I pored umanjenih budžetskih sredstava podržat će se Udruženje penzionera Stari Grad06.04.2021.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja penzionera Stari Grad Kasim Halak potpisali su danas Ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 45.000 KM za 2021. godinu. Velika je to stvar imajući u vidu ogromni finansijski nedostatak u općinskom budžetu usljed pandemije korona virusa...

Donacije


Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja penzionera Stari Grad Kasim Halak potpisali su danas Ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 45.000 KM za 2021. godinu. Velika je to stvar imajući u vidu ogromni finansijski nedostatak u općinskom budžetu usljed pandemije korona virusa.

Ovu činjenicu odmah je potvrdio i načelnik Hadžibajrić: „Bez obzira ne evidentno jako tešku situaciju, mi smo planirali izdvojiti ova budžetska sredstva za Udruženje penzionera Stari Grad. Sredstva koja dajemo namijenjena su ugroženim kategorijama stanovništa, a to su oni ljudi kojima Općina nikako ne želi uskratiti prijeko potrebnu pomoć. Nažalost svima je jasno da veliki procenat penzionera pripada ugroženoj kategoriji gledajući na visinu njihovih penzija. Iskreno se nadam da će ovo koliko-toliko značiti u ovim teškim vremenima“, poručio je načelnik Hadžibajrić. Prvi čovjek Općine Stari Grad podsjetio je da ova lokalna samouprava oduvijek pokazuje veliki sluh i pažnju za osobe treće životne dobi. „Najbolji primjer su otvaranje dva centra za penzionere u posljednjem periodu. Centar za promociju i unapređenje zdravlja u ulici Obala Kulina bana, te Centar za zdravo starenje u zgradi Svjetlosti, koji smo pokrenuli zajedno sa Općinom Centar“, dodao je načelnik Hadžibajrić.

Predsjednik Udruženja penzionera Stari Grad Kasim Halak izrazio je veliku zahvalnost načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad u ime 5.949 penzionera, članova udruženja. „Pandemija korona virusa ima razarujući uticaj na naše udruženje, samo prošle godine umrlo je čak 362 člana, što je skoro pa svaki dan po jedna osoba. U toku ovog trećeg vala pandemije izgubili smo 92 naša člana penzionera. Mi, kao i dosad, nastavljamo sa praksom davanja novčane pomoći članovima koji imaju minimalnu penziju do 400 KM, a u planu nam je dati pomoć za oko 900 njih ove godine“, pojasnio je Halak. Iskoristio je priliku da pohvali rad nadležne općinske Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, kao i sekretare starogradskih mjesnih zajednica, koji najbolje poznaju stanje na terenu i potrebe stanovnika i od velike su pomoći radu udruženja. Potpisivanju je prisustvovala i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Donacije

Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 26 porodilja iz Centra

Donacije

Usvojena nova Odluka o vidovima socijalne zaštite koji se finansiraju iz budžeta Općine Stari Grad

Donacije

Odobrena poticajna sredstva za 104 fizička lica (obrtnika) i sredstva su uplaćena na transakcijske račune obrtnika

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Najnoviji:

Poljoprivreda

Podrška poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Događaji

Počele aktivnosti na izradi Strategije razvoja općine Kakanj za period 2021-2027. godina

Događaji

Načelnik Hadžibajrić ugostio visoku delegaciju Grada/regije Konya

Događaji

Otvorena zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

USKORO Asfaltiranje i uređenje Zdene

Kultura i obrazovanje

U toku završni radovi četvrte faze izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

Privreda

Poslovna prilika: Virtuelni svjetski sajam namještaja i uređenja enterijera

Sport

Upriličen prijem za dobitnike priznanja na Izboru najboljih sportista i sportskih organizacija općine Kakanj za 2020. godinu