Novi mamograf za JZU "Kantonalna bolnica Goražde"02.10.2020.

Potpisan ugovor o sufinansiranju nabavke novog mamografa za koji će Vlada BPK izdvojiti 50.000 KM

Investicije


Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i direktorica JZU Kantonalna bolnica Goražde Nermina Kamenica potpisale su danas Ugovor o sufinansiranju Projekta “Nabavka mamografa za potrebe RTG službe“. Potpisivanju je prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Na ime sufinansiranja  projekta izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 50.000 KM, koje je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obezbijedila sa viših nivoa vlasti, odnosno Vlade FBiH.

Mamografija je rendgensko snimanje dojki i predstavlja zlatni standard u otkrivanju raka dojke zbog jednostavnosti, cijene i korisnosti. Ovim snimanjem rak se može otkriti u ranom stadiju, kada još nema znakova ni simptoma bolesti. Redoviti mamografski pregledi dokazano smanjuju smrtnost od raka dojke za 30% kod žena u dobi od 50 do 69 godina i  u mnogim zemljama provode se programi ranog otkrivanja raka dojke, gdje je mamografija osnovna dijagnostička metoda.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, svaki korak s ciljem sprječavanja rizika razvoja i ranog otkrivanja raka dojke višestruko se isplati. Cilj svih preventivnih pregleda je ustanoviti bolest u najranijoj fazi, kada je prema studijama procentualno sto posto izlječiva.

„Jedan kvalitetan mamograf košta mnogo više te su nama bila potrebna i dodatna sredstva koja smo obezbijedili zahvaljujući društveno odgovornoj firmi Pobjeda „Rudet“d.d. koja posluje na području našeg kantona i ovom prilikom želim da im se zahvalim. Koliko mi je poznato, jedan kvalitetan mamograf košta oko 100.000KM,  i mi smo ostatak sredstava obezbijedili zahvaljujući toj firmi, tako da su ta sredstva uplaćena na račun JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ i kako sam upoznata, već početkom naredne sedmice  bit će raspisan tender za nabavku mamografa. Realizacija ovog projekta je od velikog značaja iz razloga što će omogućiti rano otkrivanje nastanka bolesti,  jer prema podacima s kojim raspolažemo, pored velikog broja oboljelih, naš kanton bilježi i veliku stopu smrtnosti oboljelih od ove bolesti“-kazala je nakon potpisivanja ugovora premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Nabavka ovog prijeko potrebnog medicinskog aparata je od velikog značaja za JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde, a kako ističe direktorica Nermina Kamenica, medicinski kadar je obezbijeđen.

„ Nadam se da ćemo uspjeti nabaviti jako dobar aparat, jer JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde raspolaže sa jednim starim mamografom koji je u jako lošem stanju i ne može se više servisirati.  Želim da se zahvalim Vladi BPK Goražde na čelu sa premijerkom koja je prepoznala problem te kompaniji Pobjeda „Rudet“d.o.o. i direktoru Muhamedu Hubaniću, koji je odmah udovoljio našem zahtjevu“-riječi su direktorice Kamenica.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Muhamed Ramović

mayor

Općina

Goražde

Još iz kategorije:

Investicije

Sufinansiranje stanova

Investicije

Starčevica: Nova dvorana u funkciji narednog mjeseca

Investicije

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici sačinio analizu pod nazivom “Vrednovanje podsticajnih programa privredi općine Kakanj i prijedlozi za unapređenja”

Investicije

Mogućnosti ulaganja stranih investitora na području Grada Bijeljina

Najnoviji:

Poljoprivreda

Počela berba lješnjaka

Sport

Mališani sa Džananom Musom otvorili novo igralište u Pionirskoj dolini

Investicije

Potpisani Ugovori za realizaciju projekta putne infrastrukture u Gradu Živinice

Komunalni poslovi

Novi sadržaji u Pionirskoj dolini

Najpopularniji:

Investicije

Podrška obrtima i starim zanatima

Investicije

Nakon Centra za zdravo starenje na Ilidži i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju

Komunalni poslovi

Regulisanje rada trgovinskih, zanatskih i drugih objekata i službi

Komunalni poslovi

Nakon vodopada Blihe, uređenje prilaza Dabarskoj pećini