Projekat Voda 202.10.2020.

Od Brkića počeo projekat od pet miliona eura

Komunalni poslovi


Izgradnjom vodovoda u Borkovićima, za zaselak Brkići, danas je započeta realizacija velikog infrastrukturnog projekta "Voda 2" u okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže i nekoliko desetina kilometara nove kanalizacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su pripreme, projektovanje, završetak fabrike vode "Crno vrelo", izgradnja primarnih cjevovoda, osiguranje sredstava kod Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i izbor izvođača, trajale tri godine - da bi se danas na terenu pokrenula "Voda 2". ", Projekat vrijedan preko pet miliona eura.

Slijedi puno posla i trebat će najmanje dvije godine da se realizira sve što je planirala "Voda 2". Dakle, nakon svih glavnih ili primarnih cjevovoda, sada ulazimo u rješavanje lokalne mreže. Konkretno za stanovnike Brkića, koji uopće nisu riješili pitanje vodosnabdijevanja, to znači vodu do njihovih kuća - naglasio je Radojičić, koji je danas posjetio Brkiće.

U ovom zaseoku biće izgrađena mreža u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Nakon toga, kako je naveo Radojičić, slijede radovi na krakovima prema Gakovićima i Kremenovićima, te nastavak velikih radova u Jagarama, gdje je već završena prva faza, koja je obuhvatila izgradnju dva rezervoara i dijela potisnih cjevovoda.

Stoga je distribucija sekundarne vodovodne mreže i kraj problema vodosnabdijevanja visinske zone Karanovac-Jagare ostali u Jagarama. Pored toga, započinjemo nekoliko projekata za izgradnju kanalizacione mreže - zaključio je Radojičić.

Meštanin Radivoje Brkić izrazio je zadovoljstvo što će, kako je rekao, njihov veliki problem konačno biti rešen.

- Teško je bez vode, posebno za domaćine koji imaju stoku. Njima, ali i svima nama, ovo rješenje problema vodosnabdijevanja puno znači - rekao je Brkić.

Dragomir Batar, član gradske skupštine, rekao je da voda znači život i da se nijedna proizvodnja ili posao ne mogu zamisliti bez vode.

Pored današnjih radova u Brkićima, nedavno su započeti i veliki radovi na širokom području Bronzanog Majdana, gdje će u naredne dvije ili tri godine vodu dobiti sva sela do Verića. To je sigurno motiv i poticaj da ostanete na selu - rekao je Batar.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Draško Stanivuković

mayor

Općina

Banja Luka

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Završena sanacija ulice Ablagijin sokak: Građani zadovoljni, djeca uživaju

Komunalni poslovi

Radovi u Sedrenik čikmi: Asfaltirano oko 300 metara makadamskog dijela

Komunalni poslovi

Realizovan projekat izgradnje javne rasvjete Kalotići - Paljika

Komunalni poslovi

Most na Bijeloj

Najnoviji:

Događaji

Gradonačelnik Helić posjetio firmu „Tursun-prom“

Komunalni poslovi

Grad Sarajevo nastavlja finansijski pomagati dobrovoljna vatrogasna društva

Komunalni poslovi

Projekat Voda 2

Kultura i obrazovanje

Znanje je svjetlost

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Načelnik u posjeti Donjim Kolibama

Događaji

Preminula je Aziza Karić jedna od najstarijih stanovnica Starog Grada

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za proizvedene – otkupljene količine ploda jagodastog voća – maline

Događaji

Građanima je potrebna ambulanta porodične medicine na Višnjiku