Započela izgradnja spomen-obilježja „Lasta“08.12.2020.

Započela izgradnja spomen-obilježja „Lasta“

Događaji


Projekat finansira Općina Centar iz čijeg je budžeta izdvojeno 131.361 KM bez PDV-a. Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima i članovima Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ koji su inicijatori izgradnje spomen-obilježja, obišao lokaciju gdje je razgovarao sa predstavnicima izvođača radova i nadzora projekta o realizaciji izgradnje spomen-obilježja posvećenog poginulim pripadnicima Odreda. 

Kako je javnosti poznato, načelnik Ajnadžić i rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj potpisali su notarski obrađen ugovor o osnivanju prava građenja spomen-obilježja „Lasta“. Ovim ugovorom je Univerzitet u Sarajevu, kao vlasnik parcele, prenio na Općinu Centar pravo gradnje nad 113 metara kvadratnih spomen-obilježja na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, ispod Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. Ovim su okončane sve procedure potrebne za početak gradnje pomenutog spomenika. 

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila predloženu odluku. Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginulo u borbenim dejstvima. Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

Humanitarna akcija

Događaji

Obilježavamo Globalnu sedmicu poduzetništva 2020.

Događaji

U Sapni otvoren proizvodni pogon Number 1

Događaji

Politički subjekti s područja općine Jajce potpisali Izborni etički kodeks

Najnoviji:

Javni pozivi i konkursi

Objavljeni javni pozivi za lica u stanju socijalne potrebe

Događaji

Otvorena zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu

Investicije

Uskoro otvaranje Centra za mlade i Centra za zdravo starenje u naselju Breka

Komunalni poslovi

Grad Zenica uložio oko pola miliona KM u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih dječijih i sportskih igrališta

Najpopularniji:

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za proizvedene – otkupljene količine ploda jagodastog voća – maline

Investicije

Potpisan ugovor o rehabilitaciji i rekonstrukciji lokalnog puta M18-OŠ Srednje-Lepa Luka

Događaji

Međunarodni aerodrom Sarajevo pridružuje se obilježevanju "Trenutak za Betovena"

Javni pozivi i konkursi

Lista kandidata koji ispunjavaju i kandidata koji ne ispunjavaju uslove za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih i refundiranju troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje/urbanističke saglasnosti koja važi kao odobrenje za izgradnju