Vidović: Dodatna sredstva Vlade Medicinskom fakultetu za opremanje novih prostorija20.10.2020.

Vidovićeva je iz Foče otišla s uvjerenjem da bi ova lokalna zajednica trebala dobiti status grada, na čemu će se, kako je rekla, prioritetno raditi u narednom periodu.

Događaji


Ministrica finansija Zora Vidović najavila je da će Vlada Srpske preuzeti obavezu opremanja novog bloka Medicinskog fakulteta koji je u izgradnji. Vlada je prethodno osigurala sredstva za energetsku učinkovitost bolnice i zgrade fakulteta, pomogla općini da sanira posljedice borbe protiv virusa korone i provede infrastrukturne projekte. Investicioni ciklus u Foči se nastavlja, istakla je Vidović tijekom posjete općini.

Vidović se u Foči uvjerila da je Medicinski fakultet prestižna visokoškolska ustanova na kojoj broj upisanih studenata raste iz godine u godinu i koja je prva u Srpskoj koja strane studente upisuje na studij medicine na engleskom jeziku. Potpora Vlade u razvojnim projektima ove institucije neće izostati, najavila je Vidović.

- Vlada će sigurno prepoznati sve ove dobre rezultate i osigurat će sredstva za opremanje sprata koji se sada gradi, a eventualno i za sve drugo što bude potrebno - rekla je.

Vlada Srpske prethodno je pomogla projekat energetske efikasnosti na Medicinskom fakultetu sa 600.000 KM. Nadogradnju trećeg sprata s 250.000 KM zajednički finansiraju fakultet i općina Foča. Za opremanje novog bloka potrebno je oko pola miliona maraka.

- Od Vidovićeve smo dobili obećanje da će Vlada pomoći u dovršetku ovog projekta, pa se nadamo da ćemo do kraja naredne godine, odnosno do početka sledeće školske godine, imati opremljene nove prostorije, kako za strane studente, tako i za domaće - rekao je dekan fakulteta Dejan Bokonjić.

Ministrica finansija obišla je trenutno najveće gradilište u Foči-Univerzitetsku bolnicu, u kojoj je u toku rekonstrukcija paviljona i nabava savremene medicinske opreme, za šta je Vlada Srpske izdvojila 16,3 miliona maraka. Posao bi trebao biti završen do kraja naredne godine.

-Dogovorili smo sa ministricom finansija da se nađu sredstva za sve što bude trebalo u budućnosti za dodatne radove, da Univerzitetska bolnica zaokruži cijeli ciklus adaptacije i opremanja i da krajem 2021. godine bude savremena bolnička ustanova, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta, koja će u potpunosti da zadovolji sve standarde - rekao je dekao ove ustanove Radmil Marić.

Vidovićeva se uvjerila i u kvalitet rada i nastave na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči.


- Vlada Srpske je raspoložena da pomogne svim fakultetima, grant Bogoslovskog fakulteta je nizak, pa ćemo se potruditi da njihov status popravimo - rekla je Vidović.

Podsjetivši da je Bogoslovski fakultet institucija identiteta srpskog naroda u BiH, dekan Vladislav Topalović rekao je da su s Vidovićevom razgovarali o trenutnim epidemiološkim mjerama koje poduzimaju kako bi se nastava odvijala bez problema, te o budućem poboljšanju nastavnog procesa.

Vidovićeva se sastala i sa načelnikom općine Radisavom Mašićem. Pohvalila je općinsko rukovodstvo za domaćinsko poslovanje koje, kako je navela, može poslužiti kao primjer mnogim općinama.

- U strukturi budžeta 40 posto čine investicije. Možda je to i jedina općina u Srpskoj koja u budžetu ima tako velik udio kapitalnih ulaganja. Općina je zadužena samo devet posto, što daje vjetar u leđa narednom mandatu da ima prostora za nastavi domaćinsko poslovanje - rekala je Vidović.

Općina Foča ove je godine od Vlade Srpske dobila 650.000 KM za sanaciju posljedica pandemije virusa koronuma, a dodatnih 500.000 KM za rekonstrukciju ceste između dva gradska groblja koja povezuje naselja Lazarevo i Barakovac. Pomoć republičkih institucija očekuju i u novom investicijskom ciklusu.

-Prije svega, ulaganja u drvnu industriju, razvoj cestovnih komunikacija, magistralnih i regionalnih cesta. Očekujemo i velika ulaganja u hidroenergiju koja bi pomogla zapošljavanju, a time i lokalnom proračunu - rekao je gradonačelnik Radisav Mašić.

Vidovićeva je iz Foče otišla s uvjerenjem da bi ova lokalna zajednica trebala dobiti status grada, na čemu će se, kako je rekla, prioritetno raditi u narednom periodu.

 

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Milan Vukadinović

mayor

Općina

Foča RS

Još iz kategorije:

Događaji

Čestitka iz Općine Centar za Dan državnosti BiH

Događaji

Općinski načelnik potpisao Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslovnih žena u BiH

Događaji

Općina Jablanica se priključila "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost"

Događaji

Povodom 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja: Načelnik Bajtarević posjetio kakanjske partizanske borce stogodišnjaka Eniza Velispahića i Džemala Haračića koji je danas napunio 95 godina

Najnoviji:

Investicije

Počeli radovi na izgradnji Prve transverzale

Kultura i obrazovanje

Općina Novi Grad sufinansira stambene kredite za mlade

Kultura i obrazovanje

Online prezentacija za start up ideje

Događaji

Osvjetljavanjem objekata u pink boju započet mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Najpopularniji:

Sport

Upriličen prijem za dobitnike priznanja na Izboru najboljih sportista i sportskih organizacija općine Kakanj za 2020. godinu

Sport

Odbojkaši Ilidže postigli veliki uspjeh

Događaji

Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, nabavka opreme za DZ Stari Grad

Događaji

Gradonačelnik Kasumović pozvao građane Zenice da ne posjećuju predizborne skupove, s ciljem sprječavanja širenja zaraze korona virusom