Edukativnim predavanjem za osnovce obilježen 15.oktobar – Dan bijelog štapa16.10.2020.

Saradnja Općine Stari Grad i Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo traje dugi niz godina kroz organizaciju brojnih aktivnosti, prvenstveno za starogradske osnovce.

Kultura i obrazovanje


Nažalost pandemija korona virusa je u potpunosti poremetila planove za ovu godinu. To je prije svega projekat „Inkluzija kroz sport“, edukativna nastava za učenike u starogradskim osnovnim školama o načinu i organizaciji slijepih i slabovidnih osoba, koja se održavala proteklih osam godina. Također, otkazan je i posebni pikado turnir za učenike, te tradicionalna šetnja „Gledate nas, a da li nas vidite?“, koja se održava svakog 15. oktobra na Međunarodni dan bijelog štapa. Sve ove aktivnosti se održavaju u saradnji sa općinskom Službom za obrazovanje, kulturu i sport.

Ipak i pored otežanih okolnosti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u Velikoj sali Općine Stari Grad je danas održana skraćena i izmijenjena edukacija o načinu života i problemima sa kojima se suočavaju slijepa lica. Edukaciji su prisustvovali učenici iz osnovnih škola „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, „Hamdija Kreševljaković“ i „Vrhbosna“, a prisutno je bilo i nekoliko članova Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad.

Edukaciju je otvorila prof. Sena Okić, koja predaje historiju u Centru za slijepe u Nedžarićima. Ona je predstavila historijat Brajevog pisma (Luj Braj) koje koriste slijepe osobe, što im umnogome olakšava život i daje mogućnost za obrazovanje.

Potom je Zoran Ðukić, selektor Kuglaške reprezentacije slijepih BiH, govorio o životu i svakodnevnim izazovima sa kojima se susreću slijepi ljudi, te istakao da i pored teškoća, uz veliki trud i zalaganje, mogu normalno funkcionisati i dati doprinos u društvu.

Predavanje je završeno izlaganjem Kenana Kudusa, predsjednika Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo. On je djeci ponovio koliko je bitno da uvijek budu spremni da pomognu slabovidnoj osobi. Zahvalio se Općini na dugogodišnjoj podršci i izrazio nadu da će se iduće godine moći normalno održati sve uobičajene aktivnosti.

Svoje viđenje današnjeg predavanja nam je dao Rijad Zulfić, učenik IV razreda OŠ „Hamdija Kreševljaković“:“Jako mi se svidjelo ovo predavanje, jer sam saznao neke nove stvari o slijepim ljudima, što prije nisam znao, a to je da se slijepi ljudi mogu baviti sportom i igrati razne igre“, poručio je Rijad. Obilježavanje današnjeg značajnog datuma za slijepe i slabovidne osobe nastavljeno je okruglim stolom na temu „Položaj slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, sadašnje stanje i perspektive“, a prisustvuje mu pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Irfan Hozo obilježava 40 godina rada: Otvorena izložba "Portreti grada"

Kultura i obrazovanje

Općina Centar finansira dodatne troškove produženog boravka u osnovnim školama

Kultura i obrazovanje

Prijem za članove Beogradskog omladinskog narodnog orkestra BONO i maestra Slavka Mitrovića

Kultura i obrazovanje

Prijedlog odluke za dodjelu dodatnih stipendija za 2020. godinu

Najnoviji:

Događaji

Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo

Investicije

Završena zgrada za socijalno stanovanje

Kultura i obrazovanje

U Tuzli postavljena izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića

Komunalni poslovi

Prvi slučaj reinfekcije COVID 19

Najpopularniji:

Sport

Kik – boks klub “Tigar” Gacko: Dva zlata i jedna bronza na Prvenstvu RS

Događaji

Otvorena zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu

Kultura, obrazovanje

Obezbijeđena dezinfekcioma sredstva za škole

Investicije

Četiri mlade osobe pokreću vlastiti biznis