Edukativnim predavanjem za osnovce obilježen 15.oktobar – Dan bijelog štapa16.10.2020.

Saradnja Općine Stari Grad i Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo traje dugi niz godina kroz organizaciju brojnih aktivnosti, prvenstveno za starogradske osnovce.

Kultura i obrazovanje


Nažalost pandemija korona virusa je u potpunosti poremetila planove za ovu godinu. To je prije svega projekat „Inkluzija kroz sport“, edukativna nastava za učenike u starogradskim osnovnim školama o načinu i organizaciji slijepih i slabovidnih osoba, koja se održavala proteklih osam godina. Također, otkazan je i posebni pikado turnir za učenike, te tradicionalna šetnja „Gledate nas, a da li nas vidite?“, koja se održava svakog 15. oktobra na Međunarodni dan bijelog štapa. Sve ove aktivnosti se održavaju u saradnji sa općinskom Službom za obrazovanje, kulturu i sport.

Ipak i pored otežanih okolnosti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u Velikoj sali Općine Stari Grad je danas održana skraćena i izmijenjena edukacija o načinu života i problemima sa kojima se suočavaju slijepa lica. Edukaciji su prisustvovali učenici iz osnovnih škola „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, „Hamdija Kreševljaković“ i „Vrhbosna“, a prisutno je bilo i nekoliko članova Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad.

Edukaciju je otvorila prof. Sena Okić, koja predaje historiju u Centru za slijepe u Nedžarićima. Ona je predstavila historijat Brajevog pisma (Luj Braj) koje koriste slijepe osobe, što im umnogome olakšava život i daje mogućnost za obrazovanje.

Potom je Zoran Ðukić, selektor Kuglaške reprezentacije slijepih BiH, govorio o životu i svakodnevnim izazovima sa kojima se susreću slijepi ljudi, te istakao da i pored teškoća, uz veliki trud i zalaganje, mogu normalno funkcionisati i dati doprinos u društvu.

Predavanje je završeno izlaganjem Kenana Kudusa, predsjednika Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo. On je djeci ponovio koliko je bitno da uvijek budu spremni da pomognu slabovidnoj osobi. Zahvalio se Općini na dugogodišnjoj podršci i izrazio nadu da će se iduće godine moći normalno održati sve uobičajene aktivnosti.

Svoje viđenje današnjeg predavanja nam je dao Rijad Zulfić, učenik IV razreda OŠ „Hamdija Kreševljaković“:“Jako mi se svidjelo ovo predavanje, jer sam saznao neke nove stvari o slijepim ljudima, što prije nisam znao, a to je da se slijepi ljudi mogu baviti sportom i igrati razne igre“, poručio je Rijad. Obilježavanje današnjeg značajnog datuma za slijepe i slabovidne osobe nastavljeno je okruglim stolom na temu „Položaj slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, sadašnje stanje i perspektive“, a prisustvuje mu pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Općina Ilidža raspisala konkurs za stipendiranje talentovanih učenika i studenata

Kultura i obrazovanje

Dodijeljena priznanja povodom Dana Grada

Kultura i obrazovanje

U Olimpijskom muzeju Sarajevo počela dvodnevna radionica za mlade

Kultura i obrazovanje

Izdvajanja za sport u 2019.g.

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Izložba "Moj bijeg u slobodu" otvorena u Centru za kulturu na Dobrinji

Kultura i obrazovanje

Znanje je svjetlost

Događaji

Emitovanje signala „prestanak opasnosti“ u četvrtak, 01. oktobra u 12:00 sati

Investicije

Potpisan ugovor o rehabilitaciji i rekonstrukciji lokalnog puta M18-OŠ Srednje-Lepa Luka

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Radio klubu „Novo Sarajevo-E73ENS“ uručena radioamaterska oprema za komunikaciju

Investicije

Starčevica: Nova dvorana u funkciji narednog mjeseca

Poljoprivreda

Dani berbe grožđa u Brotnju

Poljoprivreda

Prijava jesenske sjetve