Zasijedao Privredni savjet02.10.2020.

Održana šesnaesta sjednica Privrednog savjeta

Događaji


U Doboju je održana 16. sjednica Ekonomskog vijeća grada Doboja, na kojoj je predstavnicima privrede i lokalne samouprave Doboj predstavljeno sedam tačaka dnevnog reda. Sjednicom Ekonomskog savjeta predsjedavao je zamjenik gradonačelnika Vlado Blagojević.

Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa petnaestog zasjedanja, članovi Gospodarskog vijeća upoznati su s rezultatima ankete o ekonomiji i provedenim aktivnostima rezultatima ankete. Odjeljenje za financije obavijestilo je Ekonomsko vijeće o metodologiji planiranja i iznosima budžetskih sredstava koji se prikupljaju kao izvorni prihod kroz naplatu lokalnih poreza. Istaknuto je da je odluka o smanjenju cijene naknade za uređenje zemljišta za 30% za jednokratne uplate dovela do povećanja naplate, što znači da mjera pozitivno utječe na rast investicija. Uslijedile su informacije o učincima podsticajnih mjera za poduzetnike tokom 2019. godine, a potom su se članovi Ekonomskog vijeća upoznali sa aktivnostima koje se provode u smislu poboljšanja mobilnosti radne snage u smislu promjene prevladavajućeg stava da su određene djelatnosti ili zanimanja pogodna prvenstveno za žene i muškarce. snaga. Ove aktivnosti trebale bi dovesti do povećanja propulzivnosti radne snage i dostupnosti zanimanja. Članovi Ekonomskog vijeća jednoglasno su usvojili predstavljene informacije.

Poduzetničke inicijative pružale su najviše interakcija između članova Ekonomskog savjeta. Radovan Božičković ponovo je ukazao na poteškoće Udruženja zanatskog preduzetništva, koje se suočava sa problemom održivosti zbog pada izvornih prihoda. Zatražena je novčana podrška grada Doboja kako bi se Udruženje održalo i kako bi se nastavilo sa provođenjem zakonom utvrđenih aktivnosti. Konkretno, potrebna sredstva za redovno podmirivanje novčanih obaveza prema jednom zaposlenom u Udruženju. Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika, istakao je da Grad generalno podržava rad udruženja građana i obećao da će provjeriti status zahtjeva Zanatsko-poduzetničkog udruženja.

Тијана Васиљевић Стокић, директор Економске школе у Добоју, је замолила представнике привреде да се активно укључе у образовне процесе кроз пружање могућности за праксу за ученике средњих школа и да би ради конкретнијег договора било упутно организовати тематску сједницу, односно округли сто на ову тему како би се у сљедећој школској години спремније ушло у ову активност. Радомир Божичковић је истакао да процедуре примања ученика на праксу изискују превише администрирања, што може да одбије заинтересоване послодавце. Славиша Букејловић и Горан Продић су инсистирали да још увијек није касно да са поради на томе да се створе боље могућности за ученичку праксу већ за ову школску годину. Остали чланови Привредног савјета су се усагласили да се одмах приступи овој активности.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Boris Jerinić

mayor

Općina

Doboj

Još iz kategorije:

Događaji

Održana manifestacija “Visočki poljoprivredno – prehrambeni proizvodi”

Događaji

Reforma javnog sektora u Visokom: Spajanje tri javne ustanove u jednu

Događaji

Preminula je Aziza Karić jedna od najstarijih stanovnica Starog Grada

Događaji

Gradsko vijeće Zenica u četvrtak razmatra 12 tačaka dnevnog reda

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Otvoren Centar za komunalne usluge na Dobrinji, moratorij na zapošljavanje onemogućio početak rada KJK preduzećima

Komunalni poslovi

Uskoro završetak sanacije pristupne staze i stepeništa u Ulici Nusreta Fazlibegovića

Javni pozivi i konkursi

Obavijest za učenike srednjih škola: Općina Kakanj refundira troškove prevoza

Donacije

Općina Stari Grad povodom Uskrsa uručila prehrambene pakete Franjevačkom samostanu svetog Ante za njihove korisnike

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Novi asfalt od Abdića do Šekovića

Kultura i obrazovanje

Promocija i otvaranje izložbe prvog strip izdanja „Sarajevska priča“

Poljoprivreda

Dani berbe grožđa u Brotnju

Javni pozivi i konkursi

Lista kandidata koji ispunjavaju i kandidata koji ne ispunjavaju uslove za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih i refundiranju troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje/urbanističke saglasnosti koja važi kao odobrenje za izgradnju