Vidović: Dodatna sredstva Vlade Medicinskom fakultetu za opremanje novih prostorija20.10.2020.

Vidovićeva je iz Foče otišla s uvjerenjem da bi ova lokalna zajednica trebala dobiti status grada, na čemu će se, kako je rekla, prioritetno raditi u narednom periodu.

Događaji


Ministrica finansija Zora Vidović najavila je da će Vlada Srpske preuzeti obavezu opremanja novog bloka Medicinskog fakulteta koji je u izgradnji. Vlada je prethodno osigurala sredstva za energetsku učinkovitost bolnice i zgrade fakulteta, pomogla općini da sanira posljedice borbe protiv virusa korone i provede infrastrukturne projekte. Investicioni ciklus u Foči se nastavlja, istakla je Vidović tijekom posjete općini.

Vidović se u Foči uvjerila da je Medicinski fakultet prestižna visokoškolska ustanova na kojoj broj upisanih studenata raste iz godine u godinu i koja je prva u Srpskoj koja strane studente upisuje na studij medicine na engleskom jeziku. Potpora Vlade u razvojnim projektima ove institucije neće izostati, najavila je Vidović.

- Vlada će sigurno prepoznati sve ove dobre rezultate i osigurat će sredstva za opremanje sprata koji se sada gradi, a eventualno i za sve drugo što bude potrebno - rekla je.

Vlada Srpske prethodno je pomogla projekat energetske efikasnosti na Medicinskom fakultetu sa 600.000 KM. Nadogradnju trećeg sprata s 250.000 KM zajednički finansiraju fakultet i općina Foča. Za opremanje novog bloka potrebno je oko pola miliona maraka.

- Od Vidovićeve smo dobili obećanje da će Vlada pomoći u dovršetku ovog projekta, pa se nadamo da ćemo do kraja naredne godine, odnosno do početka sledeće školske godine, imati opremljene nove prostorije, kako za strane studente, tako i za domaće - rekao je dekan fakulteta Dejan Bokonjić.

Ministrica finansija obišla je trenutno najveće gradilište u Foči-Univerzitetsku bolnicu, u kojoj je u toku rekonstrukcija paviljona i nabava savremene medicinske opreme, za šta je Vlada Srpske izdvojila 16,3 miliona maraka. Posao bi trebao biti završen do kraja naredne godine.

-Dogovorili smo sa ministricom finansija da se nađu sredstva za sve što bude trebalo u budućnosti za dodatne radove, da Univerzitetska bolnica zaokruži cijeli ciklus adaptacije i opremanja i da krajem 2021. godine bude savremena bolnička ustanova, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta, koja će u potpunosti da zadovolji sve standarde - rekao je dekao ove ustanove Radmil Marić.

Vidovićeva se uvjerila i u kvalitet rada i nastave na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči.


- Vlada Srpske je raspoložena da pomogne svim fakultetima, grant Bogoslovskog fakulteta je nizak, pa ćemo se potruditi da njihov status popravimo - rekla je Vidović.

Podsjetivši da je Bogoslovski fakultet institucija identiteta srpskog naroda u BiH, dekan Vladislav Topalović rekao je da su s Vidovićevom razgovarali o trenutnim epidemiološkim mjerama koje poduzimaju kako bi se nastava odvijala bez problema, te o budućem poboljšanju nastavnog procesa.

Vidovićeva se sastala i sa načelnikom općine Radisavom Mašićem. Pohvalila je općinsko rukovodstvo za domaćinsko poslovanje koje, kako je navela, može poslužiti kao primjer mnogim općinama.

- U strukturi budžeta 40 posto čine investicije. Možda je to i jedina općina u Srpskoj koja u budžetu ima tako velik udio kapitalnih ulaganja. Općina je zadužena samo devet posto, što daje vjetar u leđa narednom mandatu da ima prostora za nastavi domaćinsko poslovanje - rekala je Vidović.

Općina Foča ove je godine od Vlade Srpske dobila 650.000 KM za sanaciju posljedica pandemije virusa koronuma, a dodatnih 500.000 KM za rekonstrukciju ceste između dva gradska groblja koja povezuje naselja Lazarevo i Barakovac. Pomoć republičkih institucija očekuju i u novom investicijskom ciklusu.

-Prije svega, ulaganja u drvnu industriju, razvoj cestovnih komunikacija, magistralnih i regionalnih cesta. Očekujemo i velika ulaganja u hidroenergiju koja bi pomogla zapošljavanju, a time i lokalnom proračunu - rekao je gradonačelnik Radisav Mašić.

Vidovićeva je iz Foče otišla s uvjerenjem da bi ova lokalna zajednica trebala dobiti status grada, na čemu će se, kako je rekla, prioritetno raditi u narednom periodu.

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Milan Vukadinović

mayor

Općina

Foča RS

Još iz kategorije:

Događaji

Nogometna reprezentacija BiH ima apsolutnu podršku Grada Zenice i svih Zeničana

Događaji

Načelnik Ajnadžić obišao romsko naselje na Gorici

Događaji

Pogledajte TV hroniku Općine Stari Grad za mjesec oktobar

Događaji

Uposlenici Općine Centar će raditi u dvije smjene

Najnoviji:

Sport

Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore o stipendiranju mladih sportista iz Starog Grada

Kultura i obrazovanje

U Vili Hadžihalilovića održan omaž Safetu Plakalu, jednom od osnivača SARTR-a

Donacije

Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 26 porodilja iz Centra

Kultura i obrazovanje

Općina Stari Grad nagradila i otkupila 20 najljepših učeničkih likovnih radova

Najpopularniji:

Događaji

Ajnadžić uspješno riješio spor sa porodicom Buhač na trasi Prve transverzale

Kultura i obrazovanje

Prijem viceprvaka svijeta Adnana Alagića u Općini Konjic

Komunalni poslovi

Javni uvid u Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole operatora Plama-Pur BH, za postrojenje za proizvodnju meke poliuretanske pjene sa instaliranim kapacitetom 3.000 t/g

Događaji

Stogodišnjica rođenja Zuke Džumhura i koncert posvećen Safetu Isoviću