Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo02.10.2020.

U okviru programa ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa za 57 pripadnika ratnih vojnih invalida dodijeljena značajna sredstva.

Događaji


U Memorijalnom centru Novo Sarajevo u četvrtak, 01. oktobra upriličena je  dodjela jednokratnih novčanih pomoći za 57 ratnih vojnih invalida sa područja Općine Novo Sarajevo u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

Do sada je realizirano trinaest mjera pomoći putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći, a ovo je realizacija četrnaeste mjere namijenjene boračkoj populaciji s područja Općine.

U svom obraćanju načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako je ovaj vid pomoći  namijenjen korisnicima prava na zdravstvenu zaštitu putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine, a koji ne ostvaruju druge prihode, osim prava na ličnu invalidninu, odnosno da nisu u radnom odnosu, da ne ostvaruju pravo na penziju, te da nemaju druge prihode, a u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

– U prethodnom periodu u okviru Programa pomoći realizirali smo još jednu mjeru namijenjenu boračkoj populaciji a radi se o dodjeli jednokratne novčane pomoći za više od 100 nezaposlenih demobilisanih boraca sa područja Općine za vrijeme proglašenja prirodne nesreće bili na evidenciji Službe za zapošljavanje KS-Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo, dodao je Općinski načelnik.

Za ove namjene izdvojeno je 10.000 KM, a sredstava su obezbijeđena iz Granta Ministarstva za boračka pitanja o realizaciji pomoći licima iz boračke populacije ugroženim pandemijom korona virusa.

Nakon zvaničnog dijela, prisutni  ratni vojni invalidi obišli su i stalnu postavku u Memorijalnom centru Novo Sarajevo posvećenu ratnim vojnim jedinicama iz perioda Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Nedžad Koldžo

mayor

Općina

Novo Sarajevo

Još iz kategorije:

Događaji

Načelnik Bošković održao sastanak s veleposlanicom Kavalec

Događaji

Općinski načelnik potpisao Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslovnih žena u BiH

Događaji

Ostani kući, budi odgovoran

Događaji

Zasijedao Privredni savjet

Najnoviji:

Investicije

Svečano otvorena školska dvorana u Kaloševiću

Kultura, obrazovanje

Donacija maski obrazovnim ustanovama

Komunalni poslovi

Radovi na kanalizacionoj mreži

Komunalni poslovi

Asfaltiranje puteva

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

''INICIJATIVE ZA ZELENIJU I ODRŽIVIJU BUDUĆNOST''

Događaji

Imenovani članovi biračkih odbora za Lokalne izbore 2020

Komunalni poslovi

Grad Sarajevo nastavlja finansijski pomagati dobrovoljna vatrogasna društva

Kultura i obrazovanje

Nakon 28 godina otvorena su vrata Olimpijskog muzeja u Sarajevu, vrpcu presjekao Princ Albert II od Monaka