Otklonjena i posljednja barijera za početak izgradnje spomen-obilježja „Lasta“01.12.2020.

Općina Centar je finansijer projekta čija je ugovorena vrijednost 131.361 KM.

Komunalni poslovi


Ovim ugovorom je Univerzitet u Sarajevu, kao vlasnik parcele, prenio na Općinu Centar pravo gradnje nad 113 metara kvadratnih spomen-obilježja na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, ispod Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.  Kako je naveo načelnik Ajnadžić sa ovim je zaokružena potrebna procedura izgradnje spomen-obilježja.  

–Jako mi je stalo da izgradimo ovo spomen-obilježje posvećeno poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“. Nažalost, kao i u većini ovakvih projekata najveći zastoji se dešavaju prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koje smo zahvaljujući razumijevanju rektora Škrijelja uspjeli završiti, objasnio je Ajnadžić.  Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali i predstavnici Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koji su inicijatori izgradnje spomen-obilježja.  

– Veliko nam je zadovoljstvo da smo danas prisustvovali potpisivanju ovog ugovora kao preduslova za izgradnju spomen-obilježja na koje čekamo skoro 18 mjeseci zbog spleta okolnosti. Očekujemo da će u roku od dva mjeseca njegova izgradnja biti okončana i da ćemo se sa ovim projektom djelimično odužiti porodicama svih pripadnika naše jedinice koji su dali svoj život za našu slobodu. Njihova imena će biti ispisana na spomeniku. Lokacija na kojoj će biti izgrađeno spomen-obilježje je ispod Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta koji su bili zadnja „baza“ iz koje su borci odreda išli na razna ratišta u opkoljenom Sarajevu i širom BiH i u to svoje gnijezdo mnogi od njih se nisu vratili. Zbog toga ova lokacija nama predstavlja određenu simboliku koja treba da upućuje i podsjeća na žrtvu koju su oni podnijeli za svoju domovinu, izjavio je Vedad Šakić, predsjednik Skupštine Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“. Općina Centar će također biti i finansijer projekta čija je ugovorena vrijednost 131.361 KM bez PDV-a.

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice „Park-Višnjik“. Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginulo u borbenim dejstvima. Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara. 

U ime Općine Centar današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali Mirsada Lingo, sekretar Općine, Belma Bašović, pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske i poslove i katastar nekretnina, te vijećnik Velija Katica.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Komunalni poslovi

Sanirana ulica Halilbašića na Kovačima

Komunalni poslovi

Rekonstrukcija ulice Bistua Nuova ulazi u završnu fazu

Komunalni poslovi

Novo igrališta

Komunalni poslovi

Bakije sokak: Zamijenjene instalacije u dijelu ulice, slijedi nastavak sanacije

Najnoviji:

Kultura i obrazovanje

U Tuzli postavljena izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića

Komunalni poslovi

Asfaltiranje puteva

Investicije

Adaptacija sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“

Kultura i obrazovanje

Centar kulture i mladih 55. godišnjicu slavi bogatim programom

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Edukativnim predavanjem za osnovce obilježen 15.oktobar – Dan bijelog štapa

Događaji

Najbolje prakse jedinica lokalne samouprave u okviru ReLOaD projekta

Sport

Ljubiteljima tenisa na raspolaganju četiri natkrivena terena

Komunalni poslovi

Toplice: Počela montaža konstrukcije mosta