Nakon 28 godina otvorena su vrata Olimpijskog muzeja u Sarajevu, vrpcu presjekao Princ Albert II od Monaka08.10.2020.

U Sarajevu je večeras svečano otvoren Olimpijski muzej BiH, građevina koja svjedoči o značajnom dijelu historije glavnog grada BiH. Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Princ od Monaka Albert II, kao i još nekoliko važnih zvanica.

Kultura i obrazovanje


Muzej je pored gradonačelnika Skake i Princa Alberta II otvorio i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, koji se ovom prilikom obratio javnosti:

"Snaga Olimpijskih igara 1984. je u njihovoj univerzalnosti. Istom tom snagom odisao je i EYOF 2019. - Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji je bio odraz naših najboljih vrijednosti na djelu. Olimpijski duh je trajni eliksir krila mladosti, novih susreta, dostignuća i medalja koje su motivacija za istrajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj", rekao je Rađo.

Ispred Olimpijskog muzeja je izveden baletni performans uz koji je izvedena himna EYOF-a 2019. "We Create Together", nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Skaka.

"Dobrodošli u novoobnovljenu zgradu Olimpijskog muzeja BiH! Mi smo na početku našeg mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve srušene simbole ovog grada. Polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz za to. Našu BiH odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote. Neki od njih su večeras ovdje. Te večeri, tog 27. aprila, oni su gasili, brainili i spašavali ovaj muzej. Hvala im", istakao je Skaka.

"Nastavit ćemo graditi i raditi kako bi Sarajevo bilo što bolji grad. Ni u jednom trenutku u tome nećemo posustati. To vam večeras obećavamo", kazao je Skaka.

Gradonačelnik Skaka i Princ Albert II su zatim zajedno presjekli vrpcu i pozvali ostatak zvanica da uđu u ovu važnu građevinu koja čuva duh vremena kada je glavni grad BiH bio centar svijeta.

Princ od Monaka je ranije izrazio želju da posjeti Sarajevo nakon što mu je krajem prošle godine poziv uputio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

U sarajevskoj Vijećnici princu Albertu II sutra će biti uručeno priznanje "Ključ Grada Sarajeva" zbog velikog doprinosa promociji glavnog grada BiH.

Podsjetimo, Olimpijski muzej je sagrađen 1903. godine, a uništen je i zapaljen 27. aprila 1992. godine, na samom početku rata. Večeras, 28 godina nakon što je srušen - Olimpijski muzej je otvorio svoja vrata za posjetioce.

U obnovljenom muzeju, pored zbirki artefakata posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. Projekt ima za cilj u izvornom obliku očuvati uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vratiti olimpijski duh.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Kultura i obrazovanje

Kulturna baština

Kultura i obrazovanje

Do kraja sedmice otvoren je likovni konkurs „Studentski dani 2020“

Kultura i obrazovanje

Promocija i otvaranje izložbe prvog strip izdanja „Sarajevska priča“

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Uplaćena novčana sredstva za učenike

crawler

Počinje Pozorišni studentski festival Postfest

Komunalni poslovi

Osvrt na 2020. godinu: Povećan broj intervencija vatrogasaca u odnosu na 2019. godinu

Događaji

Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Mladi eko-pjesnici podižu glas za vraćanje prirode u njihove živote!

Komunalni poslovi

Bakije sokak: Zamijenjene instalacije u dijelu ulice, slijedi nastavak sanacije

Kultura i obrazovanje

Upis na kurs digitalnog marketinga u Centru kulture i mladih

Kultura i obrazovanje

Vrijedna izdvajanja Grada za projekte iz oblasti kulture i organizacije CD