Dodijeljena priznanja povodom Dana Grada24.09.2020.

Povodom obilježavanja 24. septembra - Dana grada Bijeljina, danas su dodijeljena gradska priznanja istaknutim pojedincima i timovima odgovornim za razvoj lokalne zajednice u oblasti privrede, zdravstva, nauke, sporta, humanističkih i umjetnosti.

Kultura i obrazovanje


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da je Skupština grada ove godine, koju je prije svega obilježila borba protiv pandemije koronarnog virusa, odlučila da dodijeli priznanja za ukupno 33 pojedinca i kolektiva.
- Čestitam sugrađanima Dan grada, odnosno godišnjicu prvog oslobođenja Bijeljine od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Ovom prilikom se sjećamo više od 2.000 žrtava u borbi za slobodu Semberije i istovremeno dodjeljujemo nagrade onima koji 77 godina kasnije pokušavaju promovirati prave vrijednosti - naveo je Mićić.
Prema njegovim riječima, čak trećina priznanja pripala je zdravstvenim radnicima Doma zdravlja i bolnice "Sveti Vračevi", koji su se borili za očuvanje zdravlja Bijeljinaca u najtežim trenucima.
- Borba još nije gotova, ali posebno priznanje treba odati onima koji svakodnevno riskiraju život zbog drugih. Nadam se da ćemo narednu proslavu Dana grada dočekati zdravije, veselije i uspješnije, a Gradska uprava će se potruditi da sve kapitalne projekte realizuje u korist građana - naglasio je prvi čovjek Bijeljine.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević ističe da su gradska priznanja dodijeljena onima koji su svojim djelovanjem i rezultatima pokazali da teže ka još višim ciljevima i boljitku cijele lokalne zajednice.
- Živimo u doba globalne pandemije, zbog čega je ovogodišnja proslava Dana grada prilično skromna, bez manifestacija koje traju nekoliko dana. Ipak, vjeru u napredak i bolje sutra daju nam ovi ljudi i kolektivi koji su danas nagrađeni - rekao je Đurđević.
Direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin istakla je da je prije dvije godine dobila Zlatnu značku grada Bijeljina kao najhumaniji ljekar Semberije, ali da je danas posebno srećna, jer su iste nagrade dodijeljene i mnogim njenim kolegama iz Doma zdravlja i bolnice.
- Ovo je dokaz da su prepoznati humanost i velika odgovornost zdravstvenih radnika - dodao je Đukin.
Najviše priznanje - Povelja grada Bijeljina, za izuzetan doprinos razvoju lokalne samouprave i zalaganje na izgradnji vitalnih infrastrukturnih projekata u Bijeljini, dodijeljeno je srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, a biće uručeno na večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine grada.
Srebrna značka Grada Bijeljina pripala je Omeru Salkanoviću iz Janje za rezultate na polju inovacija, kao i porodici Kabaretović koja je donirala vatrogasno vozilo Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici iz ove lokalne zajednice.
Zlatnu značku grada uzeo je Miroslav Vujanović iz Bijeljine za doprinos opštoj afirmaciji organizacija, institucija i Grada u različitim oblastima života i humanitarnog rada, kao i Nenad Jovanović koji je dao poseban doprinos u borbi protiv koronavirusa.
Nosioci ove značke su takođe kompanija "Decor Center", Košarkaški klub "Phoenix Basket" Gordana Ilić iz Ostojićeva i Miroslav Todić iz Bijeljine.
Bronzana medalja „Filip Višnjić“ pripala je Grafičkom studiju „Pixel“, a zlatna medalja akademiku Neđi Đuriću, kustosu Galerije Centra za kulturu Milijanku Miholjčiću i umetničkom fotografu Slobodanu Krstiću.
Odlukom Skupštine grada Bijeljina, bronzana medalja "Knez Ivo od Semberije" dodijeljena je dr Nadi Velimirović za postignute rezultate u oblasti stomatologije, a srebrna medalja Udruženju ratnih vojnih invalida Bijeljina, kompanijama "Franko Džep", "Anjaplast", "Mojić" i načelniku gradskog Odjela za inspekcijske poslove Bobanu Jovičeviću za izuzetan doprinos suzbijanju širenja virusa korone.
Zlatna medalja "Princ Ivo od Semberije" posthumno je dodijeljena generalnom sekretaru Crvenog krsta Republike Srpske Đoki Mihajloviću i bivšem predsjedniku Boračke organizacije opštine Bijeljina Blagoju Gavriloviću. Isto priznanje pripalo je Nenadu Šubariću za izuzetan doprinos razvoju lokalnih zajednica i grada, Draganu Stakiću za razvoj lokalnih zajednica i sela, Gradskoj organizaciji porodica zarobljenih, umrlih i nestalih, kompaniji "M&M Eko-elektro", primarijusu dr. Mari Mitrić, dr. Igoru Novaković i Stevan Marković za dugogodišnje zalaganje u Centru za socijalni rad.
Nosioci zlatne medalje "Princ Ivo od Semberije" su i Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bijeljina, JU Bolnica "Sveti Vračevi", Udruženje veterana "Garda Panteri", dugogodišnji socijalni i humanitarni radnik Perica Gligić i učesnici akcije "Respiratori za Srpsku .

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Mićo Mićić

mayor

Općina

Bijeljina

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Upošljavanje volontera pripravnika

Kultura i obrazovanje

Nakon 28 godina otvorena su vrata Olimpijskog muzeja u Sarajevu, vrpcu presjekao Princ Albert II od Monaka

Kultura i obrazovanje

Kulturna baština

Kultura i obrazovanje

Joel Bouzou i Didier Drogba poslali čestitku gradonačelniku Skaki povodom otvaranja Olimpijskog muzeja

Najnoviji:

Investicije

U Kakanj stiže novih 618.500 KM od vodnih naknada

Komunalni poslovi

Novi sadržaji u Pionirskoj dolini

Sport

Općina Hadžići pomogla Košarkaški savez BiH sa 5.000 KM

Investicije

Programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za 43 nezaposlene osobe

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Podjela školske opreme

Kultura, obrazovanje

Donacija maski obrazovnim ustanovama

Događaji

Općina Jablanica se priključila "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost"

Investicije

Starčevica: Nova dvorana u funkciji narednog mjeseca