Osvjetljavanjem objekata u pink boju započet mjesec borbe protiv karcinoma dojke02.10.2020.

U glavnom bh. gradu u ružičasto je 1. oktobra osvijetljena Akademija likovnih umjetnosti i Narodno pozorište Sarajevo.

Događaji


(FENA) - Simboličnim osvjetljavanjem bosanskohercegovačkih gradova zvanično je počeo "Oktobar - mjesec borbe protiv karcinoma dojke".

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu "Think Pink - Zajedno smo jedno" večeras su osvijetlila i neke od najljepših građevina i objekata u zemlji: Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, Banske dvore u Banja Luci, Kulu Zmaja od Bosne u Gradačcu, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Hotel Tuzla i Trg Slobode u Tuzli, Mješovitu srednju školu u Bugojnu, srednju školu "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku, Vodopad u Jajcu, strukovnu školu "Silvije Strahimir Kranjčević", Gradsku arenu i mostove u Zenici, Stari Grad Ostrožac i fontanu u Cazinu te  Most spasa u Goraždu.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji.

Brojnim aktivnostima pokušava se skrenuti pažnja na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ta bolest otkrije u kasnoj fazi, saopćeno je iz tima Think Pink.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Događaji

Humanitarna akcija

Događaji

Forum "Sarajevo Unlimited" u online formatu

Događaji

Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od fašizma

Događaji

Čestitka Ajnadžića novoizabranom načelniku Mandiću

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Sport

Deveti turnir u odbojci za žene "Ilidža Volleyball Cup 2020"

Investicije

Obilazak radova rekonstrukcije Vrtića "Bulbul" na Bistriku

Komunalni poslovi

Počelo uređenje Aleje ambasadora nakon njene devastacije prije dva mjeseca

Najpopularniji:

Događaji

Pred Dan državnosti BiH – Kakanjski antifašisti su dali veliki doprinos u stvaranju uslova za obnovu državnosti BiH (serijal priča): Melenta Bošnjak (1911-1943)

Investicije

Završetak izgradnje škole na Šipu se očekuje u sljedećoj godini

Događaji

Reakcija načelnika Općine Ilidža

Poljoprivreda

Podrška poljoprivredno - prehrambenom sektoru