Hitne popravke na objektima kolektivnog stanovanja: Obnovljena fasada zgrade u Gandijevoj 5, na Dobrinji01.10.2020.

U budžetu Općine Novi Grad izdvojeno je 170.000 KM za sanaciju i hitne popravke krovova i fasada objekata kolektivnog stanovanja.

Komunalni poslovi


Projektom je obuhvaćeno devet oštećenih krovova i jedna fasada stambenih zgrada u Aerodromskom Naselju, na Dobrinji, Alipašinom Polju i Čengić Vili. Radovi se izvode istovremeno na nekoliko lokacija kako bi projekat bio završen prije zime. Već je završena sanacija krovova stambenih zgrada, u ulici Omera Hajama broj 1, Trg zlatnih ljiljana broj 21 i Akifa Šeremeta broj 13, u Aerodromskom Naselju. U C fazi naselja Alipašino Polje, obnovljen je krov stambene zgrade u ulici Trg Nezavisnosti broj 17, kao i krov zgrade u ulici Gradačačka broj 104 u naselju Čengić Vila. 

Potpuno novi izgled dobila je zgrada u Gandijevoj ulici broj 5, na Dobrinji, gdje je urađena fasada. Zgrada je usljed ratnih dejstava pretrpjela velika oštećenja, a do sada nije obnavljana.  

U narednim danima slijedi sanacija krova stambenih objekata u ulici Vladimira Nazora broj 8, i Rudija Alvadžara broj 9, u Aerodromskom Naselju. U naselju Alipašino Polje u A i B fazi, radit će se sanacija oštećenih krovova stambenih zgrada u ulici Trg solidarnosti broj 19 i Trg ZAVNOBiH-a broj 6.

U posljednje vrijeme puno je zahtjeva od stanara i upravitelja za saniranje krovova i drugih zajedničkih dijelova zgrada, međutim, Općina u skladu sa mogućnostima, svake godine izdvoji određena sredstva za sanaciju najurgentnijih objekata gdje postoji opasnost da budu ugrožene elektro-instalacije, zbog dotrajalih krovova, ili sigurnost građana zbog obrušavanja fasada. Da bi se popravili svi krovovi u općini Novi Grad, fasade i drugi dijelovi stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, potrebna su ogromna sredstva.

Stanari i upravitelji stambenih zgrada ova pitanja trebaju rješavati onako kako je to zakonom predviđeno, sredstvima koje uplaćuju za održavanje svojih objekata.

U proteklih sedam godina iz budžeta Općine Novi Grad, za nužne popravke na objektima kolektivnog stanovanja utrošeno je više od 1,6 miliona KM, a nužne popravke urađene su na 112 objekata kolektivnog stanovanja.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Uklonjeno više od 100 metara oštećenog asfalta u ulici Mraovac

Komunalni poslovi

Toplice: Počela montaža konstrukcije mosta

Komunalni poslovi

Kanalizaciona mreža u ulici 27.juli

Komunalni poslovi

Gradonačelnica obišla radove: U rekordnom roku izvršena rekonstrukcija i asfaltiranje puta Hlapčevići-Kalotići

Najnoviji:

Događaji

Najbolje prakse jedinica lokalne samouprave u okviru ReLOaD projekta

Događaji

Održan sastanak sa predstavnicama Udruženja civilnih žrtava rata

Kultura i obrazovanje

Kurs italijanskog jezika u Centru kulture i mladih Općine Centar

Komunalni poslovi

Novi asfalt od Abdića do Šekovića

Najpopularniji:

Javni pozivi i konkursi

Konkurs za dodjelu stipendije studentima - braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2020/2021. godinu

Investicije

Podrška obrtima i starim zanatima

Kultura i obrazovanje

Općina Novi Grad sufinansira stambene kredite za mlade

Kultura i obrazovanje

U Širokom Brijegu predstavljen roman "Lipe mostarske"