Grad želi dogovor oko održavanja dijelova regionalnih cesta koje prolaze kroz Zenicu13.10.2020.

Gradska uprava sačinila je prijedlog Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa na poslovima održavanja dijelova regionalnih cesta koje prolaze kroz područje Grada Zenica i isti uputila nadležnom ministarstvu na saglasnost i potpis

Komunalni poslovi


Gradska uprava, odnosno Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove duži vremenski period pokušava ostvariti saradnju sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko - dobojskog kantona odnosno Kantonalnom direkcijom za ceste, a sve kako bi se pitanje održavanja regionalnih cesta koje prolaze kroz područje Grada Zenica regulisalo na zakonom propisan način.

Intenzivnija korespondencija po navedenom pitanju, za koju se slobodno može reći da je jednostrana jer je Gradska uprava ona strana koja konstantno pokušava pokrenuti aktivnosti na rješavanju predmetnog pitanja, vodi se već nekoliko godina. Volja za rješavanjem ovog pitanja sa druge strane nije iskazana, niti smo dobili odgovore na upućene dopise i urgencije.

Međutim, bez obzira na šutnju Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK - Kantonalne direkcije za ceste na sve upućene dopise i urgencije, Gradska uprava sačinila je  prijedlog Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa na poslovima održavanja dijelova regionalnih cesta koje prolaze kroz područje Grada Zenica i isti uputila nadležnom ministarstvu na saglasnost i potpis.

Prijedlog Ugovora, sačinjen je prvenstveno radi obaveze zaključivanja istog propisane Zakonom o cestama FBiH ("Službene novine Federacije BiH" broj 12/10, 16/10 i 66/13 ), ali i zbog potrebe definisanja pitanja koja se tiču sigurnosti saobraćaja na dionicama koje su predmetom prijedloga Ugovora (horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija), kao i pitanja kompletnog sistema održavanja cesta (ljetno i zimsko) i građevinskih objekata na istima, te izvođenje radova kojim se osigurava siguran saobraćaj i očuvanje projektovanog stanja ceste.

Osim toga, građani Zenice svake godine, pa i ove, traže odgovore na pitanja koja se tiču održavanja predmetnih cesta (ko šta radi, jedna kolovozna traka - jedan izvođač, druga kolovozna traka - drugi izvođač itd). Ne želimo da zbog gore navedenih anomalija početak i ove zimske sezone obilježe problemi na GGM-u i satirični tekstovi na račun Grada i ZDK kada je riječ o održavanju dijela regionalne ceste koja prolazi kroz naš grad.

Nadamo se da ova šutnja druge strane, ne znači nastavak ignorisanja problema koji traje od prvog dana ovog projekta za kojeg je Grad Zenica zadužen za preko 25 miliona američkih dolara iako se radi o regionalnoj cesti.  

Da je Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica sa svoje strane poduzela sve potrebne radnje da učesnici u saobraćaju imaju povoljne uslove za vožnju, govore i dopisi koji su prilog ovoj Informaciji.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Fuad Kasumović

mayor

Općina

Zenica

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Za obnovu stolarije i uređenje dvorišta na vrtiću Makovi izdvojeno 31.549 KM

Komunalni poslovi

Građani se Inspektoratu Općine Centar mogu obratiti i putem Vibera

Komunalni poslovi

Nova, moderna, web stranica „Doma zdravlja“ Zenica

Komunalni poslovi

Završeni radovi na asfaltiranju puta u naselju Čekrekčije

Najnoviji:

Događaji

Gradonačelnik Kasumović uručio vaučer u vrijednosti 100.000 KM Udruženju penzionera/umirovljenika Grada Zenica

Komunalni poslovi

Nastavljeno utopljavanje stambenih objekata i izgradnja novih igrališta

Događaji

Prije 29 godina započela je opsada Sarajeva

Kultura i obrazovanje

Mostarska liska

Najpopularniji:

Događaji

Civilna zaštita u obilasku: Vatrogasci na oprezu, Dom zdravlja ima dovoljno testova, policija na terenu i prati stanje

Privreda

Poslovna prilika: Virtuelni svjetski sajam namještaja i uređenja enterijera

Komunalni poslovi

Informacija: Jesenja akcija čišćenja i uređenja grada počinje danas

Sport

Kadeti KK Ilidža s pobjedom počeli sezonu