Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo02.10.2020.

U okviru programa ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa za 57 pripadnika ratnih vojnih invalida dodijeljena značajna sredstva.

Događaji


U Memorijalnom centru Novo Sarajevo u četvrtak, 01. oktobra upriličena je  dodjela jednokratnih novčanih pomoći za 57 ratnih vojnih invalida sa područja Općine Novo Sarajevo u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

Do sada je realizirano trinaest mjera pomoći putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći, a ovo je realizacija četrnaeste mjere namijenjene boračkoj populaciji s područja Općine.

U svom obraćanju načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako je ovaj vid pomoći  namijenjen korisnicima prava na zdravstvenu zaštitu putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine, a koji ne ostvaruju druge prihode, osim prava na ličnu invalidninu, odnosno da nisu u radnom odnosu, da ne ostvaruju pravo na penziju, te da nemaju druge prihode, a u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

– U prethodnom periodu u okviru Programa pomoći realizirali smo još jednu mjeru namijenjenu boračkoj populaciji a radi se o dodjeli jednokratne novčane pomoći za više od 100 nezaposlenih demobilisanih boraca sa područja Općine za vrijeme proglašenja prirodne nesreće bili na evidenciji Službe za zapošljavanje KS-Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo, dodao je Općinski načelnik.

Za ove namjene izdvojeno je 10.000 KM, a sredstava su obezbijeđena iz Granta Ministarstva za boračka pitanja o realizaciji pomoći licima iz boračke populacije ugroženim pandemijom korona virusa.

Nakon zvaničnog dijela, prisutni  ratni vojni invalidi obišli su i stalnu postavku u Memorijalnom centru Novo Sarajevo posvećenu ratnim vojnim jedinicama iz perioda Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Hasan Tanović

mayor

Općina

Novo Sarajevo

Još iz kategorije:

Događaji

Započela izgradnja spomen-obilježja „Lasta“

Događaji

Zasijedao Privredni savjet

Događaji

Vijećnici položili svečanu zakletvu, Sejad Đozo izabran za predsjedavajućeg

Događaji

Imenovani članovi biračkih odbora za Lokalne izbore 2020

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Vrtić „Bulbul“: Radovi u unutrašnjosti objekta i postavljanje solarnih panela

Investicije

Uskoro ledena ploha na Ilidži

Kultura i obrazovanje

“Nedjelja djeteta”: Mališani preuzeli “ključeve grada”

Događaji

Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od fašizma

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Hitne popravke na objektima kolektivnog stanovanja: Obnovljena fasada zgrade u Gandijevoj 5, na Dobrinji

Javni pozivi i konkursi

Nagradni konkurs za najbolje fotografije na temu “Boje mog mjesta”

Komunalni poslovi

Izgrađen vodovod do Bistrice, voda za 380 domaćinstava

Događaji

Nastavak projekta uređenja Bijele sobe u znak sjećanja na 1.600 ubijene djece opkoljenog Sarajeva