Po 500 KM za 39 porodica sa troje i više djece od Općine Novi Grad05.04.2021.

Po 500 KM za 39 porodica sa troje i više djece od Općine Novi Grad

Donacije


Po 500 konvertibilnih maraka iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo dobit će još 39 porodica koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Rješenja o dodjeli te vrste pomoći, uz simbolične poklone dodjeljena su jučer u zgradi Općine. Dvadeset sedam porodica dobilo je treće, pet četvrto dijete, dok su po dvije porodice dobile peto i šesto dijete. Po jedna porodica dobila je sedmo i osmo dijete, te blizance.

Općina je za ovakvu priliku u ranijem periodu organizirala prijem i druženje sa roditeljima i njihovom djecom, međutim, zbog teške epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, jedan od najlješih događaja organiziran je uz prisustvo minimalnog broja prisutnih.  

Ovu vrstu podrške porodici i natalitetu, Općina Novi Grad provodi od 2015. godine, a do sada je uručeno oko hiljadu rješenja stanovnicima Novog Grada, koji su se odlučili da imaju višečlane porodice. Ova mjera ima za cilj da na neki način barem simbolično podrži roditelje koji se opredijele da imaju više djece, sve one koji dobiju blizance ili treće i više djece, Općina nagradi simboličnim novčanim poklonom.

Mlada majka Nadina Demirovski s radošću je dočekala rođenje sina. Iako su djevojčice još male, obaveze oko djece predstavljaju joj zadovoljstvo. „Najstarija djevojčica ima deset godina, mlađa osam, treća dvije i po, a Adijanu je četvrti mjesec. Jako sam obradovana ovim gestom, ranije sam živjela u drugoj Općini i nikada nije bilo nikakve pomoći za porodilje, od kako živim u Novom Gradu primam i naknadu za nezaposlene porodilje, a ova podrška je od velike pomoći, posebno što smo i suprug i ja nezaposleni. Novčana pomoć od 500 KM puno će nam značiti“, kaže Nadina.

Nako rođenja dva sina, Ivana Jovović u januaru ove godine dobila je i djevojčicu. „Ovo je posebno iznenađenje, podsticaj i nagrada za porodice sa više djece, baš nam je dobro došla za opremanje naše curice, ali i za ostale potrebe“, rekla je Jovović.

Mladi bračni par Senada i Jasmin Zahiragić krajem prošle godine dobili su sinčića Osmana. Njegovo rođenje donijelo je dodatnu radost u njihov dom i obogatilo svakodnevni život.

„Imamo petero djece, ja sam trenutno nezaposlena, suprug radi, a dvije djevojčice idu u školu. Svaki vid podrške dobro nam dođe, posebno u prvim mjesecima kada na svijet dođe novorođenče. Prijatno smo iznenađeni ovom lijepom gestom Općine Novi Grad Sarajevo, teško je povjerovati da neko na ovakav način misli o svojim građanima. Ovo je zaista velika podrška i olakšanje roditeljima koje nakon rođenja djeteta očekuju dodatni troškovi“, kazala je vesela majka Senada.    

Općina Novi Grad pored ovakvih i njima sličnih programa, nastoji da kroz realizaciju različitih projekata građanima omogući ambijent za što ugodnije življenje, posebno kada je mlađa populacija u pitanju, da im omogući uslove za što lakše odrastanje i život, od izgradnje i obnove obdaništa i škola, dječijih igrališta i parkova, stipendiranja učenika i studenata i sl.

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Donacije

Značajna donacija za Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo

Donacije

Općina Centar nastavlja finansijski podržavati rad Roditeljske kuće

Donacije

Odobrena poticajna sredstva za 104 fizička lica (obrtnika) i sredstva su uplaćena na transakcijske račune obrtnika

Najnoviji:

Poljoprivreda

Poziv poljoprivednicima da se prijave za podsticaj za jesensku sjetvu

Događaji

Općina Centar proglašena najboljom lokalnom zajednicom kada je u pitanju transparentno finansiranje organizacija civilnog društva

Javni pozivi i konkursi

Objavljen javni poziv za prijave na konkurs „Čiji je to grad?“

Komunalni poslovi

Saniran makadamski pristupni put Močila kod br. 77

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu

Donacije

Nastavak podrške građanima: Porodica Mujanović dobila sredstva za nabavku hrane za stoku

Događaji

Vijećnici položili svečanu zakletvu, Sejad Đozo izabran za predsjedavajućeg

Komunalni poslovi

Početak radova na Prvoj transverzali u Ulici Halida Kajtaza