Alumni Prce bošnjačke gimnazije: Kakvo obrazovanje trebamo?09.12.2020.

Online sesiju pod nazivom “Kakvo obrazovanje trebamo?”.

Kultura i obrazovanje


Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ održat će danas online sesiju pod nazivom “Kakvo obrazovanje trebamo?”.

Bit će to prva u nizu sesija na kojima će se razgovarati o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine, javlja FENA.

Cijeli projekat nosi naziv #Bosnae2050 u okviru kojeg su u budućnosti planirani ciklusi predavanja alumnista/ica koji su ostvarili izvanredne i zapažene rezultate, kako u toku svog akademskog obrazovanja i napredovanja, tako i u profesionalnom životu u našoj zajednici i šire. Također, projekat #Bosnae2050 nastojat će dati odgovore na pitanja šta je dobro, a šta loše urađeno u proteklih 25 godina u BiH i šta trebamo raditi kako bi u narednim godinama sveukupna situacija u BiH bila bolja.

„Nužno je iznalaziti nove modele kroz inovativna sredstva, umjesto ponavljanja onoga što je ranije vrijedilo. Sadašnji trenutak u kojem svjedočimo relativiziranju ranije vladajućih obrazaca i suočavamo se sa potrebom iznalaženja novih modela življenja, djelovanja i borbe sa životnim izazovima, traži da ozbiljno razmislimo o tome kakvo obrazovanje trebamo. Neophodno je ponovo aktualizirati vrijednost obrazovanja, revitalizirati pravi sistem vrijednosti, te motivirati što veći broj mladih i obrazovanih osoba da daju svoj doprinos razvoju ekonomije i društva u cjelini“ – istakli su iz Udruženja.

U okviru teme učesnici će se baviti četirima ključnim tezama: Uloga obrazovanja u zadržavanju mladih u BiH, inovativni potencijal bosanskohercegovačkog obrazovanja, naučni napredak pojedinaca u našem društvu – kako njime motivirati zajednicu i  u kojem pravcu mijenjati obrazovanje na bolje.

Prva online sesija koja počinje  danas u 18 sati moći će se pratiti uživo na Facebook, YouTube i Linkedin profilima Alumni Prve bošnjačke gimnazije. Panelisti su: prof. dr. Amila Pilav-Velić (Ekonomski fakultet, UNSA), prof. dr. Almasa Odžak (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), prof. dipl. iur. Naida Hota-Muminović (Prva bošnjačka gimnazija), prof. dr. Mirza Emirhafizović (Fakultet političkih nauka, UNSA), doc. dr. Adnan Mehonić (Faculty of Engineering Sciences, University College London) i Amina Isanović Hadžiomerović, MA (Filozofski fakultet, UNSA).

Ove godine Prva bošnjačka gimnazija obilježila je 25 godina postojanja tokom kojih je izrasla u izuzetno poštovanu, lidersku obrazovnu instituciju koja kontinuirano podiže standarde u obrazovanju.

Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije okuplja bivše učenike Gimnazije kao prvo udruženje takve vrste u BiH koje će uskoro obilježiti svoju 20. godišnjicu.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Mladi eko-pjesnici podižu glas za vraćanje prirode u njihove živote!

Kultura i obrazovanje

Načelnik Hadžibajrić primio Ensada Berbera: Nastavlja se izgradnja Muzeja „Mersad Berber“ u Starom Gradu

Kultura i obrazovanje

Virtuelni muzej starih zanata – novost u turističkoj ponudi Sarajeva

Kultura i obrazovanje

Nagrada za najboljeg fizičara Balkana - TV prilog

Najnoviji:

Događaji

Načelnik Bošković održao sastanak s veleposlanicom Kavalec

Događaji

Pred Dan državnosti BiH – Kakanjski antifašisti su dali veliki doprinos u stvaranju uslova za obnovu državnosti BiH (serijal priča): Melenta Bošnjak (1911-1943)

Komunalni poslovi

Gradonačelnica Babić sa saradnicima obišla novoizgrađenu rasvjetu u naselju Poklečići

Poljoprivreda

Obavijest za poljoprivredne proizvođače

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Radovi u Sedrenik čikmi: Asfaltirano oko 300 metara makadamskog dijela

Kultura i obrazovanje

Ladies Night

Komunalni poslovi

Potpisan ugovor za realizaciju projekta utopljavanja: Škola “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji dobija nove prozore

Kultura i obrazovanje

Rezervisane ulaznice za predstave u Centru kulture i mladih