Dodijeljena priznanja povodom Dana Grada24.09.2020.

Povodom obilježavanja 24. septembra - Dana grada Bijeljina, danas su dodijeljena gradska priznanja istaknutim pojedincima i timovima odgovornim za razvoj lokalne zajednice u oblasti privrede, zdravstva, nauke, sporta, humanističkih i umjetnosti.

Kultura i obrazovanje


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da je Skupština grada ove godine, koju je prije svega obilježila borba protiv pandemije koronarnog virusa, odlučila da dodijeli priznanja za ukupno 33 pojedinca i kolektiva.
- Čestitam sugrađanima Dan grada, odnosno godišnjicu prvog oslobođenja Bijeljine od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Ovom prilikom se sjećamo više od 2.000 žrtava u borbi za slobodu Semberije i istovremeno dodjeljujemo nagrade onima koji 77 godina kasnije pokušavaju promovirati prave vrijednosti - naveo je Mićić.
Prema njegovim riječima, čak trećina priznanja pripala je zdravstvenim radnicima Doma zdravlja i bolnice "Sveti Vračevi", koji su se borili za očuvanje zdravlja Bijeljinaca u najtežim trenucima.
- Borba još nije gotova, ali posebno priznanje treba odati onima koji svakodnevno riskiraju život zbog drugih. Nadam se da ćemo narednu proslavu Dana grada dočekati zdravije, veselije i uspješnije, a Gradska uprava će se potruditi da sve kapitalne projekte realizuje u korist građana - naglasio je prvi čovjek Bijeljine.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević ističe da su gradska priznanja dodijeljena onima koji su svojim djelovanjem i rezultatima pokazali da teže ka još višim ciljevima i boljitku cijele lokalne zajednice.
- Živimo u doba globalne pandemije, zbog čega je ovogodišnja proslava Dana grada prilično skromna, bez manifestacija koje traju nekoliko dana. Ipak, vjeru u napredak i bolje sutra daju nam ovi ljudi i kolektivi koji su danas nagrađeni - rekao je Đurđević.
Direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin istakla je da je prije dvije godine dobila Zlatnu značku grada Bijeljina kao najhumaniji ljekar Semberije, ali da je danas posebno srećna, jer su iste nagrade dodijeljene i mnogim njenim kolegama iz Doma zdravlja i bolnice.
- Ovo je dokaz da su prepoznati humanost i velika odgovornost zdravstvenih radnika - dodao je Đukin.
Najviše priznanje - Povelja grada Bijeljina, za izuzetan doprinos razvoju lokalne samouprave i zalaganje na izgradnji vitalnih infrastrukturnih projekata u Bijeljini, dodijeljeno je srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, a biće uručeno na večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine grada.
Srebrna značka Grada Bijeljina pripala je Omeru Salkanoviću iz Janje za rezultate na polju inovacija, kao i porodici Kabaretović koja je donirala vatrogasno vozilo Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici iz ove lokalne zajednice.
Zlatnu značku grada uzeo je Miroslav Vujanović iz Bijeljine za doprinos opštoj afirmaciji organizacija, institucija i Grada u različitim oblastima života i humanitarnog rada, kao i Nenad Jovanović koji je dao poseban doprinos u borbi protiv koronavirusa.
Nosioci ove značke su takođe kompanija "Decor Center", Košarkaški klub "Phoenix Basket" Gordana Ilić iz Ostojićeva i Miroslav Todić iz Bijeljine.
Bronzana medalja „Filip Višnjić“ pripala je Grafičkom studiju „Pixel“, a zlatna medalja akademiku Neđi Đuriću, kustosu Galerije Centra za kulturu Milijanku Miholjčiću i umetničkom fotografu Slobodanu Krstiću.
Odlukom Skupštine grada Bijeljina, bronzana medalja "Knez Ivo od Semberije" dodijeljena je dr Nadi Velimirović za postignute rezultate u oblasti stomatologije, a srebrna medalja Udruženju ratnih vojnih invalida Bijeljina, kompanijama "Franko Džep", "Anjaplast", "Mojić" i načelniku gradskog Odjela za inspekcijske poslove Bobanu Jovičeviću za izuzetan doprinos suzbijanju širenja virusa korone.
Zlatna medalja "Princ Ivo od Semberije" posthumno je dodijeljena generalnom sekretaru Crvenog krsta Republike Srpske Đoki Mihajloviću i bivšem predsjedniku Boračke organizacije opštine Bijeljina Blagoju Gavriloviću. Isto priznanje pripalo je Nenadu Šubariću za izuzetan doprinos razvoju lokalnih zajednica i grada, Draganu Stakiću za razvoj lokalnih zajednica i sela, Gradskoj organizaciji porodica zarobljenih, umrlih i nestalih, kompaniji "M&M Eko-elektro", primarijusu dr. Mari Mitrić, dr. Igoru Novaković i Stevan Marković za dugogodišnje zalaganje u Centru za socijalni rad.
Nosioci zlatne medalje "Princ Ivo od Semberije" su i Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bijeljina, JU Bolnica "Sveti Vračevi", Udruženje veterana "Garda Panteri", dugogodišnji socijalni i humanitarni radnik Perica Gligić i učesnici akcije "Respiratori za Srpsku .

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ljubiša Petrović

mayor

Općina

Bijeljina

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Priča o Petru Simoviću

Kultura i obrazovanje

Općina Stari Grad nagradila i otkupila 20 najljepših učeničkih likovnih radova

Kultura i obrazovanje

Rezervisane ulaznice za predstave u Centru kulture i mladih

Kultura i obrazovanje

Općina Ilidža raspisala konkurs za stipendiranje talentovanih učenika i studenata

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

Prijem za članove Beogradskog omladinskog narodnog orkestra BONO i maestra Slavka Mitrovića

Događaji

Jasmin Imamović: Ovo je priznanje za sve nas

Događaji

Održana 11. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar

Događaji

Centri za zdravo starenje na području općine Centar zatvoreni do daljnjeg

Najpopularniji:

Događaji

Zastoj na žičari uzrok veće koncentracije putnika na polaznoj stanici

Komunalni poslovi

Nastavak projekta „Hilfswerk Kuća podrške – Održivo pružanje usluga mobilne njege za starije i nemoćne osobe u kući„

Događaji

Općinsko vijeće Centar raspravljalo o posljedicama proglašenja historijskog urbanog krajolika na području ove općine

Komunalni poslovi

Nastavak realizacije projekta proširenja kanalizacione mreže