Počela berba lješnjaka02.10.2020.

Preduzeće Eko-Bosanska Posavina počelo prvu berbu lješnjaka

Poljoprivreda


Na početku prve berbe lješnjaka iz kompanije "Eko-Bosanska Posavina", gradonačelnik Milorad Simić sa saradnicima prisustvovao je plantažama u Kulini. Ovom prilikom predstavljen je cjelokupni postupak berbe lješnjaka, kao i novo postrojenje namijenjeno pročišćavanju i sušenju lješnjaka, odakle se proizvod dalje distribuira.

Direktor kompanije Pero Matić kaže da je ova kompanija osnovana 2007. godine i da se primarno bavi ratarstvom, te da obrađuju 1.750 hektara zemlje na kojoj se sade žitarice i uljarice. Zaposleno je 50 stalnih radnika, a tokom sezonskih radova zapošljavaju i sezonske radnike.

"Imamo oko 175 hektara plantaža lješnjaka, različite starosti, a prve parcele zasađene su prije sedam godina, tako da jedan dio plantaža ove godine daje puni prinos", rekao je Matić i istakao da kao poljoprivredno dobro pružaju i preradu, sadnju i održavanje plantaža lješnjaka te da imaju oko 70 hektara ove kulture koju obrađuju i koja je u vlasništvu njihovih podizvođača. Istakao je da je planirana kupovina pogona za kalibraciju i drobljenje sa povećanjem prinosa lješnjaka.

Tehnolog Branislav Čokić kaže da su sedmogodišnji voćnjaci, koji sada donose plodove, zasađeni na površini od oko 20 hektara, ali da ima isto toliko šestogodišnjih voćnjaka.

"Ovi voćnjaci su na početku svog perioda plodnosti i očekujemo prinose između hiljadu i po i po kilograma po petsto sadnica, odnosno od petsto do hiljadu kilograma za šestogodišnje voćnjake. Nabavili smo mašinu za prijem, pročišćavanje i sušenje i skladištenje našeg finalnog proizvoda, lješnjaka u ljusci, koji prodajemo preduzeću "Orahovica", rekao je Čokić. Naglasio je da Derventa i Posavina imaju dobre uvjete za razvoj ove kulture i da trenutno u općini postoji 270 hektara zemljišta zasađenog ovom kulturom.

Tokom posjete plantaži u Velikoj Bukovici predstavljen je rasadnik lješnjaka.

"Imamo matičnjak, što znači da sami uzgajamo sadnice, ali imamo i dio za kooperante i prodaju. Kapacitet matične biljke je 60 hiljada sadnica godišnje. Podizvođačima nudimo sadnice, konsultantske i operativne usluge i otkup, koje takođe nudimo proizvođačima koji nisu naši kooperanti. Na našim plantažama dominira rimska sorta, dok je pomoćna sorta istarska ", ističe Čokić. Istakao je da plasman lješnjaka nije problem, ali trenutno je problem u nedovoljnim količinama ovog orašastog proizvoda za dalje plasiranje.

Nakon obilaska plantaža, načelnik Simić izrazio je zadovoljstvo što su ustrajali u tako mukotrpnom i dugom procesu.

"Ova vrsta proizvodnje zahtjeva puno ulaganja i puno strpljenja kako bi se ispunila profitabilnost i dobit", rekao je gradonačelnik Simić, dodajući da je od početka vjerovao u uspjeh kompanija i ljudi koji su sve ovo započeli s lješnjacima, što je posao budućnosti. lješnjaci imaju punu podršku lokalne vlasti.

"Zadovoljstvo mi je posjetiti nešto što je ozbiljna sadašnjost i što će biti ozbiljna budućnost. Oni su dobra podrška kooperantima, organizirani posao koji dobro funkcionira i u kojem su radnici zadovoljni. Prije sedam godina, lješnjake smo uveli u Pravilnik o poticajima. je i Ministarstvo poljoprivrede ", rekao je gradonačelnik.

Ovom prilikom gradonačelnik je posjetio i društveni dom u Kulini, za čiju unutrašnju organizaciju je opština takođe izdvojila sredstva.

Poseti su prisustvovali i narodni poslanik Igor Žunić, zamenik gradonačelnika Siniša Jeftić, predsednik Skupštine opštine Marijan Kljajić i načelnik Odeljenja za ekonomiju i socijalna pitanja Slaven Pašalić.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Vlado Kovačević

mayor

Općina

Derventa

Još iz kategorije:

Poljoprivreda

Dani berbe grožđa u Brotnju

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za proizvedene – otkupljene količine ploda jagodastog voća – maline

Poljoprivreda

Podijeljeno 5.000 sadnica voća građanima Ilidže

Poljoprivreda

Poziv poljoprivednicima da se prijave za podsticaj za jesensku sjetvu

Najnoviji:

Investicije

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici sačinio analizu pod nazivom “Vrednovanje podsticajnih programa privredi općine Kakanj i prijedlozi za unapređenja”

Kultura i obrazovanje

Edukativnim predavanjem za osnovce obilježen 15.oktobar – Dan bijelog štapa

Događaji

Patriotska liga Srebrenik

Kultura i obrazovanje

Centar kulture i mladih 55. godišnjicu slavi bogatim programom

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Općina Novi Grad sufinansira stambene kredite za mlade

Događaji

Organizovan prijem za 26 pripravnika

Komunalni poslovi

Rekonstrukcija i proširenje puta kroz naselje Muharemovići na Nahorevu

Kultura i obrazovanje

Otvoren Sajam inovacija i novih tehnologija