Saradnje u oblasti komunalnih djelatnosti02.10.2020.

Saradnjom kompanija iz Srpske i Srbije, do unapređenja komunalnih djelatnosti

Komunalni poslovi


Jučer je u Trebinju održan sastanak direktora komunalnih preduzeća i udruženja privrednih komora Republike Srpske i Srbije, na kojem je dogovorena zajednička saradnja u oblasti komunalnih djelatnosti u cilju unapređenja komunalnih usluga.

Na sastanku, kojem je prisustvovalo oko 50 predstavnika komunalnih preduzeća i privrednika, razgovarano je o zajedničkim problemima u oblasti komunalnih usluga i budućim zajedničkim projektima.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, istakao je da su ovakvi sastanci izuzetno važni za razmjenu ideja i iskustava u oblasti komunalnih djelatnosti. Rekao je da je zadovoljan činjenicom, koju su učesnici današnjeg sastanka predstavili, da je Trebinje jedan od najčišćih gradova u regiji.

"Posebno nam je zadovoljstvo. Svjesni smo da može biti bolje i spremni smo primijeniti dobra iskustva iz okoline, ali i predstaviti svoj, kako su nam rekli, dosadašnji uspješan rad u ovoj oblasti ", rekao je Ćurić.

Nedeljko Lambeta, direktor "Komunalnog preduzeća" iz Trebinja, rekao je da su neki zajednički projekti između Srpske i Srbije trebali biti realizovani tokom aprila i maja ove godine, ali su produženi zbog pandemije koronarnog virusa.

"Ovo je prvi korak u zajedničkoj saradnji. Ideja je podići komunalne djelatnosti na viši nivo ", rekao je Lambeta.Marko Popović, direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" Beograd, istakao je da su problemi komunalne prirode u Srpskoj i Srbiji isti, te da posebno ozbiljno treba raditi na edukaciji stanovništva.

"Jedan od tih problema je higijena grada, ali najveći je obrazovanje stanovništva. Iako imamo dovoljno posuda za odlaganje otpada i vozila za sakupljanje, moramo poraditi na procesu razvoja reciklaže. Podići svijest građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada. "Jer možemo imati hiljade komunalnih radnika, ali ako ne znamo kako pravilno odlagati otpad, ne možemo spasiti planetu", dodao je Popović.

Mile Petrović iz Privredne komore RS rekao je da je Trebinje pravi primjer kako treba urediti grad.

Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, izjavio je da u razvoju komunalnih usluga postoje brojni izazovi, uključujući nedostatak radne snage, novčane probleme, posebno kada je reč o naplati usluga tokom pandemije, kao i zakonodavstvo.

"Rješenje je u reformi komunalnog sektora čija bi suština trebala biti formiranje snažnog" žilavog "sektora koji bi mogao odgovoriti na nove zahtjeve. Vrlo je važno zakonsku regulativu definirati do kraja ", naveo je Joknić.

Naredni sastanak biće održan u Beogradu, kada će biti potpisan sporazum o saradnji između komunalnih preduzeća Srpske i Srbije i privrednih komora.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Mirko Ćurić

mayor

Općina

Trebinje

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

U toku dezinfekcija zajedničkih prostorija stambenih zgrada

Komunalni poslovi

U petak počinje dezinfekcija saobraćajnica, ulica i trotoara na području cijelog grada Visoko

Komunalni poslovi

Stanovnici Ulice Maria Mikulića dobili obnovljeno stepenište i pristupnu pješačku stazu

Komunalni poslovi

Dječiji park u ulici Kemala Kapetanovića 25 u blizini vrtića „Mašnica“ u potpuno novom izdanju

Najnoviji:

Događaji

Na nastavku tematske sjednice usvojene bitne inicijative u borbi protiv posljedica koronavirusa

Događaji

Međunarodni aerodrom Sarajevo pridružuje se obilježevanju "Trenutak za Betovena"

Komunalni poslovi

Sanirane devastirane ploče i oštećenja u Aleji ambasadora

Kultura i obrazovanje

Općina Centar nastavlja snažnu podršku institucijama kulture

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Radi se sanacija oštećenja na lokalnim cestama u Starom Gradu

Događaji

Prijm stranaka na otvorenom

Javni pozivi i konkursi

Javni poziv za učešće u impakt inkubatoru poslovnih ideja

Događaji

Skaka: Povodom 45. godišnjice pobratimskih odnosa, obnoviti sporazum o saradnji između Sarajeva i Tripolija