: Potpisan ugovor o sanaciji putne infrastrukture u Petrovom Polju

Komunalni poslovi

Novi sadržaji u Pionirskoj dolini

Kultura i obrazovanje

Dodijeljena priznanja povodom Dana Grada