Programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za 43 nezaposlene osobe02.10.2020.

Ugovori su potpisani sa firmama odabranim putem javnog poziva, koje su iskazale interes za prekvalifikacijom i zapošljavanjem radnika.

Investicije


Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas ugovore o sufinansiranju programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja sa poslodavacima koji će u narednom periodu obučiti i zaposliti 43 nezaposlene osobe sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad.

Riječ je o programu koji podrazumijeva zapošljavanje, obuku i stručno usavršavanje osoba sa evidencije nezaposlenih, za čiju realizaciju je iz budžeta Općine Novi Grad izdvojeno oko 235.000 KM.

Ugovori su potpisani sa firmama odabranim putem javnog poziva, koje su iskazale interes za prekvalifikacijom i zapošljavanjem radnika. „Fits“ d.o.o., Obrtnička djelatnost „Fits“, Obrtnička radnja „Eurotrend“, „Sprind“ d.d., „Zrak“ d.d., „Denimex“ d.o.o., te Ustanovom za obrazovanje odraslih „Nova znanja“.  

„Potpisali smo ugovore koji će omogućiti da se 43 mlada čovjeka zaposle sa prekvalifikacijom, u firmama koje su odabrane kao partneri. Mi smo odabrali prerađivačku i proizvodnu industriju smatrajući da je to baza i osnova naše privrede. Nalazimo se u vremenu u kojem je svako radno mjesto važno sačuvati, a naročito je važno otvaranje novih radnih mjesta. Ovaj program prekvalifikacije provodimo već tri godine, tako da je na neki način on postao naša stalna stavka u budžetu, bez obzira na to što je u ovoj godini veći akcenat bio na očuvanju postojećih radnih mjesta, ipak smo se odlučili da ne prestajemo sa programima čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta“, izjavio je načelnik Efendić.

Predstavnici firmi koje su danas potpisale ugovore istakli su da je ovaj program za njih izuzetno značajan u ovom periodu. Meliha Drugovac, šefica komercijale u firmi “Zrak” d.d. Sarajevo, istakla je da je za firmu namjenske industrije, kakava je firma iz koje dolazi, ovo izuzetno dobra prilika za novom random snagom.

“Zahvaljujemo se Općini Novi Grad što je prepoznala značaj ovakvih projekata, a važno je spomenuti da je "Zrak" uz podršku ove lokalne zajednice kroz sličan projekat već 2016/17. godine obnovio radnu snagu koju danas ima. Naša firma ima kadrove koji se ne mogu pronaći na tržištu radne snage, niti se mogu obučiti kroz redovan sistem obrazovanja. Iz tog razloga neophodno je da se kroz prijenos tih znanja i vještina s jedne generacije na drugu, zanovi ta radna snaga. Stoga je ovakav vid podrške izuzetno značajan za svaku firmu, pa i za nas kao firmu dugogodišnje tradicije u svojoj specifičnoj oblasti koje nema na širem prostoru Evrope”, naglasila je Drugovac.

Poslodavci su u obavezi nezaposlene osobe primiti u radni odnos na minimalno 6 mjeseci, te ih obučiti za svoje potrebe, dok je Centar za obuku dužan provesti obuku nezaposlenih osoba i obezbijediti im zaposlenje kod poslodavaca na period od minimalno 6 mjeseci. Dio programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja odnosi se na nabavku opreme, odnosno mašina za obuku kadrova, a poslodavac kojem su po osnovu javnog poziva dodijeljena sredstva za nabavku mašina, obavezan je zaposliti i obučiti osobe minimalno na period od godinu dana.

Program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja Općina Novi Grad provodi od 2017. godine, i dosadašnja iskustava su pokazala da su gotovo svi uposlenici koji su prošli program prekvalifikacije nastavili raditi u firmama u kojima su radili obuku i usavršavanje.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Investicije

Završetak izgradnje škole na Šipu se očekuje u sljedećoj godini

Investicije

Program utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2021. godinu

Investicije

Starčevica: Nova dvorana u funkciji narednog mjeseca

Investicije

48 izbjeglih i raseljenih porodica na području Trebinja uskoro dobija stanove

Najnoviji:

Događaji

Načelnik Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu

Događaji

Načelnik Ejubović u posjeti Udruženju za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića

Komunalni poslovi

Postavljene ograde na Boguševcu i ulici Paje

Investicije

Završena zgrada za socijalno stanovanje

Najpopularniji:

Donacije

Općina Stari Grad povodom Uskrsa uručila prehrambene pakete Franjevačkom samostanu svetog Ante za njihove korisnike

Komunalni poslovi

Realizovan projekat izgradnje javne rasvjete Kalotići - Paljika

Događaji

Otvorena zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu

Komunalni poslovi

Hitne popravke na objektima kolektivnog stanovanja: Obnovljena fasada zgrade u Gandijevoj 5, na Dobrinji