Prijm stranaka na otvorenom02.10.2020.

Ovo je dobar primjer kako treba treba raditi i ostvarivati saradnju s građanima.

Događaji


Stanovnici mjesne zajednice Mahmutovac danas su imali priliku razgovarati sa pomoćnicima načelnika i njihovim saradnicima o svim temama koje ih interesuju. I danas se na „Prijemu stranaka na otvorenom“ govorilo se o sanaciji ulica, kuća, bespravnoj gradnji, a svi koji su došli dobili su odgovore. Nesumnjivo je da građanima ovakav način komunikacije itekako odgovara, te su gotovo svi kazali kako su ovakvi prijemi dobar primjer kako lokalna zajednica treba raditi sa građanima.

Ovo je dobar primjer kako treba treba raditi i ostvarivati saradnju s građanima. To je dobra stvar i ideja je vrhunska,“ ispričao je 84-erogodišnji Muhamed Ćemo koji živi u ulici Huremuša.

„Ja sam danas došao zbog problema golubnjaka od kojeg se ne može živjeti. Toliko je smrad da mi tu ne možemo više živjeti. Ako se to ne suzbije kako da živimo tu? Ja sam došao u ime grupe građana jer imamo pravo na život u zdravom okruženju,“ ispričao je Ćemo sa kojim je o ovom problemu razgovarao Heni Erdoan Ćesir, pomoćnik načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove koji mu je na licu mjesta dao odgovore i sugerisao način rješavanja ovog problema.

Ćemo je dodao da je starosjedilac Mahmutovca i da pamti ovo naselje i kada nije bilo ni ovoliko kuća, ni asfalta na licama. „Velika je razlika između današnjeg vremena i prijašnjeg. Ovo je područje nije bilo skoro nikako asfaltirano, prevoza nije bilo nikako, nije bilo ni ovoliko kuća. Nije sada ni nalik na prijašnje. Svaki dan se radi, napredak je ogroman. Bilo bi dobro da imaju češće ovakvi sastanci, ovo zbližava vlast i narod,“ izjavio je.

Zbog problema bespravne gradnje danas se obratila i Nađija Mulahasanović koja je razgovarala sa sekretarkom organa državne službe mr Almom Destanović, kao i pomoćnikom načelnika Ćesirom. Nakon razgovora izjavila je:

„Ja sam zadovoljna odgovorom, a došla sam zbog bespravne gradnje, pa nadam se da će biti uredu, trebalo bi biti uredu. Sekretarka organa uprave je veoma korektna i uputila me je šta dalje da radim. Živim u ulici Okrugla broj 27. Prije ovdje skoro nije bilo naselja. Sada je to 'kuća na kuću' zato sam danas i došla. Najgore je što se poremete komšijski odnosi, a to je slučaj i kod mene, „ ispričala je Nađija.

Esad Kahrović živi na Mahmutovcu skoro dvadeset godina, a došao je zbog pitanja parkinga. „Došao sam razgovarati sa općinskom službom u vezi parkinga u mojoj ulici Paje sokak. Dobio sam vrlo korisne informacije kako ću doći do svog cilja i zaista nemam nikakvih primjedbi,“ ispričao je.

Elija Kadić nije imala pitanja, ali je kao dugogodišnja stanovnica Mahmutovca došla da se zahvali za projekte u svojoj mjesnoj zajednici. „Na Mahmutovcu živim već 50 godina u ulici Paje. Nemam nikakvu primjedbu na rad Općine Stari Grad, pogotovo u ovom teškom vremenu i kijametu koji je donijela korona. U mojoj ulici su u toku veliki radovi, to je veliki plus za Općinu i meni je to i više nego dovoljno i znači mnogo,“ ispričala je Elija.

 

Usljed pogoršanja vremenskih uslova i kiše koja je jutros padala, Prijem stranaka održan je u prostorijama mjesne zajednice Mahmutovac, a pritom su ispoštovane sve higijensko-epidemiološke mjere. Svi učesnici nosili su maske i ograničen je broj prisutnih u prostorijama.

Prijemu građana na Mahmutovcu nakratko se pridružio i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

 

Projekti na Mahmutovcu…

Na Mahmutovcu se ove godine realizuje velika investicija vrijedna 750.000 KM, a riječ je o uvođenju nove vodovodne mreže, fekalne i oborinske kanalizacije u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak. Projekat je u završnoj fazi i u toku su radovi na pojdinačnim priključcima domaćinstava na nove vodove. Inače, ovo je dio projekta koji je počeo prije dvije godine iz mjesne zajednice Bistrik, preko Toka-Džeke do Mahmutovca, a obuhvatila je ulice Bistrik potok, Pastrma i Kurtin sokak. Ukupno je na cijeloj dionici postavljeno 1.200 metara nove kanalizacione mreže, a u projekat je uloženo više od 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

Osim toga, brojni su projekti urađeni na Mahmutovcu u prethodnom periodu.

Rekonstruisana je kaldrma u ulicama: Kurtin sokak, Mahmutovac i Begovac. Izgrađeni su potporni zidovi u ulicama: Iza bašče, Begovac, Kamenica potok do br 16, Okrugla do br 33, Kamenica do br 30, Sulejmana Zolja do br 7, Bistrik brijeg do br 9, Begovac br 92 i Paje sokak.

Sanirane su ulice: Mahmutovac do broja 29, Kamenica (uz novu separatnu kanalizacionu mrežu), Huremuša, od raskrsnice sa ulicom Kamenica do ulice Mladih muslimana, Paje.

Na zahtjev građana postavljene su info-oglasne table na lokacijama: ulica Begovac, ulica Bistrik, ulica Kamenica - kod vodovodnog rezervoara Hrid, ulica Okrugla i ulica Sulejmana Zolja, te brojni drugi projekti.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Događaji

Općina Jablanica se priključila "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost"

Događaji

Sjećanje na istaknute kakanjske antifašiste pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Miladin Dragić (1903-1944)

Događaji

Preminula je Aziza Karić jedna od najstarijih stanovnica Starog Grada

Događaji

Načelnik Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Mostarska liska

Događaji

Služba civilne zaštite Kakanj: U 2020. godini u Kaknju prikupljene 24 ručne odbrambene bombe, dvije tromblonske mine, jedna ručna kumulativna bomba i 50 komada sitne municije

Događaji

Dodijeljena jednokratna novčana pomoć za 57 RVI sa područja Općine Novo Sarajevo

Investicije

Bulevar branilaca Dobrinje postat će pješačka zona

Najpopularniji:

Investicije

Uskoro realizacija milionskog projekta izgradnje puta Zenica - Babino

Komunalni poslovi

Naredba Kriznog štaba

Donacije

448 najugroženija penzionera dobila po 50 KM od Općine Centar

Događaji

Ostani kući, budi odgovoran