Firma Uzun-komerc: Inženjersko-tehnološko čudo sa Faletića05.12.2020.

Starogradsko naselje Faletići asocira na opuštajuću prirodu i mjesto gdje se odlazi provesti lijep sunčani vikend na ručku i šetnji sa najbližim.

Privreda


Starogradsko naselje Faletići asocira na opuštajuću prirodu i mjesto gdje se odlazi provesti lijep sunčani vikend na ručku i šetnji sa najbližim. Međutim, rijetko ko zna da se u tom dijelu općine Stari Grad dugi niz godina nalazi firma koja proizvodi visokosofisticirane strojeve za pravljenje pakovanja gotovih prehrambenih proizvoda.

Porodična firma koja izvozi na brojna tržišta

O svemu šta ova uspješna firma radi razgovarali smo sa njenim vlasnikom, Elmedinom Uzunovićem. „Firmu je osnovao još davne 1962. godine moj rahmetli otac. Po završetku fakulteta posao preuzimam ja, a danas većinu operacija vodi moj sin Kenan, što znači da je ovo istinska porodična firma i za nas predstavlja život“, kazao je na početku razgovora Elmedin. Koliko je ovo kompleksan i zahtjevan posao, govori činjenica da su konkurencija Uzun-komercu firme iz Italije i Njemačke, koje strojeve ove vrste prodaju za čak tri puta veću cijenu. Upravo iz tog razloga najbitnija tržišta gdje Uzun-komerc izvozi svoje proizvode su zemlje regije Hrvatska, Srbija i Slovenija. „Nažalost sve materijale i elektroniku koju ugrađujemo u mašine uvozimo iz Zapadne Evrope. Međutim, stručnost i volja našeg osoblja daju gotov proizvod, te sa ponosom ističemo da naši moderni strojevi dolaze iz Bosne i Hercegovine. Trenutno po prvi put radimo jednu posebnu mašinu za rezanje torti i kolača i namijenjena je za njemačko tržište“, ispričao je Uzunović. Inače, firma Uzun-komerc nudi automatizaciju u svakom potrebnom segmentu, uključujući proizvodnju potpuno automatiziranih mašina za pakovanje, obradu hrane i pića.

Zanimljivost da je firma prvobitno poslovala u Novom Gradu, a radi veće širine i komocije su prešli na porodično imanje u Faletićima. „Za vrijeme rata cijela firma i sve u njoj je zapaljeno i srušeno do temelja. Ipak naporima, velikom žrtvom i odricanjima cijele porodice digli smo se iz pepela i danas došli u situaciju da našu kvalitetu prepoznaju vrlo ozbiljne kompanije iz cijelog regiona koji svoje proizvodne pogone upotpunjuju našim linijama za pakovanje gotovih proizvoda“, poručio je Uzunović i dodao da su sigurno najiskusnija firma u ovom sektoru, te da posjeduju najveće i najmodernije mašine za obradu metala.

Odlična saradnja sa Općinom Stari Grad

Elmedina Uzunovića cijeli život veže za Stari Grad: „Rođen sam i odrastao u Starom Gradu, administrativno sjedište firme se nalazi u ulici Pehlivanuša u Starom Gradu, proizvodnja je na Faletićima u Starom Gradu. Za saradnju sa Općinom Stari Grad imam samo riječi hvale, bez ikakvih problema sam dobio svaku zatraženu pomoć i uslugu. Veliki broj uposlenika firme žive na području Starog Grada, radi blizine dolaska na posao“, pojasnio je Uzunović.

Uspjeh svake firme, pa tako i Uzun-komerca, ne bi bio moguć bez kvalitetnih, predanih i stručnih uposlenika. „Sve stvoreno u ovoj firmi, stvoreno je od strane 27-članog tima stručnjaka sačinjenog od mladih i iskusnih ljudi. To su inženjeri, mašinbravari, tehničari i varioci, o kojima vodimo jako puno računa, znajući koliki je odliv ovih profila zanimanja u bogate zemlje Evrope“, rekao je prvi čovjek ove firme. Iako je pandemija korona virusa poremetila, a nekim sektorima potpuno uništila poslovanje, zbog velike fleksibilnosti, ali i načina poslovanja, ovoj firmi se to srećom nije desilo. „Oduvijek poslujemo po unaprijed ugovorenim narudžbama izrade mašina, a bilo ih je uoči pandemije. Također, na samom početku pandemije smo dobili narudžbu od bh. industrijskog giganta Preventa za kojeg smo radili pet linija za izradu zaštitnih maski“.

Rade sa velikim kompanijama

Uzun-komerc je prisutan i na domaćem tržištu, a radi sa velikim uspješnim bh. kompanijama poput Binga, Hoše komerca, Grupacijom AS Jelah, koje opet imaju desetine manjih firmi, a u većini njih se nalaze mašine Uzun-komerca iz Starog Grada.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Privreda

Poslovna prilika: Virtuelni svjetski sajam namještaja i uređenja enterijera

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Planirana isključenja električne energije na području Vogošće za 02.12.2020.godine

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati I rate stipendije za nadarene studente za akademsku 2020/2021. godinu

Događaji

Održan radni sastanak na temu poboljšanja rada Covid ambulante u Semizovcu

Događaji

Gradonačelnik Helić posjetio firmu „Tursun-prom“

Najpopularniji:

Događaji

Predsjedavajuća Karačić učestvovala u obilježavanju Dana mrtvih

Događaji

Ozvaničeno pokretanje Poslovnog udruženje Norveška - BIH

Događaji

Skaka osudio teroristički napad u Beču i poslao poruku solidarnosti

Komunalni poslovi

Završeni radovi na asfaltiranju puta u naselju Čekrekčije