Nakon 28 godina otvorena su vrata Olimpijskog muzeja u Sarajevu, vrpcu presjekao Princ Albert II od Monaka08.10.2020.

U Sarajevu je večeras svečano otvoren Olimpijski muzej BiH, građevina koja svjedoči o značajnom dijelu historije glavnog grada BiH. Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Princ od Monaka Albert II, kao i još nekoliko važnih zvanica.

Kultura i obrazovanje


Muzej je pored gradonačelnika Skake i Princa Alberta II otvorio i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, koji se ovom prilikom obratio javnosti:

"Snaga Olimpijskih igara 1984. je u njihovoj univerzalnosti. Istom tom snagom odisao je i EYOF 2019. - Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji je bio odraz naših najboljih vrijednosti na djelu. Olimpijski duh je trajni eliksir krila mladosti, novih susreta, dostignuća i medalja koje su motivacija za istrajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj", rekao je Rađo.

Ispred Olimpijskog muzeja je izveden baletni performans uz koji je izvedena himna EYOF-a 2019. "We Create Together", nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Skaka.

"Dobrodošli u novoobnovljenu zgradu Olimpijskog muzeja BiH! Mi smo na početku našeg mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve srušene simbole ovog grada. Polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz za to. Našu BiH odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote. Neki od njih su večeras ovdje. Te večeri, tog 27. aprila, oni su gasili, brainili i spašavali ovaj muzej. Hvala im", istakao je Skaka.

"Nastavit ćemo graditi i raditi kako bi Sarajevo bilo što bolji grad. Ni u jednom trenutku u tome nećemo posustati. To vam večeras obećavamo", kazao je Skaka.

Gradonačelnik Skaka i Princ Albert II su zatim zajedno presjekli vrpcu i pozvali ostatak zvanica da uđu u ovu važnu građevinu koja čuva duh vremena kada je glavni grad BiH bio centar svijeta.

Princ od Monaka je ranije izrazio želju da posjeti Sarajevo nakon što mu je krajem prošle godine poziv uputio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

U sarajevskoj Vijećnici princu Albertu II sutra će biti uručeno priznanje "Ključ Grada Sarajeva" zbog velikog doprinosa promociji glavnog grada BiH.

Podsjetimo, Olimpijski muzej je sagrađen 1903. godine, a uništen je i zapaljen 27. aprila 1992. godine, na samom početku rata. Večeras, 28 godina nakon što je srušen - Olimpijski muzej je otvorio svoja vrata za posjetioce.

U obnovljenom muzeju, pored zbirki artefakata posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. Projekt ima za cilj u izvornom obliku očuvati uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vratiti olimpijski duh.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Načelnik Hadžibajrić: Izdvojit ćemo 300.000 KM za stipendiranje naših učenika i studenata u 2020/21. školskoj godini

Kultura i obrazovanje

Znanje je svjetlost

Kultura i obrazovanje

U toku završni radovi četvrte faze izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

Kultura i obrazovanje

Kurs italijanskog jezika u Centru kulture i mladih Općine Centar

Najnoviji:

Komunalni poslovi

„Za zeleniju i održiviju budućnost“

Komunalni poslovi

Nove zaštitne ograde na pet lokacija

Događaji

Promovisani rezultati programa Omladinske banke Zenica

Komunalni poslovi

Izgrađen vodovod do Bistrice, voda za 380 domaćinstava

Najpopularniji:

Događaji

Čestitka iz Općine Centar za Dan državnosti BiH

Investicije

Uskoro ledena ploha na Ilidži

Poljoprivreda

Javni poziv: 10 milijuna KM za pomoć subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

Komunalni poslovi

Počinje jesenja sadnja: Banja Luka dobija tri nove aleje